Studie: koppels gaan echt steeds meer op elkaar lijken

CREDITS: Alex Iby

We hebben goed nieuws. Of ja, goed nieuws… Mocht je vinden dat jouw partner te knap is voor jou, dan zit je goed. De wetenschap stelt dat in de loop der jaren stellen steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Ja, je leest het goed. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gehouden door Robert Zajonc, psycholoog van de Universiteit van Michigan.

Stellen lijken steeds meer op elkaar

In het rapport werd er aangegeven dat veel stellen in het begin van hun relatie totaal niet op elkaar lijken. Ze komen zelfs niet in de buurt van elkaars appearance. Na een huwelijk van 25 jaar komt daar echter verandering in. De gelijkenissen kunnen subtiel zijn, maar ondanks dat zijn ze sowieso aanwezig. Grote kans dus dat jullie in de toekomst even knap zijn.

Stellen, Studie: koppels gaan echt steeds meer op elkaar lijken

Hoe is dit wetenschappelijk bewezen?

Om het statement te onderbouwen hield Robert Zajonc een onderzoek. Hij liet proefpersonen verschillende foto’s van mensen zien, op een willekeurige volgorde. Vervolgens vroeg hij of ze de mannen en vrouwen die het meest op elkaar leken te matchen. Veel jonge echtparen leken vaak maar een beetje op elkaar. De koppels die al langer dan 25 jaar samen waren leken echter steeds meer op elkaar.

Hoe kan het dat je steeds meer op elkaar begint te lijken?

Het bleek dat hoe langer je samen was, hoe meer je op elkaar begon te lijken. Zo waren er veel overeenkomsten in rimpels en in gezichtscontouren. Heel gek als je erover nadenkt, maar het heeft een reden. Het schijnt dat deze overeenkomsten vaak komen door gedeelde emoties en vergelijkbare diëten.

Als je hetzelfde eet ontstaan er dus vergelijkbare afzettingen van vetweefsel in het lichaam. Hierdoor ontwikkel je dus ook nog eens dezelfde gezichtscontouren. Wil je dus graag op Brad Pitt lijken? Ga dan jarenlang hetzelfde eten als hij doet. Wie weet..

De echte gelijkenis komt doordat je elkaar empathisch nadoet. Denk hierbij aan elkaars gezichtsuitdrukkingen. Het klinkt wellicht raar, maar we kunnen je een voorbeeld geven. Een hond kon bijvoorbeeld vroeger ook geen zielig gezicht trekken. Totdat zij de gezichtsuitdrukkingen van de mens overnamen.

Stellen
Foto: Rene Bohmer