Voor op de bucketlist: roadtrip door Bretagne

Als motorrijder ben je in Nederland vrij beperkt. De wegen in de buurt heb je al tig keer gehad en ook andere routes zijn vaak druk of saai en vlak. Wat heuvels of mooie kustwegen zijn natuurlijk nooit verkeerd, maar daarvoor moet je toch echt de grens over.

Op een steenworp afstand kan je in de Duitse Eifel eigenlijk al geweldig je gang gaan, maar om nou élke keer naar Duitsland uit te wijken voor een roadtrip op de motor? Op een gegeven moment wil je wat anders dan rokerige hotelcafés en schnitzel. Het heeft zeker z’n charmes en het bier is er erg lekker, maar iets anders is ook een keer nice. Kijken we verder om ons heen, dan zien we in het zuiden een enorm land met eindeloze mogelijkheden. Wij besloten om naar Bretagne te gaan, op zo’n 4,5u rijden van Parijs.

Bretagne

Het is even karren, maar dan kom je ook in een compleet andere wereld terecht. In Bretagne vind je een prachtige kustlijn met palmbomen (!), honderden idyllische vissersdorpjes en steden die Middeleeuws aandoen. Zorg maar dat je vizier schoon is, want er is hier heel wat te zien!

, Voor op de bucketlist: roadtrip door Bretagne

Een roadtrip door Bretagne betekent niet per se kilometers vreten, maar lekker rijden en genieten van de omgeving. Daarnaast barst het in Bretagne natuurlijk van de goede restaurants en liggen de oesters gewoon op straat! Een mooie champagne erbij na een lange rit en je avond kan niet meer stuk.

Wij hadden Vannes en Carnac gekozen als onze uitvalsbasissen, mede om de mooie en unieke omgeving en de ligging naast het schiereiland van Quiberon, waar je echt tijdens zonsopgang moet gaan rijden voor een magische ervaring die je nooit meer vergeet. Ook is de U-Boot Bunker Koreman K2 bij Lorient zeker een must visit en daarnaast een mooie rit om te doen!

Vannes

Vannes is een eeuwenoude stad, dat ooit gesticht werd als ‘Darioritum’. In de Middeleeuwen was naam al veranderd en floreerde het als de belangrijkste handelsstad van de Golf van Morbihan. Deze rijke historie zie je dan ook nog goed terug en dus is het absoluut een must om er doorheen te lopen. Je loopt tegen huizen aan die in de viertiende eeuw gebouwd zijn en nog in perfecte staat zijn. Daarnaast is Vannes ook een echte studentenstad waar je leuk kan borrelen en eten.

Maar écht goed eten doe je bij Café de Conleau met uitzicht over La Marle, een kilometers grote uitmonding van de zee. Ze bereiden hier vis zoals je dat nog nooit gegeten hebt. Heerlijk na een lange dag op de motor. Direct naar bed? Dat kan bij het luxueuze Le Roof, het aangesloten Best Western hotel.

– Tekst gaat verder onder de afbeeldingen –

[powerkit_alert]De motoren die we mee hadden voor deze roadtrip:
Harley-Davidson FXDR
Harley-Davidson Fat Bob
Harley-Davidson Street-Glide[/powerkit_alert]

Carnac

De dag er op staat Carnac op de planning. In principe een ritje van maar 30 minuten, maar we raden je aan om een omweg te pakken. De meeste routeplanners weten je de mooie routes te vertellen. Wij gingen op onze Harley’s vanuit Vannes compleet de andere kant op richting Arzon, waar je bij het havenrestaurantje Côte Mer heerlijke verse tonijn kan eten.

Daarna rijd je op je gemakje terug richting Carnac, via de prachtige kustwegen langs de Atlantische Oceaan. Stop hier dan zeker bij de megalieten, waar Carnac om bekend staat. Dit zijn ontzettend grote stenen die door de mens zijn geplaatst, vermoedelijk zo’n 5000 jaar voor Christus. Over een afstand van 4 kilometer stonden vroeger meer dan 11.000 metershoge stenen in patronen. Inmiddels zijn er nog zo’n 2600 van over, maar dit maakt het niet minder bijzonder om te zien. Rijd er langs en verbaas je hoe die stenen er ooit zijn gekomen. Some say dat Obelix er iets mee te maken heeft gehad.

Daarna is het tijd om vroeg onder de wol te gaan. Wij deden dit bij Hotel Celtique. Vroeg slapen is van belang, want de wekker gaat vroeg als je de zonsopgang wil zien in Quiberon. Maar eerst nog even eten bij La Sultana, een super mooi restaurant met ontzettend lekker eten.

– Tekst gaat verder onder de afbeeldingen –

Quiberon

Quiberon is een schiereiland onder Carnac, waar we eigenlijk de mooiste weg vonden van de hele trip. Doe je dit, zoals wij, tijdens een zonsopkomst en je hebt een herinnering gecreëerd voor het leven. Vooral als je ook nog eens op zulke prachtige Harley’s rijdt.

Veel andere weggebruikers kom je ook niet tegen, dus je hebt de weg vrijwel voor jezelf. De enigen die op deze tijden ook wakker zijn, zijn de vele surfers die hier de mooiste golven van de dag proberen te pakken.

Bochtige wegen, gouden zonnestralen, grote kliffen, volop wildlife die je in het vroege ochtendlicht ziet ontwaken. Na de beste ochtendrit van je leven, kun je heerlijk ontbijten met lokale delicatessen in het idyllische dorpje met uitzicht op een prachtig kasteel op schiereiland staat.

Daarna raden we je zeker aan om een oyster farm te bezoeken. Versere oesters krijg je niet. Je bent inmiddels al zo lang wakker, dat oesters ineens prima als ‘ontbijt’ kunnen. Rondom de Anse du Pô baai zit het vol met oester kwekerijen. Wij kwamen uit bij Les Huîtres Chochennec, een hele leuke plek waar je oesters per meter (!) kan bestellen en je een rondleiding krijgt als je er om vraagt.

– Tekst gaat verder onder de afbeeldingen –

Lorient

Dit plaatsje aan de Atlantische kust werd in de WOII door ze Germans al snel gezien als een strategische plek. Tussen 1941 en 1943 werd dan ook hard gebouwd aan een onderzeebootbasis, genaamd Keroman. In deze kolossale betonnen bouwwerken werden de beruchte U-boots van de Duitsers gebouwd. In 1945 werd de basis gebombardeerd door de geallieerden, maar er staat nog verassend veel overeind. En dat is super tof om te gaan bekijken. Je komt gratis het terrein op en kan de motor eigenlijk overal neerzetten. Deze mag je zeker niet overslaan!

Je kan natuurlijk in Lorient overnachten, maar wij vonden het wel lekker om de spullen in Carnac te laten staan. Daarnaast wilden we per se bij Le Petit Bedon dineren ’s avonds. Een hip restaurant met lekkere biertjes en super goed eten. Je moet dan ook oppassen voor het natafelen als je de volgende dag nog heelhuids in Nederland aan wil komen. Dit is namelijk een flinke rit, maar helemaal de moeite waard!

LEES OOK