Werkt een open relatie voor jou of niet?

CREDITS: Pixabay

Je bent in een toegewijde relatie en jullie zijn erg verliefd. Maar toch, net als in veel gevallen bij langdurig partnerschap, lijd je aan verveling. Het leven samen, vooral seks, is een saaie routine geworden. Dus je kan niet anders dan verlangen naar iets, of ……. misschien zelfs iemand anders. Je vraagt ​​je af of variëteit echt het kruid van het leven is. En met de verhalen die je hoort over vreemd gaan, begin je te denken dat die ‘swingers‘ nog zo gek niet zijn. Dat misschien zelfs een open relatie, in feite je huidige relatie zal redden.

Heb je het verkeerd? Eigenlijk is het niet zo vergezocht. Sommige studies suggereren dat tussen de 30 en 60 procent van degenen die in een relatie zitten op enig moment overspel zal plegen. Het geeft duidelijk aan dat we problemen hebben met dit hele monogame ding.

Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen, voordat je beslist of een open relatie wel echt werkt voor jou en je partner.

Werkt een open relatie of niet?

Afspraken

Het is beter om vooraf over je zaken met je partner te praten dan rond te sluipen en ze te bedriegen. Wanneer je een open relatie aan gaat is het ten eerste belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Zowel jijzelf, als je partner moeten beiden hun grenzen kennen. Hierbij moeten beide partners bereid zijn om elkaars mening te respecteren. Misschien ben je helemaal cool met je partner die hier en daar eenmalige Tinder afspraakjes heeft. Maar anderzijds vindt je het niet prettig als je partner meerdere malen date met dezelfde persoon.

En begin niet van de één op de andere dag een open relatie, maar zorg ervoor dat jullie het met elkaar eens zijn over de afspraken.

Eerlijkheid

Eerlijk zijn is essentieel voor elke relatie, in het bijzonder één die open is. Welke regeling je ook hebt gekozen, het moet altijd beginnen vanuit een plaats van absolute eerlijkheid. Lieg nooit tegen elkaar over waar je naartoe gaat en wat je aan het doen bent. Zelfs als je gevoelens krijgt voor een ander, is het belangrijk om je partner hierover te vertellen voordat de situatie escaleert. Een open relatie zonder transparantie leidt alleen maar tot gevoelens van wantrouwen en gekwetste gevoelens. Het wordt tenslotte om een ​​reden een ‘open’ relatie genoemd.

Jaloezie

Jaloezie is een natuurlijke menselijke emotie. Toch kan de manier waarop we het gebruiken een rampzalige werking op jezelf hebben. Wanneer jaloezie de boventoon gaat voeren is het, het beste om op tijd uit een open relatie te stappen. Hiermee voorkom je dat de ander je pijn doet. Als een gezonde relatie gebaseerd moet zijn op eerlijkheid en vertrouwen, moet jaloezie onder controle worden gehouden. Het laat zien dat een open relatie alleen mogelijk is als beide partners sterk in hun schoenen staan.

Open relatie, Werkt een open relatie voor jou of niet?

Check in

Hoewel het maken van duidelijke afspraken van groot belang zijn, moeten ze ook voldoende ruimte laten om gaandeweg te veranderen. Zo kunnen afspraken die zijn gemaakt, bij de één goed gevallen zijn en bij de ander niet. Plan daarom regelmatige check-ins in om beide jullie gevoelens uit te spreken over hoe de open relatie verloopt. Het is een goed moment om aan te kaarten wanneer je ergens mee zit of het ergens niet mee eens bent.

De stap is groot bij het nemen van een open relatie en er is vaak geen weg meer terug. Denk daarom heel goed na voordat jullie beide aan dit avontuur beginnen.

Verwachtingsmanagement

Verwacht niet dat een open relatie een utopie is. Als jullie beide veel behoeftes hebben en blijkbaar niet genoeg aan elkaar hebben om deze te vervullen, is een open relatie in veel gevallen zeker een goede uitkomst. Maar ook dan willen veel mensen meer en meer. Hou jezelf in bedwang en accepteer dat je niet álles tegelijk kan hebben. Koester dus ook vaak genoeg wat voor mooie relatie je eigenlijk hebt.

Daarnaast denken veel mannen die een vriendin hebben, dat ze vanaf het moment dat ze een ‘GO’ krijgen van hun vriendin, de vrouwen niet van hen af te slaan zijn. In veel gevallen is dit niet the case. Het moment dat jij weer open staat voor ander vrouwelijk schoon of er zelfs naar op zoek bent, is het ineens een stuk lastiger te vinden. Zelfs bij de smoothest talkers zit er een duidelijk verschil in.

Schat je scharrel goed in

Buiten de deur flikflooien komt met een risico. De dames die jij om je vinger windt zijn namelijk geen robots (in de meeste gevallen) en hebben ook gevoelens. Laten ze die merken en vind jij ze stiekem ook wel interessant? Dan moet je heel sterk in je schoenen staan om ze je rug toe te keren en alle contact te verbreken. En wat nou als jij per ongeluk gevoelens krijgt voor een van die meiden?

Denk er daarnaast ook over na dat je vrouwtje in hetzelfde schuitje zit en dan alle kerels waarmee zij een tongetje heeft gedraaid (of meer), haar ook niet met rust gaan laten daarna. Damn stalkers.

Stel grenzen en ben eerlijk

De conclusie is dus dat je goed moet communiceren. Wat zijn jullie grenzen en mocht je je er een keer niet aan gehouden hebben, praat hier dan eerlijk over. Zo kun je het langst mogelijk een open relatie volhouden!

Open relatie, Werkt een open relatie voor jou of niet?
Foto: Marlene Leppänen