Met deze vragen regel jij gegarandeert een tweede date

Er staat nogal wat druk op daten. In een relatief korte tijd moet je een geweldige indruk achterlaten, die zorgt voor een tweede date. Om vervolgens precies hetzelfde te doen voor een derde date. En op die manier zou je maar de liefde van je leven moeten vinden. Best ingewikkeld, vinden wij.

Het kost een tiende van een seconde om een indruk van een vreemdeling te vormen, zo blijkt uit onderzoeken door Princeton. En dat is nog voordat je je mond hebt geopend. Met je uiterlijk en lichaamstaal geef je al weer wie je bent en op basis hiervan vormt jouw date dus ook direct een mening over je. En daarna komt juist pas het moeilijke gedeelte: je gespreksvaardigheden laten zien.

Onderzoekers van Harvard hebben ontdekt dat de beste manier om een goede indruk te maken, is door een vraag te stellen. Maar zelfs dat is lastig. Want hoe weet je wat je moet vragen? Waar kan je wel naar vragen en wat absoluut niet? Voor je het weet huilt je date tranen in haar spaghetti, omdat ze aan haar vreselijke jeugd moest denken door jouw vraag. Maar wat kan je dan wel vragen waardoor je elkaar beter leert kennen en diepgang creëert, maar niet te ver gaat?

In 1977 publiceerde Harvard een onderzoek van 36 vragen die beloofden dat iemand verliefd op je zou worden. In 2015 publiceerde The New York Times hier een artikel over en dat ging toen viral. Het idee van de vragen was dat het twee mensen dichter bij elkaar zou brengen. Sterker nog, het zou de sleutel zijn tot de liefde van je leven vinden. Wij zijn wel benieuwd, dus wij hebben een aantal van die vragen op een rij gezet die je kan stellen tijdens een date.

Vóór de date

De kans is aanwezig dat je je date online hebt ontmoet. Het doel voor een online conversatie is om deze luchtig en gezellig te houden. Je wil een beetje vertrouwen geven dat het een leuke date wordt en het iemand comfortabel maken. Hou het simpel en vraag naar gebeurtenissen van die dag: ‘hoe was het op je werk?’ ‘ga je nog wat leuks doen vanavond?’ ‘wat doe jij het liefst op een vrije avond?’. Met die laatste heb je meteen een idee waar je haar mee op date moet nemen.

The small talk

Het eerste half uur van je date is sowieso ongemakkelijk. Je wil het ijs breken, elkaar comfortabel laten voelen en tja, gewoon de date op gang brengen. Uit het onderzoek blijkt dat follow-up vragen het goed doen en dat mensen je dan eerder mogen. Vraag een gerelateerde vraag en ga in op haar antwoord. Zo laat je zien dat je luistert en dat je meer wil horen en dus oprecht geïnteresseerd bent. Vraag waar ze is opgegroeid, of ze het daar naar haar zin had, of ze broers/zussen heeft en of die in de buurt wonen. Vraag waar zij zelf woont, met wie en wat ze doet op haar werk. Heeft ze het naar haar zin of zou ze graag iets anders willen doen? Blijf doorvragen en luister naar haar antwoorden.

Na een paar biertjes

Na een paar biertjes is de sfeer waarschijnlijk wat luchtiger en gaat het kletsen je iets makkelijker af. Vraag naar haar interesses, qua muziek of films. Vraag waar ze goed in is en waar ze graag goed in zou willen zijn. Vraag wat haar favoriete vakantie is. Vraag wat haar favoriete keuken is en of ze zelf kan koken. En als het antwoord ja is, of ze een keer samen met jou wil koken (op de volgende date!).

date, Met deze vragen regel jij gegarandeert een tweede date

Als jullie je beide op je gemak voelen

De vonken vliegen jullie beide om de oren en het tempo zit er goed in. Jullie blijven maar kletsen en het is gezellig! Tijd voor wat diepere vragen. Waar is ze het meest dankbaar voor in haar leven? Wat is haar droombaan en wat is haar grootste angst? Vraag diepere vragen over haar gevoel, manier van denken, dromen en angsten. Het is de enige manier om iemand echt te leren kennen en als jullie je beiden op jullie gemak voelen, kan je best een stapje verder gaan.

Het einde van de date

Zelfs aan goede dates zit helaas een einde. Voor sommigen is dat nadat je haar thuis hebt afgezet, maar met een beetje geluk is het voor jou pas na het ontbijt. Vraag of ze deze week nog iets leuks gaat doen en vertel haar dat je een leuke tijd hebt gehad. Stel voor om haar thuis te brengen en vraag of ze het ziet zitten elkaar nog een keer te zien.

De tweede date

Goed gedaan! De tweede date is in de pocket. Het beste is als je hier niet te lang mee wacht, zodat je het gesprek weer kan oppakken waar jullie waren gebleven. Vraag haar of ze afgelopen week nog iets leuks heeft gedaan, iets interessants heeft gelezen of gezien of nog ander nieuws heeft. Ook kan je dieper ingaan op haar familie, vriendschappen en toekomstplannen.

Door eerst te vragen naar oppervlakkige dingen en langzaam maar zeker dieper in te gaan op persoonlijke dingen, bouw je een band op wat helpt elkaar beter te leren kennen op een ander niveau. Door de juiste vragen te stellen zou je haar zo om je vinger kunnen vinden. Uiteraard moet het gevoel van twee kanten komen, dus zorg vooral dat je een lekker lopend gesprek hebt. Door bovenstaande vragen te stellen zou je de liefde van je leven zo verliefd op je kunnen laten worden. It’s worth a try. 

date, Met deze vragen regel jij gegarandeert een tweede date
Foto: Evelin Terres