Surfen op de hoogste golven van Europa doe je hier

CREDITS: Bigstock

Het Portugese Nazaré is in de zomer een rustig vissersdorpje. Maar zodra de temperatuur wat begint te dalen dan is deze plek het ultieme surfparadijs met de hoogste golven ter wereld! De perfecte plek dus om een surfevenement te organiseren. De World Surfing League vond dit ook, dus organiseerde zij afgelopen maand het Nazaré Tow Surfing Challenge.

Surfen op de hoogste golven in het Portugese Nazaré

Dankzij de kilometers lange Atlantische kustlijn is Portugal de perfecte surflocatie. De winterse stormen in de Atlantische oceaan zorgen voor extra hoge golven die af en toe zelfs kunnen afschrikken. De golven in Nazaré zijn zo gruwelijk hoog, doordat vlak voor de kust een ravijn ligt die 200 kilometer de oceaan inloopt en op zijn diepst vijf kilometer is. Hierdoor worden de golven niet afgeremd maar krijgen ze juist de vrije loop totdat ze vlak voor de kust op ondiep water stuiten. Dit zorgt voor die gigantische golven waar je U tegen zegt.

Hoogste golven, Surfen op de hoogste golven van Europa doe je hier
Foto: Dudarev Mikhail

Tow surfing Challenge

De meeste mensen met gezond verstand zouden er niet eens over nadenken om in het water te gaan, maar voor de professionele surfer is dit hemel op aarde. Nazaré is dan ook een welbekende locatie waar meerdere Guinness World Records zijn geboren. En ook afgelopen maanden verzamelde menigte zich bij de Praia do Norte-vuurtoren voor de net nieuwe Nazaré Tow Surfing Challenge.

Negentien van de beste big wave surfers verzamelde zich voor het eerste team georiënteerde turfevenement. Zeventien mannen en twee vrouwen werden ingedeeld in teams van twee. Eentje als surfer en eentje als sloper op de jetski. Elk team kreeg twee keer één uur de tijd om elkaar in gigantische golven te surfen. De omstandigheden waren dit jaar zelfs zo goed dat de surfers voor een derde keer de zee in mochten om nog een golfje mee te pakken. 

Beste surfer van de dag

Naast dat dit het eerste surfevenement was dat in teams werd georganiseerd, was het ook anders in de beoordeling. De surfers werden namelijk niet door een jury met scores beoordeeld maar ze moesten na afloop stemmen op hun favoriete golf van de dag. Hierbij speelde natuurlijk de hoogte van de golf een rol maar het draaide vooral om de manier waarop de golf bereden werd.

Française Justine Dupont kreeg bij de vrouwen de meeste stemmen en Kai Lenny uit Hawaii ging er bij de mannen met de meeste stemmen vandoor. Lenny maakte tijdens het surfen zelfs af en toe een air-stunt alsof hij niet onder de indruk was van het gevaar. Samen met zijn teamgenoot Lucas Chianca ontving hij ook nog de eerste prijs voor het beste team. Door de vloeiende samenwerking hebben ze met zijn tweeën de beste golven weten te pakken.

Man overboord

Surfen ziet er spectaculair uit maar we vergeten wel eens dat het een sport is die erg gevaarlijk kan zijn. Ook bij de Tow Surfing Challenge ging het bijna mis. Hugo Vau, een Portugese surfer, wilde zijn teamgenoot Alex Botelho oppikken nadat hij gestrand was. Helaas brak een golf bovenop hem waardoor de jetski onder hem vandaan werd getrokken. De Jetski kwam terecht op het hoofd van Botelho. Hij werd gelukkig op het nippertje gered door het waterveiligheidsteam. Voor hun foutloze werk ontving het veiligheidsteam de vierde en laatste prijs, de Jogis Santa Casa Commitment Award.

Hoogste golven, Surfen op de hoogste golven van Europa doe je hier
Foto: Wendy Wei
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…