Zo vermijd je de friendzone

CREDITS: Pablo Merchรกn Montes

Het is een veilige, warme plek voor de vrouw. Een plek vol vertrouwen, comfortabele gevoelens en diepe gesprekken over alle dingen die haar dwars zitten. Een plek die jij als man vreest, wanneer je haar ook maar lichtelijk aantrekkelijk vindt. We hebben het over de friendzone. Soms kan het best chill zijn, maar als je een vrouw écht leuk vindt is het de laatste plek op aarde waar je wil zijn.

Ben jij nou die ene man uit de honderd die zich afvraagt: ‘De friendzone? Wat is de friendzone?’ Dan is ons antwoord allereerst: chapeau voor jou, en vervolgens zouden we je vertellen om even verder te lezen. We hebben namelijk een lesje friendzone voor je. En dan vooral hoe je ‘m moet vermijden.

De friendzone en hoe jij hem vermijdt

Friendzoned: herkenning

Het kan een schokkende ervaring zijn wanneer je beseft dat je gefriendzoned bent. Grote kans dat je er te laat achter komt. En zoals bij alles geldt: hoe dieper je erin zit, hoe moeilijker het is om eruit te komen. Dus hoe herken je de friendzone? Eigenlijk is hij vrij makkelijk te herkennen. Hij wordt alleen nét iets te vaak genegeerd. Een beetje met de insteek van: If I pretend I don’t see it, it isn’t there. Werkt niet, heren.

Je kunt de friendzone herkennen aan een aantal punten. Gaan jullie gesprekken voornamelijk over diepe onderwerpen, maar zijn ze nooit seksueel? Praat ze met jou over dates met andere guys? Of andere mannen die ze wel ziet zitten? Heeft ze je vreemde bijnamen gegeven, op een vriendschappelijke manier? (denk aan: ‘maatje’, ‘als een broertje voor me’, ‘kerel’) Dan is dit een grote rode vlag: we gaan het niet mooier maken dan het is. Je zit in de friendzone. 

Bij deze gevreesde zone zie jij een vrouw zitten,  maar deelt zij jou binnen no time in de categorie ‘platonische vriendschap’ in. Vaak is deze categorie onontkoombaar, het is namelijk het punt waarop ze je loskoppelt van alles wat met aantrekkingskracht en seks te maken heeft. Alle spanning verdwijnt. Na dit moment is er een grote kans dat ze je niet als veel meer dan een normale vriend gaat zien. Ook wel te zien als een point of no return. 

Zó vermijd je het

Grote kans dat jij het totaal niet ziet zitten om haar ‘vriend’ te zijn. Daarom hier een aantal tips om te zorgen dat je ver uit de buurt blijft van deze nachtmerrie…

friendzone, Zo vermijd je de friendzone
Foto: Joshua Rodriguez

1. Voorkom dat je ’te veilig’ handelt

Als je interesse hebt in een vrouw, moet je het haar laten merken. Je kan wel touwtjes eromheen gaan winden en de subtiele Harry uit gaan hangen,  maar grote kans dat ze dan niet ziet dat je haar leuk vindt. En als ze het niet doorheeft, gaat ze zelf waarschijnlijk ook niet op die manier over jou na denken. Dus zie je haar zitten, ben hier dan duidelijk over. Toon initiatief, laat haar zien dat je haar als meer dan een vriend ziet.

Prima als jullie veel met elkaar praten en er iets van vriendschap ontstaat, maar zorg dan dat je anders bent dan haar andere vrienden. Heb gesprekken over jullie interesses, waar jullie mee bezig zijn en jullie plannen. Hou het dus op ‘date talk’, en ga niet te diep in op jullie gevoelens bij bepaalde situaties. Eigenlijk is het hier gewoon zaak om te zorgen dat de vriendschap niet te intens wordt, zodat er voldoende ruimte overblijft om over te stappen op meer dan dat.

2. Flirt met haar

We kunnen je niet precies voorkauwen hoe je met iemand flirt, maar we gaan er van uit dat je dit wel enigszins weet. Probeer dit flirten steeds terug te brengen in het gesprek. Door te flirten laat je haar op een luchtige merken dat je haar leuk vindt. Dit kan door een beetje speelsheid erin te brengen wanneer je met haar praat. Raak haar bijvoorbeeld aan alsof ze je vriendin is en geef haar complimentjes. Pak haar hand wanneer jullie ergens naartoe lopen, geef haar één kus in plaats van drie en ben niet bang om haar langer aan te kijken.

Ook kun je speelse opmerkingen maken, waarmee je haar aan het lachen maakt maar tegelijkertijd laat merken dat je haar als meer dan een normale vriend ziet. Merk je nou dat ze op deze dingen niet echt ingaat, of het zenuwachtig weg lacht en lichaamscontact probeert te voorkomen? Grote kans dat ze je niet aantrekkelijk vindt, dan weet je op tijd dat het niks gaat worden.

3. Ben niet die ‘Mr. Nice Guy’

Een hele grote reden waarom mannen in de friendzone eindigen is omdat ze simpelweg té aardig zijn. Ze laten over zich heenlopen en vrouwen gebruiken je dan al snel als voetenveeg. Als je altijd achter haar staat, er altijd voor haar bent en alles voor haar over hebt, is het voor haar makkelijker om jou als haar back-up plan te hebben. Ze gaat dan op je terugvallen als het even slecht gaat in haar liefdesleven, deelt al haar vriendinnen-drama met je en belt je ’s nachts huilend op of je haar wilt komen halen.

Kijk, we zeggen niet dat je niet lief voor haar moet zijn. Maar ben niet té lief. Laat haar er ook een beetje voor werken. App haar bijvoorbeeld niet meteen terug, geef je ongezouten mening over dingen en laat haar ook moeite doen. Een ideale relatie komt tot stand wanneer beide partijen er even hard voor werken. Jij wil niet het hondje zijn dat altijd dankbaar achter haar kont aan rent. Be a man. 

4. Simply don’t enter

Lijk je in de gevarenzone te komen? Weiger gewoon om die friendzone in te gaan. Zodra je merkt dat ze één van de bovenstaande symptomen vertoond, stap er gewoon uit. Het kan een marteling zijn wanneer je iemand leuk vindt en die persoon je aan het lijntje houdt. Wanneer je oprechte gevoelens voor iemand hebt, wil je niet haar vriend zijn. Dikke vette onzin om dan vervolgens die rol wél op je te nemen. Eigenlijk is het heel simpel: zijn de gevoelens wederzijds, doe er dan iets mee. Zijn ze niet wederzijds? Stap dan uit de ‘relatie’.

Veel vrouwen hebben nou eenmaal de neiging om jongens tot ‘vrienden’ te benoemen. Er is ook niks mis mee om vrouwelijke vrienden te hebben, maar als je haar écht leuk vindt heb je er helemaal niks aan om in haar leven te blijven wanneer je weet dat het niks gaat worden. Daar heb je alleen maar jezelf mee. Ben dan dus ook eerlijk naar haar toe en laat haar weten dat het niet gaat werken. On to the next. 

friendzone, Zo vermijd je de friendzone

LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…