Battle of the druglords: Escobar VS. El Chapo

CREDITS: Narcos | Netflix

Iedereen die de laatste jaren niet onder een steen heeft gelegen is als het goed is op de hoogte van de arrestatie van Joaquín ‘El Chapo’ Guzman. We kunnen rustig zeggen dat El Chapo de aller grootste drugsbaas van deze tijd is. Maar wie had er nou meer macht als we El Chapo vergelijken met Pablo Escobar? We leggen de twee drugsbaronnen naast elkaar, oftewel het Medellin kartel en het Sinaloa kartel.

Escobar vs. El Chapo

Om goed te kunnen bepalen wie er nou een grotere ‘jefe’ was, moeten we een aantal zaken met elkaar gaan vergelijken. Want hoe lang zaten de mannen nou eigenlijk op hun troon? Wat produceerden en smokkelden de twee heren zoal en, niet geheel onbelangrijk, wat verdienden ze daar mee?

El Pátron zoals Pablo Escobar ook wel werd genoemd is begonnen met het smokkelen van marijuana, ofwel ‘wiet’. Dit bracht niet genoeg geld op dus is hij met iets nieuws op de proppen gekomen. Het witte goud, cocaïne, leverde veel meer geld op en vloog als warme broodjes over de toonbank. Pablito Escobar heeft dit een aardig tijdje weten vol te houden. Vanaf ongeveer 1980 tot 1993 heeft hij bakken met geld verdient. Zo veel dat hij het moest begraven.. Tot het onvermijdelijke gebeurde: zijn dood.

El Chapo, oftewel Guzman, heeft wat meer soorten drugs in de aanbieding. Onder andere cocaïne, XTC, crystal meth en heroïne behoren tot de keuze mogelijkheden bij deze man, maar ook hij begon met marijuana. Op dat punt heeft El Chapo dus al een puntje voor op Escobar. Hoewel El Chapo iets later is begonnen met zijn imperium is hij ondanks zijn gevangenschap nog steeds operationeel. Wat dat betreft is hij dus ook succesvoller.

Escobar, Battle of the druglords: Escobar VS. El Chapo
Foto: Narcos

Plata o plomo cabrón

De werkgebieden van de twee heren verschillen ook nog al van elkaar. Pablo Escobars spullen waren vooral te vinden in de Verenigde Staten, daarna breidde hij uit naar Europa waar hij een nieuwe afzetmarkt had gecreëerd. Eigenlijk bleef het daar wel bij voor Escobar. Zijn afzetmarkten waren niet onverdienstelijk. Naar verluid harkte hij bijna 500 miljoen binnen, per week wel te verstaan!

Guzman heeft in enige zin last van grootheidswaanzin. Zijn werkgebied is zo immens groot. Niet alleen de Verenigde Staten en Europa behoorden tot zijn markten, ook Afrika en Azië behoord tot het imperium. We weten eigenlijk niet precies hoeveel de beste man verdient met zijn business, wel kunnen we voorzichtig inschatten dat het aanzienlijk meer zal zijn dan Escobar.

Van Pablo Escobar zijn vermogen is een opmerkelijke schatting gemaakt. Hij verdiende zo enorm veel geld dat er jaarlijks zo’n 10% zou worden afgeschreven. Hoe kan je geld nou afschrijven horen we je zeggen? Nou, al dat geld lag opgeslagen in muren of onder de grond, en dat ging rotten of werd aangevreten door muizen. Hij verloor dus elk jaar 10% van zijn vermogen omdat het verging.

Conclusie

Hoewel we niet precies weten hoeveel El Chapo precies verdient kunnen we eigenlijk wel zeggen dat Joaquín ‘El Chapo’ Guzman een flinke jongen is. Hij is met zijn imperium, drugsteelt en duur van de operaties op alle fronten superieur aan Pablo Escobar. Ook mag vermeld worden dat El Chapo twee keer is ontsnapt uit gevangenissen in Mexico en de Verenigde Staten. Dan ben je al wel een hele meneer. Aan de andere kant: Escobar liet z’n eigen luxueuze gevangenis bouwen…

Voor ons blijft Pablo Escobar gevoelsmatig de ultieme drugsbaas, maar dat kan ook komen doordat we heel erg fan zijn van de serie Narcos. Anyway, de keuze is aan jou! Wie is de grotere drugsbaas?

Escobar, Battle of the druglords: Escobar VS. El Chapo
Foto: Jeremy Paige