Sziget Festival: een week lang feesten in Boedapest

Nu we weer van het leven mogen genieten, vliegen de festivals ons om de oren. We helpen je dan ook graag een handje om door de bomen het bos te zien. Er zijn een aantal essentials, zoals bijvoorbeeld Lowlands, maar we raden je aan om zeker één keer per jaar je blik te verruimen naar het buitenland. Op de bucketlist van velen sieren dan ook festivals als Burning Man, Coachella, Tomorrowland en Glastonbury Festival. Logisch, maar juist Exit in Servië, Electric Castle in Roemenië en Melt bij Berlijn zouden zeker niet mogen ontbreken. En welke helemaal bovenaan zou moeten prijken is Sziget Festival in Boedapest! We geven je 7 redenen waarom:

Sziget Festival in Boedapest

1. De dikste headliners

Bij Sziget investeren ze in headliners. Net als bij Lowlands zal dit voor enige vorm van fomo zorgen, maar je hebt wel twee keer zoveel dagen. Dat scheelt! Elke avond staan drie enorme stages vol met grote namen uit de pop-, rap- en rockwereld. Dit jaar stonden o.a. Dua Lipa, Stromae, Justin Bieber, Calvin Harris, Jungle, Kings of Leon, Nina Kravitz, Joris Voorn, FKJ, Folamour en Kensington voor enorme crowds te knallen! Bij de Main kunnen al zo’n 60.000 mensen staan. En dan voor te stellen dat er dagelijks nog zo’n 30.000 – 40.000 anderen op het eiland rond huppelen. Met 1,5 kilometer in lengte en een kleine 500.000 bezoekers in één week tijd, is Sziget een van de grootste festivals ter wereld!

Benieuwd naar de headliners van komend jaar? Volg het Nederlandse account van Sziget op Instagram.

, <strong>Sziget Festival:</strong> een week lang feesten in Boedapest

2. De kosten

Die zijn er dus niet echt. Nou ja, nagenoeg niet. Voor €315 ben je al een Full Festival Pass voor de hele week. Je mag je tentje op het festival zelf opzetten, maar je kan ‘m ook upgraden met een camping ticket. Dit is wel aan te raden, als je van de meest minimale vorm van comfort houdt. Je kan ook voor een prikkie een Airbnb of hotelletje boeken in Boedapest, voor als je van iets meer comfort houdt. De zomers in Boedapest zijn warm, dus even afkoelen bij een airco is vrij aangenaam.

Op het festival zijn de kosten ook laag. Op Sziget werken ze met een polsbandje waar je via een app of top-up points geld op kan zetten. Hier kan je vervolgens álles van kopen, want er is ongekend veel te kiezen op het eiland. Aldi heeft er een pop-up supermarkt geopend, om die paar honderd meter vind je een barista, er zijn tientallen kraampjes met kleding, tattooshops en een oneindig veel barren met blikken Dreher of tapbiertjes voor weinig.

Én eten uit vrijwel elk land van de wereld!

3. De vele nationaliteiten

Tomorrowland staat natuurlijk bekend om de vliegtuigen die van over de hele wereld komen. Maar ook op Sziget zijn er veel landen vertegenwoordigd. Afgelopen jaar meer dan 100! In de crowd zie vlaggen uit de meeste gekke uithoeken van de wereld, maar het is vooral leuk om mensen te ontmoeten die je normaal nooit tegen zou komen. Juist door de gevarieerde programmering van Sziget, is er een enorme variatie in bezoekers. Alle soorten en maten komen voorbij!

, <strong>Sziget Festival:</strong> een week lang feesten in Boedapest

4. Boedapest

Boedapest is by far een van de mooiste hoofdsteden van Europa en zeker de mooiste van Midden-Europa. Sziget wordt georganiseerd op een eiland midden in deze stad, die door de Donau doorkruist wordt. Helemaal mooi meegenomen dus dat dit te combineren is. De stad is de afgelopen 5 jaar een stuk hipper geworden, dus zit vol met toffe eettentjes en cafés. Daarnaast barst het van de highlights met uitzichten die je in geen andere stad kan krijgen.

De zomers in Hongarije zijn zonnig, dus je kan op Sziget eigenlijk altijd wel goed weer verwachten. Misschien af en toe iets te warm voor een festival, maar met genoeg refreshments kom je de week heel goed door!

5. Donau Cruisin’ Boat Party’s

De Donau is een enorme rivier die naast Boedapest, ook de hoofdsteden Wenen, Bratislava en Belgrado splitst. Stel je voor dat je op een partyboot over deze rivier, langs prachtige gebouwen vaart? Het zonnetje brand op je lichaam, de biertjes zijn koud en de DJ’s gaan compleet los. Bij elke brug schreeuwt de hele boot en met spuitwater houd iedereen elkaar nat. De bootfeestjes hebben een Nederlands tintje, met de keuze uit o.a. Vunzige Deuntjes en dit jaar ook Eelke Kleijn.

, <strong>Sziget Festival:</strong> een week lang feesten in Boedapest

 

6. Alternatieve programmering

Naast headliners staat Sziget bol van andere toffe artiesten. Van Joodse klezmerbands tot Vietnamese poppenspelers en van Afrikaanse steltenlopers tot Hongaarse circusartiesten. Letterlijk voor iedere smaak is er wat te beleven op Sziget. Global Village en de Art Zone zijn fantastisch om overdag te bezoeken, om de tofste nieuwe artiesten te ontdekken of zelf de artiest uit te hangen bij een van de vele workshops die worden gegeven. Geen zin in? Er zijn verschillende game rooms, een relax beach en andere chill plekken om je overdag te vermaken. In de nacht is er op elke hoek wel een DJ te vinden die een party bouwt als je even klaar bent met de concerten.

7. Sziget Express

Dat Sziget bij Nederlanders populair is, is alleen al duidelijk aan een feesttrein die al meer dan 10 jaar mensen naar het festival brengt. De Sziget Express heeft een nachtclub, dus het feestje duurt hier nóg langer. Sinds enkele jaren rijden er zelfs twee treinen, die meer dan 1000 mensen naar het festival brengen. Houd de site van Festival.Travel in de gaten voor informatie over de Sziget Express. Je moet er namelijk vroeg bij zijn om je plekje te claimen.

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…