Carriere maken? Zoveel invloed heeft je partner op jouw succes

CREDITS: Bigstock

Een bekende uitspraak is dat achter iedere man met succes een sterke vrouw staat. Maar hoe zit dat eigenlijk? Hoeveel invloed hebben onze geliefdes nou eigenlijk echt op het succes en de carrière van hun levensgezel? En hoe dan? Vandaag geven we je antwoord op deze vragen. Ben je op zoek naar succes? Kies dan een partner uit met de juiste eigenschappen.

Dit is hoeveel invloed je partner heeft op jouw succes en carrière

Wij zijn niet de enige die benieuwd zijn naar hoeveel invloed je partner heeft op jouw succes. Daarom besloten onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Washington onderzoek te doen. Zij onderzochten of het karakter van je partner bepalend kan zijn voor het maatschappelijk welvarendheid van de ander. Daarvoor namen zij ruim 4500 getrouwde mensen onder de loep.

succes
Foto: Snapwire

Onderzoek

Voor het onderzoek werden de proefkonijnen getest op hoe ze scoorden op de Big Five. Dit zijn naast die dieren die je tijdens je safari in Afrika kunt spotten, ook de persoonlijkheidsdimensies extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. Deze test en eigenchappen kunnen laten zien hoe iemands persoonlijkheid is. Ook vroegen ze hoe tevreden de deelnemers waren met hun werk, hoeveel ze verdienen en of ze recentelijk promotie hadden gemaakt.

Resulaten

Uit het onderzoek kwam dat de meeste karaktertrekken van de partner geen verschil maken voor het succes op de werkvloer van de wederhelft. Echter werd wel ontdekt dat de mate waarin de partner doelmatig, ordelijk, betrouwbaar, bedachtzaam en gedisciplineerd is, wel invloed heeft. Wanneer een geliefde namelijk deze eigenschappen bezit, is de ander blijer met zijn of haar baan, verdienen ze meer geld én hebben ze een grotere kans op promotie.

De onderzoekers geven de volgende verklaring hiervoor. Wanneer thuis alles goed op rolletjes loopt door een nauwkeurige en gedisciplineerde geliefde, heeft de ander ook meer tijd en energie om te presteren. Waardoor succes dus het gevolg is.

succes
Foto: Clark Tibbs

Van elkaars succes leren

Maar, dat is nog niet alles. Hoogleraar sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Ellen Verbakel vond namelijk nog iets anders. Niet alleen de persoonlijkheid van je partner heeft effect op je succes en carrière. Er is meer.

Een wederhelft die zelf succes ervaart, bezit namelijk ook veel zogeheten sociaal kapitaal. Dit houdt bijvoorbeeld in dat hij of zij een groot netwerk heeft en de do’s en don’ts van solliciteren of grote bedrijven kent. Hierdoor is je geliefde een waardevol sparringspartner en kunnen jullie ook op professioneel vlak van elkaar leren.

Conclusie

Wat kunnen we hieruit nu concluderen? Voornamelijk dat je, als je ook graag wat succes hebt, maar beter een doelmatige, ordelijke, betrouwbare, bedachtzame en gedisciplineerde partner uit kunt zoeken. Hierbij is de kans op succes namelijk groter. Het helpt daarnaast als het op het werk van je liefje ook lekker loopt zodat jullie van elkaars succes kunnen leren. Nu weet je tenminste waar je naar op zoek moet.

succes
Foto: Toa Heftiba