Waarom je vriendin zo jaloers is!

Wellicht herken je de volgende situatie: je staat op een feestje gezellig te kletsen met een vriendin van vroeger. Jullie hebben het gezellig, kletsen een poosje en jij loopt terug naar de bar. Waar vriendinlief met een jaloerse blik op je staat te wachten en argwanend vraagt “wie die chick was?”. Jij weet meteen hoe laat het is…

Dit gezegd hebbende, hoor ik je denken: “Ja, mijn vriendin is veel vaker jaloers dan ik”. Er is onderzoek gedaan die deze bewering bevestigt. Jaloezie, en dan voornamelijk jaloezie in een relatie, wordt door vrouwen heel anders ervaren dan door mannen. Het is niet per se zo dat vrouwen jaloerser zijn dan mannen, ze ervaren het gewoon anders dan mannen.

Onderzoek over jaloezie

Jaloezie is niet iets waar we controle over hebben. Hoe aardig, zorgzaam en attent we ook zijn, jaloezie zit nou eenmaal in je en is ontzettend moeilijk om af te leren. Jaloezie is biologisch gecontroleerd en het ding is dat het niks te maken heeft met je persoonlijkheid. Waar het dan weer wel heel veel mee te maken heeft, is je geslacht. Waar een vrouw razend jaloers om kan worden, geef jij misschien wel helemaal niets om. Maar andersom zijn er ook voorbeelden…

Is ze echt jaloers?

De vraag is dus of jouw vriendin wel echt zo jaloers is als je denkt. Bekijk het eens van een andere kant. Vrouwen zijn emotioneel vaak jaloerser dan mannen. Wanneer ze flipt als jij een – vriendschappelijke, echt waar! – lunch hebt met een oudcollega die toevallig een vrouw is, is jouw conclusie al snel getrokken….

Maar laten we ook even naar jou kijken.

Onderzoek wijst namelijk uit dat het meer te maken heeft met de ervaring van jaloezie. Waar vrouwen emotioneel jaloers zijn en het niet kunnen hebben als jij een band hebt met een andere vrouw, zijn mannen fysiek vaker jaloers. Let maar op. Het schijnt namelijk dat jij jaloerser wordt wanneer je vriendin fysiek nogal dichtbij komt bij een andere man. Een aanraking hier, een hand op haar middel, een vriendschappelijke hand op zijn schouder. Het is namelijk zo dat vrouwen jaloerser zijn als je een emotionele relatie hebt met een andere vrouw dan wanneer jullie daadwerkelijk seks hebben! En vice versa.

Om dit nog even te bevestigen. Het onderzoek wees uit dat 54% van de mannen een fysieke relatie erger zouden vinden dan een emotionele relatie. Slecht 34% van de vrouwen vond dit ook. Dit betekent dat de overige 64% liever wil dat haar partner fysiek vreemdgaat dan emotioneel.

Haal nu niet meteen gekke ideeën in je hoofd, bij het onderzoek móesten de respondenten kiezen of ze emotioneel verraad of fysiek verraad erger vonden. Dit betekent niet dat ze je niet de deur uitschopt als je ‘alleen maar aan fysiek verraad doet’!

jaloers, Waarom je vriendin zo jaloers is!

Maar waarom dan?

Mannen vinden het dus erger als een vrouw fysiek vreemdgaat. We kunnen dit gelukkig de schuld geven van evolutie. Als vrouwen zwanger zijn, weten ze dat het hun kind is, omdat ze de baby dragen in hun buik. Voor mannen is het maar de vraag of zij wel echt de vader zijn. Deze onzekerheid speelt al eeuwen en is dus evolutionair te verklaren. Wie weet of jouw vrouwtje met een ander neanderthaler ervandoor ging? Zo ben jij ook jaloerser als jouw vriendin met een ander loopt te rollebollen.

Verder heeft het sociale klimaat waarin we leven ook invloed op hoe jaloers mannen zijn. ‘Mannelijkheid’ is namelijk iets heel belangrijks en ontrouw wordt gezien als een beschadiging van het mannelijke ego: “Als mijn vriendin… met een andere man.. Wat voor man maakt mij dat dan?” Het is een breuk in iedere mans ego.

Het eindresultaat? Mannen zijn bang dat hun vriendin met iedere man in bed duikt. En vrouwen zijn bang dat hun vriend andere vrouwen meer waardeert dan zij. En welke denk je dat makkelijker te verbeelden is?

Jaloezie is gezond

Toch kan jaloezie soms voordelen hebben in een relatie. Mensen, zowel mannen als vrouwen, zijn namelijk alleen jaloers als ze om iemand geven. Als je twijfelt of zij nog van je houdt, is het enige wat je moet doen jaloezie uitlokken dus…

Het onderzoek is niet waterdicht. Je kan evolutie en biologie dan ook niet de schuld geven van de jaloerse gevoelens van je vriendin – en van jezelf. Maar onthoud de volgende keer als zij weer eens overdreven reageert wanneer jij met je collega staat de kletsen, dat ze er niet veel aan kan doen. Jij kan je ook moeilijk beheersen als haar collega een hand op haar rug legt, niet waar? Vind de balans om elkaar te begrijpen, dan komt het vast wel goed.

jaloers, Waarom je vriendin zo jaloers is!