Waarom gevoelens voor je ex je vaak blijven achtervolgen

CREDITS: Johan Mouchet | Unsplash

Wat jaren – of maanden – een goede relatie leek te zijn, is nu dan toch echt beëindigd. Er kwamen steeds meer irritaties, in de kroeg werd je steeds losser naar andere vrouwen toe en een avondje bank hangen met je vriendin zag je ook niet meer zitten. Het einde van die relatie is het startsein om volop naar links en rechts te swipen op je mobiel. Geen vrouwen die qua uiterlijk en innerlijk lijken op je ex, maar even heel wat anders. Het lijkt je een veel beter idee. In het begin proef je van andere exotische vruchten, maar uiteindelijk kom je toch weer uit bij hetzelfde karakter van je voormalige zuurpruim. Of nog een stap verder: gevoelens voor je ex. Zal die vrucht dan echt nooit gaan rotten?

Waarom gevoelens voor je ex je vaak blijven achtervolgen

Als we een recent onderzoek van de Universiteit van Toronto moeten geloven niet. De hoofdauteur van het onderzoek zegt dat het vaak voorkomt dat je bij het beëindigen van een relatie besluit om voor een totaal andere type vrouw te gaan. Aan jouw persoonlijkheid zal het namelijk niet liggen, hè vriend. Dan moet het dus wel liggen aan haar persoonlijkheid en zal je het over een andere boeg moeten gooien. Dit werkt misschien in het begin, maar volgens het onderzoek kom je uiteindelijk toch uit bij een soortgelijke persoonlijkheid. We schreven al eerder over die blijvende type vrouw.

In het meerderjarige onderzoek werden de persoonlijkheden van huidige en vroegere partners vergeleken over verschillende leeftijdscategorieën. Ook moesten de testpersonen zichzelf identificeren aan de hand van een reeks uitspraken. Op die manier werd er een duidelijk beeld geschetst over persoonlijkheidskenmerken als de mate van acceptatie, openheid en bescheidenheid. De verschillende partners vertoonden grote gelijkenissen en dat is juist hetgeen wat veel mensen van te voren zeggen niet te willen. Missie mislukt.

gevoelens voor je ex
Foto: Nicole Harrington

Mag ik mijn ex terug?

Nog een stap verder zijn terugkerende gevoelens voor je ex. Dit alles heeft te maken met de sunk cost fallacy. Je gaat daarbij door met het gelijksoortig gedrag of eerdere inspanningen als gevolg van een investering die je al hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het uitproberen van een nieuw recept. Ritje naar de supermarkt, tien keer dezelfde schappen langslopen voor dat ene ingrediënt, anderhalf uur in de keuken staan en er vervolgens achter komen dat het gerecht nergens naar smaakt. Wat doe je dan? Juist. Je eet het toch maar op, aangezien je er geld en tijd in hebt geïnvesteerd. Zonde om het gerecht in de container te kieperen.

Hetzelfde geldt bij alle investeringen die je hebt gedaan in je ex. Je bent al een tijdje aan het swipen, maar het heeft nog bar weinig resultaat opgeleverd. Je realiseert je dat het eigenlijk niet zo verkeerd was met die ene meid. Het was je langste relatie tot nu toe en dat zomaar in de container gooien is redelijk jammer. Zeker waar. Toch is het niet verkeerd om verder te kijken. Vergeet wat het verleden je heeft gebracht en focus op wat de toekomst je kan geven. Klinkt misschien als een quote die je strot uit komt, maar het is waar. Teruggaan naar een ex zal nog meer investeringen kosten, waarvan het niet eens zeker is dat ze gaan uitbetalen. Het duurt misschien even voordat je een nieuwe partner hebt gevonden, maar uiteindelijk zal jij daar de rijpe vruchten van plukken.

gevoelens voor je ex
Foto: Pass the Honey