Je eerste date buiten Nederland: een hand of een kus?

CREDITS: Parker Whitson

Een begroeting kan soms best ongemakkelijk zijn. Ga je voor een simpele handdruk of voor de drie zoenen op de wang. Of wacht, was het één kus op de linkerwang? Verwarrend, maar vooral pijnlijk als jij en die ene leuke meid beide iets anders in je hoofd hadden. Als je die persoon goed kent, is de ramp nog wel te overzien. Als het echter een eerste date is, kan een verkeerde begroeting veel ongemakkelijker worden. Zeker als het een cultureel verschil betreft. Je kan dus maar beter op de hoogte zijn hoe jullie elkaar begroeten tijdens je date buiten Nederland. Go for it! 

Je eerste date buiten Nederland: een hand of een kus?

Bonjour, hola, guten Tag, ciao of olà! Elkaar verbaal begroeten moet nog wel goed komen met het raadplegen van Google Translate. Zodra er aanrakingen aan te pas komen, wordt het nét iets lastiger. In ieder land geldt weer een andere etiquette en jij bent het overzicht ondertussen helemaal kwijt. Laten wij nu niet de beroerdste zijn en jou graag een handje helpen. Als jij vervolgens je handen uit de mouwen steekt, moeten die begroetingen wel goed komen!

Doe mij maar een kus, of twee…

In Nederland gaan we massaal voor drie zoenen, waar wij overigens geen fan van zijn. België, Polen en Zwitserland denken daar precies hetzelfde over. Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland gaan daarentegen voor twee kussen. Ook Roemenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Turkije doen daar aan mee. In sommige delen van Frankrijk is het gewoonlijk vier kussen te geven. Je doet er vaak beter aan om ook hier te gaan voor de klassieke double kiss. Eerst haar rechterwang en vervolgens de linkse wang. Portugal en Oekraïne laten het daarentegen slechts bij één kus. Subtiel, maar nog altijd beter dan niets.

date buiten Nederland, Je eerste date buiten Nederland: een hand of een kus?
Foto: Artem Baliaikin

Een knuffel dan maar

Op je eerste date wil je wellicht alvast even haar zoete parfum ruiken door haar te kussen. Niet in ieder land wordt die ene kus – of meerdere – gewaardeerd. Zo begint het in Oostenrijk, Tsjechië, Bulgarije, Letland en Rusland met een knuffel. Ook in Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland is dit de beste optie. Wie weet wat er na die ene knuffel nog gaat volgen, wink wink! 

Handje schudden

Het komt misschien totaal niet over als een gentlemanmaar in een aantal landen is het schudden van de hand bij de eerste date normaal. Heb jij een meid op de kop getikt in Estland, Litouwen, Slovenië of het Verenigd Koninkrijk? Hou het dan maar bij een handdruk.

Wij zeggen: één kus en als je elkaar beter kent een knuffel erbij forceren, en je zit altijd goed.

Uiteindelijk zal het ook tijdens je eerste date buiten Nederland gaan om de vibe tussen jullie. Je voelt zelf aan hoe de avond verloopt en of al die kilometers het waard waren. Hopelijk kan je zo na de date toch nog een kus bij haar los peuzelen. Alle goede dingen hebben tijd nodig!

date buiten Nederland, Je eerste date buiten Nederland: een hand of een kus?

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…