Anoniem surfen: waarom je voor VPN verbinding moet gaan

CREDITS: Andrew Neel

Drop jij alles nog zonder nadenken op Facebook of Insta? Nee, natuurlijk niet. Het wereldwijde web is een walhalla geworden voor kwaadwillenden die jouw gegevens willen. Écht anoniem surfen is met een gewone internetverbinding zo goed als onmogelijk. Dat gegeven is de laatste jaren pijnlijk duidelijk geworden. Mocht jij nu ook de rillingen krijgen van het idee dat je nooit meer anoniem bent, dan kun je een stap zetten richting een veiligere manier.

Waarom je voor VPN verbinding moet gaan

Klinkt tof, jezelf online veiliger begeven. De beste manier om dat te doen is met een VPN verbinding. Maar ja, wat is een VPN verbinding?

Het is een verbinding waarmee je je online veiligheid verbetert. Je internet via een beveiligde omgeving, waarbij je data is versleuteld door een soort tunnel. Pas aan het eind van de tunnel (op het moment dat je een website bezoekt) wordt de data ontsleuteld, zodat je de website die je probeert te bezoeken kunt zien.

Een VPN is een veilige schakel tussen jouw internetverbinding en de server waarmee je verbinding maakt. Je krijgt ook tijdelijk een ander IP-adres, omdat je verbinding maakt via een server in het buitenland. Daardoor ben je minder goed te traceren. Ahaa…

anoniem surfen
Foto: Aaron Thomas

Omzeil de kwaadwillenden met anoniem surfen

Als je direct gebruik maakt van je verbinding van je provider, zijn je gegevens gemakkelijk te achterhalen. Dat komt doordat je verbinding is gekoppeld aan een IP-adres. Dat adres staat op naam van degene die betaalt voor het internetabonnement. Daardoor kunnen anderen er makkelijk achter komen wie je bent en waar je woont. Niet chill.

Vooral als je jezelf bedenkt dat die gegevens vaak worden doorverkocht aan bedrijven, zodat ze reclame kunnen maken, specifiek gericht op jou. Dat is al irritant, maar het wordt pas echt klote als kwaadwillenden die gegevens in handen krijgen en er met al je gegevens vandoor gaan.

Bijkomend voordeel: alle films en series op Netflix

Het gebruiken van een VPN heeft ook nog een bijkomend voordeel: je kunt veel meer films en series op Netflix bekijken. Streamingdiensten maken namelijk gebruik van blokkades aan de hand van IP-adressen. Je kunt dan bepaalde films en series niet zien, omdat je verbinding maakt vanuit Nederland. But there is good news…

anoniem surfen
Foto: Agefis

Maak je verbinding via je je VPN, dan ziet bijvoorbeeld Netflix niet dat je uit Nederland komt. Dan word je bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod getoond en kun je gewoon kijken. Je ziet een veel groter aanbod: zo’n 15.000 films en series in plaats van de 3.000 titels in Nederland. Boem!

Mag dat zomaar? Ja hoor. Als je een VPN voor legale dingen gebruikt, mag je een VPN gewoon gebruiken. Zelfs als dat betekent dat je buitenlandse films en series gaat kijken. Er staat immers geen hek om het internet – zelfs niet als overheden dat wel proberen middels geoblocking.

Be free

Met een VPN kun je dus écht anoniem surfen. Je moet er niet aan denken dat je geheimen op straat komen te liggen of dat hackers inzage krijgen in berichtjes die je liever geheim had gehouden. Of nog erger: als data wordt gestolen, je verbinding wordt overgenomen, dat soort ellende. Dat moet je niet willen. Een goede VPN heb je al vanaf een paar euro per maand. Dat is de investering zeker waard.

Netflix
Foto: Erik Mclean
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…