Onverwachte schade aan je tweedehands auto? Dit kun je doen

CREDITS: Vincent Ghilione

Man, je bent als een kind zo blij. Eindelijk heb je jouw ultieme tweedehands droomauto weten te bemachtigen. Het leek lange tijd onmogelijk, maar met hangen en wurgen heb jij een old school Porsche onder je bips gekregen. MAAR het geluksgevoel kan ook snel weer verdwijnen. En dat komt eigenlijk maar door één fenomeen: onverwachte en ongeregistreerde schade constateren bij de auto.

Het is alsof je erachter komt dat je scharrel nog twaalf andere bedpartners heeft. Alsof de wereld voor even vergaat.

Schade aan je tweedehands auto? Je kan er iets aan doen

Oké, het is even klote als je erachter komt. Alleen je moet niet bij de pakken neerzitten. Je kan er namelijk zelfs iets aan doen. Daarentegen ben je toch een échte man? Een gentleman denkt in oplossingen, niet in problemen. Wij gaan je daar een handje bij helpen.

schade auto
Foto: Łukasz Nieścioruk

Je hebt je goed voorbereid op het moment dat je een tweedehands auto ging kopen. Zo heb jij je waarschijnlijk verdiept in de waarde van de auto. Misschien heb je ook gekeken naar het eventuele schadeverleden van de auto. Bijvoorbeeld met de kentekencheck schade. Dat leek allemaal pico bello in orde, dus je hebt de auto op de kop getikt. Uiteindelijk heeft de auto wel met schade te maken gehad. Dat is zuur, maar waar wat kan je doen als je erachter komt dat je auto een ongeregistreerde schade heeft?

Verborgen gebreken

Dat er sprake is van een auto met ongeregistreerde schade merk je vaak aan een gebrek van de auto. Als er verborgen gebreken naar voren zijn gekomen dan zijn er een aantal stappen om te volgen. Het is als eerste van belang om contact op te nemen met de verkoper van de tweedehands auto. Misschien heb je geluk en zorgt de verkoper voor een oplossing.

Chill, want dan is er verder niets aan de hand. Het is bovendien wettelijk zo vastgelegd dat je een verkopende partij in de gelegenheid moet stellen het probleem op te lossen. Heb je garantie en valt het gebrek daaronder? Dan is er ook niets aan de hand en beroep jij je op de garantie.

schade auto
Foto: Cam Bradford

Wettelijke garantie

In Nederland is er sprake van een vorm van garantie als je consumentengoederen koopt bij een bedrijf. De wet voorziet erin dat indien gebreken binnen zes maanden ontstaan de gebreken al op het moment van aankoop aanwezig waren. In dat geval moet de verkoper met een goede smoes komen om het tegendeel te bewijzen.

Komen de gebreken later naar voren, maar wel binnen een jaar na aankoop? Dan moet jij ervoor zorgen dat er bewijs wordt geleverd. Mocht het écht nodig zijn kun je ook nog een lawyer aanstellen zoals Harvey Specter.

Informatieplicht en onderzoeksplicht bij schade aan de auto

Het is simpelweg f*cked als je erachter komt als er ongeregistreerde schade is of er sprake is van een verborgen gebrek. Toch heb je dan als koper een onderzoeksplicht, zoals de verkopende partij een informatieplicht heeft. Bij je onderzoeksplicht is het belangrijk om je de vraag te stellen of je verwachtingen kloppen.

Heb je vergelijkbare auto’s gezien met allemaal een waarde van rond de €7.000,- en dacht jij er goed vanaf te komen voor €4.500? Dan moet je jezelf afvragen of het betrouwbaar is. Als het een gelijkwaardige auto betreft, kan je eigenlijk wel nagaan dat er dan iets niet helemaal klopt. Wil je voortaan absolute zekerheid? Dan voer je niet alleen een kentekencheck uit, maar laat je ook een aankoopkeuring uitvoeren. Vooral als het om de crème de la crème van auto’s gaat.

schade auto, Onverwachte schade aan je tweedehands auto? Dit kun je doen