Zo accepteer je de slechte eigenschappen van je partner 

CREDITS: Eric Ward

Slechte eigenschappen. De een ruimt z’n rommel nooit op en de ander is ontzettend lui. Wanneer de hormomen in de eerste fase van een nieuwe liefdesrelatie er langzamerhand af beginnen te slijten, ontstaan ook de eerste liefdesperikelen. Want laten we eerlijk zijn, er is altijd wel één ding dat je niet zo leuk vindt aan de ander. Wij zorgen er graag voor dat jullie elkaar niet de tent uit vechten. Daarom: dit is hoe je de slechte eigenschappen van je partner kunt accepteren.

Zo accepteer je de slechte eigenschappen van je partner

Een bekend scenario. Tijdens een relatie stoort persoon A zich aan een gewoonte of eigenschap van persoon B. Persoon A wil dat persoon B dit verandert, persoon B doet zijn best maar dit blijkt uiteindelijk niet te lukken. Er ontstaat op een gegeven moment weer een conflict over de desbetrekkende gewoonte of eigenschap en het scenario begint weer van voor af aan.

slechte eigenschappen
Foto: Vera Arsic

Visieuze cirkel

Het lijkt daardoor een visieuze cirkel. Vaak zijn dit dan ook de discussies die tijdens een relatie altijd weer terug blijven komen. Het veranderen van een diepgewortelde eigenschap is namelijk moeilijk te veranderen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 70 procent van conflicten in een huwelijk onoplosbaar zijn. Ze zullen dus tijdens de gehele duur van een relatie voorkomen.

Er zit dus nu nog maar één ding op. Het accepteren. We weten het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien irriteer je je wel mateloos aan een of meerdere van de slechte eigenschappen van je partner en kun je dit niet zomaar aan de kant zetten. We helpen je aan handje.

Denkmodel

Om je te helpen bij het accepteren, is het belangrijk om het volgende denkmodel in je achterhoofd te houden. Dit gaat je namelijk niet alleen helpen bij het accepteren van de flaws van je partner, maar misschien waardeer je ze straks zelfs wel!

We denken dat de dingen die we wel en niet leuk vinden aan onze partner, in twee verschillende categorieën horen. In de realiteit, zijn deze twee dingen vaak juist onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je moet het namelijk zo zien: aan iedere eigenschap zitten twee ‘kanten’. Één kant is de ‘schaduwkant’ en de andere kant is de ‘lichtkant’. Beetje vaag, daarom even een voorbeeld om dit toe te lichten:

slechte eigenschappen
Foto: Christian Erfurt

Voorbeelden

Een vrouw kan het bijvoorbeeld leuk vinden, dat haar man heel mannelijk is. Hij is ruig en stoer en hij zorgt ervoor dat zij zich veilig voelt. Aan de andere kant vindt ze het niet leuk dat hij niet veel empathie en emotie uit. Maar, de eigenschap die zijn mannelijkheid aanwakkert, is dezelfde die ook zijn gevoeligheid remt.

Omgedraaid scenario. Een man vindt het bijvoorbeeld fijn dat zijn vrouw heel zorgzaam is, maar hij vindt het wel irritant als ze bepaalde dingen persoonlijk aantrekt en daar emotioneel op reageert. Ook hier geldt, de eigenschap die zorgt voor haar lieve kant, zorgt er ook voor dat ze erg emotioneel betrokkken is.

Conclusie

Uit dit verhaal kunnen we dus concluderen dat een kant die we leuk vinden aan onze significant other, ook vaak verantwoordelijk is voor een kant die je liever achter het behang zou plakken. Dit zorgt ervoor dat bepaalde slechte eigenschappen moeilijk te veranderen zijn. Je kunt namelijk niet één kant van de stok oppakken zonder ook de andere kant op de tillen.

Zodra je je realiseert dat iemands slechte eigenschappen een andere uiting zijn van een eigenschap of gewoonte die je juist wél waardeert, zullen deze dingen makkelijker te accepteren zijn.

relatie ruzie
Foto: Nathan McBride