Onder de hamer: de 1964 Shelby 289 Cobra van The Snake Charmer

CREDITS: RM Sotheby's

Noem een beter liefdesverhaal dan RM Sotheby’s en het verkopen van iconische auto’s.

Nee, precies. Dat lukt je niet. Sinds de eerste veiling in 1992 weet dit veilinghuis keer op keer de crème de la crème van de auto’s te bemachtigen. Daarbij gaat het niet alleen om het binnenslepen van de meest exclusieve auto’s. Elke autoliefhebber weet dat het ook om het verhaal van de auto gaat. En de iconische 1964 Shelby 289 Cobra van Hank Williams, beter bekend als ‘The Snake Charmer’ vinkt beide hokjes af.

1964 Shelby 289 Cobra brengt exclusiviteit én rijke geschiedenis

Het was namelijk geen toeval dat deze wagen in handen kwam van de onderscheiden WWII-held, getalenteerde jazzmuzikant en medisch professional. In 1965, op het hoogtepunt van de burgerrechtenbeweging, liep Williams als zwarte man een Chevrolet-dealer binnen, waar niemand hem erkende. Zonder een woord te zeggen vertrok hij naar de dichtstbijzijnde Ford-dealer, waar hij geholpen werd door Norman Ford in Pomona, Californië. Daar kocht hij de Shelby 289 Cobra met chassisnummer CSX 2227 – een van de laatste met bladveren, afgewerkt in Princess Blue. Als het dus niet voor het racistische incident was bij de Chevrolet-dealer, had Williams nooit de Cobra in handen gehad.

Shelby 289 Cobra, <strong>Onder de hamer:</strong> de 1964 Shelby 289 Cobra van The Snake Charmer
Foto: RM Sotheby’s

Upgrades die de wagen tot een race-icoon maakten

Doordeweeks reed Hank Williams gewoon met zijn Shelby 289 Cobra richting zijn werk toe, terwijl hij in het weekend deed wat elke autoliefhebber zou doen: roekeloos racen. Hij maakte de auto door de jaren heen zijn eigen door een afneembare hardtop te plaatsen, zodat hij de haren kon laten wapperen tijdens het rijden. Ook schilderde hij de auto opnieuw in Silver Mink en bekleedde het interieur met de rode Naugahyde-kleur. De motorkap kreeg op haar beurt weer een upgrade door de plaatsing van een dubbele viercilinder carburateur en de fabrieksdaden werden vervangen door Amerikaanse vijfspaaks wielen.

Een rijke racegeschiedenis voor de 1964 Shelby 289 Cobra

Met die upgrades werd de racecarrière van Hank Williams een legendarische. In totaal legde de man maar liefst 394 races af, waar hij vrienden werd met iconische coureurs. Het perfecte voorbeeld daarvan is zijn vriendschap met Carroll Shelby die na zijn overwinning in Le Mans door Hank werd overtuigd om zijn shirt aan hem af te geven. Sindsdien draagt Hank de iconische bijnaam: Snake Charmer. Leuk, die bijnaam, maar de wagen is natuurlijk waar we het voor doen. En die is heerlijk hoor. Veel kijkplezier gewenst.

Source:
LEES OOK
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…