Feestdagen are coming: eerste hulp bij schoonouders

CREDITS: rawpixels.com

Als jij ooit een relatie hebt gehad of op dit moment in een relatie zit, dan is er een grote kans dat het woord schoonouders verschillende gevoelens bij je opwerkt. Bij sommigen zal dit een warm gevoel in het hart zijn, maar bij anderen zal dit een koude rilling langs de ruggenwervel zijn, zwetende handpalmen en een twitch in de oogspiertjes. Ze zijn namelijk láng niet altijd even makkelijk om mee te dealen, die ouders van je vriendin.

Toch moet je er een keer aan gaan geloven: meeting the parents. Daarom bij deze: eerste hulp bij kennismaken met schoonouders. Omdat een goed begin het halve werk is. Zó word jij de ideale schoonzoon. (Of vooral: zó voorkom je een hoop gezeik.)

Dealen met schoonouders

1. Get your facts straight

Het belangrijkste is dat je weet wie je voor je gaat hebben. Het kan namelijk enorm veel schelen of je een ‘Jan-Willem en Annemarie-Roos’ voor je hebt, of een ‘Gerrie en Sjaan’. Hoe je hierachter komt? Het lijkt af en toe een mission impossible, maar luister eens naar je vriendin. Hoe praat ze over haar jeugd en haar ouders? Heeft ze thuis drie dienstmeiden en een ober in dienst? Dan zou dus een extra cursusje etiquette op zijn plaats zijn. Een beetje netjes kleden, gepast taalgebruik en opgepoetste schoentjes zouden hier al veel doen.

Maar vertelt ze over haar ouders op het woonwagenkamp, een flinke bijstand op hun naam en eeuwige ruzie met de buren? Kom dan niet aanzetten in een driedelig pak, maar kies ervoor om je wat meer casual te kleden. Pas je gewoon een beetje aan de situatie aan.

De beste manier om hierachter te komen is overigens door je vriendin vragen wat je te wachten staat. Overigens is zij een dochter van haar ouders, dus grote kans dat dit al veel vertelt over waar ze vandaan komt. Voorkom in ieder geval dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

schoonouders, Feestdagen are coming: eerste hulp bij schoonouders

2. Zorg dat je op één lijn zit

Het is hét teken dat de relatie serieus geworden is. Als ze aan je vraagt of je mee gaat naar haar ouders, is het dan ook belangrijk dat je je feiten op een rijtje hebt. Je moet haar goed kennen en weten dat de relatie goed zit. Jullie moeten in ieder geval op één lijn zitten. Er komen sowieso vragen over ‘Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?’ en ‘Hoe lang is het al officieel?’ en dan wil je niet met twee verschillende antwoorden aan komen zetten. Of dat er ongemakkelijke stiltes vallen, omdat jullie allebei niet weten wat je wil zeggen. Voordat je je schoonouders gaat ontmoeten, moet er dus wel in zekere zin duidelijkheid in jullie relatie zijn. Vooral ook om te voorkomen dat je conflicten krijgt achteraf.

3. Middelpunt van de aandacht

Of je nu wil of niet, vanaf het moment dat je binnenkomt sta jij in het middelpunt van de aandacht. Ben hier dan ook op berekend. Ga niet onzeker met je handen in je broekzak in een hoekje staan. Kom binnen en probeer gewoon jezelf te zijn. Logisch dat het spannend is om daar voor het eerst binnen te wandelen. Maar dat hoeft geen reden te zijn om je anders voor te doen dan je bent. Hun dochter heeft voor jou gekozen, dat zal niet voor niks zijn. Waarschijnlijk zullen haar ouders ook gewoon chill zijn. En je hoeft geen beste vrienden met ze te worden, of te doen alsof het een sollicitatiegesprek is. Ben niet al te bang om afgekeurd te worden. De baan heb je namelijk al te pakken, je hoeft jezelf alleen maar even voor te stellen. Simple as that. 

4. Bonuspunten scoren

Het is bij de meeste schoonouders niet heel moeilijk om punten te scoren. Stel je maar eens voor dat je zelf een dochter hebt en zij komt thuis met een man. Wat zou je graag zien? Iemand die beleefd is, er netjes uit ziet, zijn zaakjes op orde heeft en boven alles gewoon goed is voor je dochter. Ben dat dus ook en dan komt het allemaal wel goed. Toon goede manieren, gedraag je respectvol en ben behulpzaam. Toon daarnaast interesse in haar ouders, ga niet de hele tijd op je telefoon zitten. Als je écht wil scoren kun je bijvoorbeeld een bloemetje of flesje wijn meenemen. Maar het belangrijkste is gewoon dat je laat merken dat je serieus bent met hun dochter en het beste met haar voorhebt. Dan is er weinig wat mis kan gaan.

schoonouders, Feestdagen are coming: eerste hulp bij schoonouders
Foto: Pixabay