Zo organiseer je zelf de beste pokeravond

Bier drinken op mannenavond, juichen bij een voetbalwedstrijd, mooie vrouwen kijken in de kroeg of gewoon flink op stap. Een avondje uit met de mannen is altijd leuk. Maar voor het volgende uitje doe je een keer iets anders: je organiseert je eigen pokeravond. Dit is niet zozeer heel makkelijk, maar wel super nice. Hier vind je een korte gids hoe je je eigen pokeravond organiseert.

Pokeravond organiseren

Gasten

Een van de moeilijkste dingen aan het organiseren van een pokeravond is het vinden van de juiste personen. Jouw vrienden spelen misschien wel helemaal geen poker of vinden er niks aan. Er kan een groot contrast ontstaan tussen de nieuwelingen en ervaren pokerspelers. Zorg dat er genoeg variatie is en dat er vrienden van verschillende kringen komen. Zo zijn er verschillende persoonlijkheden en kan iedereen iets van elkaar leren.

Uitnodiging

Wanneer je een pokeravond organiseert, stuur je als gentleman een officiële uitnodiging. Hierin vinden jouw gasten:

 • De begin- en eindtijd
 • Wat het kost om jezelf in te kopen
 • Of de gasten zelf iets mee moeten nemen
 • Of er een dress code is

pokeravond, Zo organiseer je zelf de beste pokeravond

Sfeer

Een goede pokeravond draait allemaal om de juiste sfeer. Wil je een serieuze sfeer creëren, waarin serieus poker spelen centraal staat? Maak dat ook duidelijk in de uitnodiging. Geef aan of het een gents only night  is en of er een dress code is. Zorg voor genoeg drank, eten en de juiste attributen en zorg er voor dat iedereen in dezelfde mood is. Het doel van de avond is serieus spelen, anders ga je maar in de kroeg hangen.

Wil je liever een nonchalante avond een paar spelletjes pokeren met wat maten? Ook prima, maar maak dit dan ook duidelijk. Het wordt geen serieuze poker avond, dus houd hier ook rekening mee qua sfeer, catering en wie je uitnodigt.

Voorbereidingen

Als host van een pokeravond zorg je er voor dat je goed voorbereid bent. Verstuur op tijd de uitnodiging, zorg dat de ruimte er representatief uitziet en zorg dat je alles in huis hebt. De benodigdheden voor een pokeravond zijn:

 • Minstens 2 sets kaarten (het liefst geplastificeerd, om markeren en slijtage te voorkomen)
 • Poker chips (zorg dat je er genoeg hebt)
 • Een dealer button (die doorgegeven kan worden naar de volgende dealer)
 • Klokje (om de tijd bij te houden voor de blinds)
 • Een schema met de regels van het spel dat die avond wordt gespeeld
 • Een ruime tafel of pokertafel
 • Iets te snacken
 • Voldoende drinken voor alle gasten (zowel alcoholische als non-alcoholische dranken)

Regels

De avond draait uiteraard om het pokeren. Zorg dus dat iedereen de regels weet. Spreek duidelijk af welk spel jullie gaan spelen, bijvoorbeeld Texas Hold’Em of Ohama Hi/Low. Zorg ervoor dat iedereen de spelregels kent en het spel snapt. Verzin zelf geen regels, maar houd je aan de officiële regels van het spel. Leg deze ook duidelijk uit aan het begin van de avond. Vertel ook welke hand wat betekent, en welke hand van welke hand wint. Het is handig om een visueel schema op te stellen en deze op tafel neer te leggen. Geef ook duidelijk aan wat het kost om jezelf in te kopen en wat de minimale inzet is.

pokeravond, Zo organiseer je zelf de beste pokeravond

Tijd

Maak regels over de duur van het spel. Wanneer is het spel klaar? Je kan spelletjes van twee of drie uur spelen. Je kan van acht tot drie uur ’s nachts spelen. Je kan ook spelen tot de laatste speler over is en de hele pot wint. Let wel op, dit kan soms tot in de late (of juist vroege) uurtjes duren. Spreek dit duidelijk af met je medespelers, zodat hier geen verwarring over ontstaat. Een slimme manier om dit te tackelen is de inzet na een bepaalde tijd te verhogen. Dan worden de verliezende spelers eerder uitgeschakeld en zijn er sneller winnaars. Zet dus gewoon een timer!

Leider

Het is verstandig om een soort ‘leider’ aan te wijzen voor het spel. Dit is degene die voor af het spel nog een keer uitlegt, vraagt of het voor iedereen duidelijk is en ervoor zorgt dat het spel eerlijk verloopt. Is er onenigheid over iets, dan beslist diegene wie gelijk heeft en wie heeft gewonnen. Bij deze persoon kunnen je gasten zich ook opnieuw inkopen als ze uitgespeeld zijn. Gaat er dan nog iets mis? Dan heb je een zaadleider!

Aankleding

Als je er voor kiest om een pokeravond te organiseren, dan moet je het ook goed doen. Dit houdt in dat je moet zorgen voor genoeg goede hapjes, drank, grote ruimte, genoeg zitplek en goede muziek. Zorg dat je lekkere hapjes in huis hebt en voor iedereen iets te drinken. Een mooie fles rode of juist witte wijn, een paar gekoelde (speciaal)biertjes en uiteraard een goede fles whisky. Vrienden die geen alcohol drinken? Zorg ook dat je iets van cola of spa rood in huis hebt. Garneer dit met een citroentje en vergeet de ijsblokjes niet.

Haal alle onnodige attributen uit de kamer waar het pokeren zal plaatsvinden. Zorg voor een ruime (poker)tafel met genoeg zitplaats. Zet een rustig achtergrondmuziekje op dat niet teveel afleidt. Denk aan soul/funk en relaxte jazz muziek.

pokeravond, Zo organiseer je zelf de beste pokeravond