Bestaat er zoiets als een bepaalde type vrouw hebben?

CREDITS: Freestocks.org | Unsplash

Je hebt vast wel eens de vraag naar je hoofd geslingerd gekregen wat jouw type vrouw is. Als je die vrouw begint te omschrijven kan het twee kanten op: innerlijk of uiterlijk. Termen als sociaal, humoristisch en betrouwbaar worden afgewisseld met uiterlijke termen als blonde haren met intens blauwe ogen of een brunette met sprekende bruine ogen. Het perfecte plaatje zit in jouw hoofd, maar in de praktijk is er een hele kleine kans dat jij deze vrouw gaat tegenkomen. Als je kijkt naar jouw voorgaande dates of relaties kunnen die dames nog best wel eens verschillen. Mijn type vrouw? Net wat ik tegenkom, joh!

Onderzocht: bestaat de voorkeur voor een bepaald type vrouw?

Om die vraag te beantwoorden raadplegen wij weer een aantal wijze personen. De onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben namelijk een studie van negen jaar grondig geanalyseerd. In het onderzoek vergeleken zij van meer dan 300 mannen en vrouwen de eigenschappen van hun voorgaande partners. De deelnemers gaven daarbij een eigen profiel op met persoonlijkheidskenmerken. Om niet afhankelijk te zijn van één persoon gingen zij deze kenmerken ook na bij de ex-partners.

Het resultaat was dat mensen die meer introvert zijn, eerder voor dezelfde type vrouw gaan dan extroverte personen. Logisch te verklaren, aangezien introverte personen over het algemeen minder openstaan voor nieuwe ervaringen. Zij blijven dus bij het oude patroon en zullen op zoek gaan naar een vrouw die gelijkenissen vertoond met een eerdere relatie. Voor hen bestaat er dus wel degelijk een bepaald type vrouw.

type vrouw, Bestaat er zoiets als een bepaalde type vrouw hebben?
Foto: Timo Stern

Shit. Keuzestress

Met alle vrouwen die voor jou in de rij staan kan je best wel eens wat keuzestress krijgen. Moet je nu namelijk blijven bij jouw eerdere type vrouw of juist gaan voor een vrouw met een totaal ander karakter? Een open relatie is een optie, maar wordt over het algemeen niet met open armen ontvangen. Wat je dan wel kunt halen uit de studie: ben bewust hoe jouw eigen persoonlijkheidskenmerken hebben bijgedragen aan een relatiebreuk. Met een volgende relatie in het vooruitzicht weet je dan in ieder geval wat je vooral wel en niet moet doen.

In the end draait het lot van een relatie niet per se om de type vrouw, maar hoe jij je bij haar gedraagt. Ga niet langer op zoek naar die ene ‘perfecte’ vrouw, want uiteindelijk zorg jij er zelf voor dat een relatie gezond blijft. Of juist niet.

type vrouw
Foto: John Schnobrich
LEES OOK