Bacalar: de Malediven van Mexico en een heel stuk goedkoper

Het staat op de bucketlist van, mja… iedereen: de Malediven. Kraakhelder blauw water, wit zand en palmbomen. Klinkt als het paradijs, natuurijk! De Bahama’s en Malediven zijn van die eilanden die in je op komen bij die heerlijke ideaalbeeld van de ultieme chillvakantie. En terecht. Alleen er kleven ook nadelen aan deze plekken: veel toerisme, alleen maar resorts, hoge prijzen, niet echt in de buurt en weinig authentiek. We vonden het perfecte alternatief: Bacalar, in Mexico!

Bacalar, de Malediven van Mexico

In het zuiden van het schiereiland Yucatan, in Mexico, vind je Bacalar. Een prachtige meer met de bijnaam: ‘La laguna de los 7 colores’, ofwel ‘de lagune van de 7 kleuren’. En nee, geen zeven kleuren stront, maar zeven tinten prachtig blauw water. We zijn er geweest, hebben ze geteld en er is niks aan gelogen!

bacalar, Bacalar: de Malediven van Mexico en een heel stuk goedkoper

Het zoetwater meer is door een smalle kuststrook afgezonderd van de Caribische zee en is werkelijk te prachtig voor woorden. En alles wat je mist in de gangbare bounty-eilanden (authenticiteit, fijne prijsjes, locals, bereikbaarheid) heeft Bacalar wél. Het enige dat hier mist zijn uitgestrekte parelwitte stranden. Je zal het moeten doen met de vele stijgers waar je op kan gaan liggen en Corona’s delen met de lokale bevolking (ook niet vervelend), of wat kleinere strandjes en grasvelden. Maar geloof ons, dit heeft absoluut z’n charme.

Te doen in Bacalar

Wat je absoluut moet doen in Bacalar zijn de volgende dingen:

Zeilen in Bacalar

Je kan niet naar Bacalar gaan en níet gaan zeilen. Dat zou eeuwig zonde zijn. De beste tip die we je kunnen geven is dus om een (half) dagje uit te trekken om heerlijk te relaxen op het water. Bij Bacalar Sailing kun je verschillende arrangementen boeken voor een super sterke prijs. Wij kozen voor een privé tour met de Catamaran!

Ze hebben een aantal toffe kapiteins die veel weten over het gebied en als je geluk hebt met de wind laten ze heel veel van het meer zien. Gegarandeerd ga je naar El Canal de los Pirates, wat absoluut een must is – want adembenemend mooi, en Cenote Negro. Staat er meer wind bezoek je ook ander cenotes en een super mooi eilandje.

De paar uur op het water zijn heerlijk en gaan je zó bruin maken dat de zwartepietdiscussie dit jaar een stuk vroeger valt.

bacalar, Bacalar: de Malediven van Mexico en een heel stuk goedkoper

El Canal de los Pirates

Een kanaal dat in de 18e eeuw door piraten is gemaakt om zo met kleinere boten de lagune in konden komen. Nu is het één van de mooiste plekken van heel Bacalar. Omdat het water heel ondiep is zijn de kleuren met een zonnetje er op onvoorstelbaar mooi. Vandaar ook dat iedereen er overdag heen vaart om lekker te zwemmen en van de rotsblokken te springen.

Los Rapidos

Het zuidelijkste puntje van het kustmeer zit met een riviertje, dat op sommige plaatsen maar enkele meters breed is, verbonden. Doordat het zo smal is, is de stroming vrij sterk. En dat is leuk! Bij Los Rapidos kan je snorkelmaskers huren (of zelf meenemen) en in het water gaan liggen. De stroming zorgt ervoor dat je zonder dat je er iets voor hoeft te doen door het riviertje kan drijven en eindeloos kijken door het heldere water. Er zitten visjes, koraal (maar niet super veel) en stromatolieten. Deze ‘sedimentaire gesteentes’ bestaan uit levende bacteriën en zouden het allereerste leven op aarde zijn geweest. Ofwel, de opa, van je opa, van je opa, van je opa (en ga zo maar 3,7 miljard jaar terug) is zo’n steen geweest. Niet op gaan staan dus!

Bezoek de cenotes in Bacalar

Het schiereiland Yucatan staat onder andere bekend om de cenotes. Dit zijn sink holes gevuld met water, die met honderden kilometers lange stelsels onder de grond met elkaar verbonden zijn. Er zijn er duizenden in Yucatan, van groot tot klein, en kunnen kilometers diep zijn. Het water van het Bacalar meer komt dan ook uit deze cenotes, waarvan de Cenote Azul en Cenote Negro de twee bekendste zijn. Het is heel tof om hier te snorkelen!

Cocolito

Bij Cocolito, onderweg van Los Rapidos terug naar het centrum van Bacalar, kan je nog vele grotere stromatolieten zien. Raak je er een aan? Dan krijg je een preek van een boze Mexicaan. Ga dus lekker chillen in de hangmatten die hier in het water liggen of op de schommel. Er is zelfs een klein strandje en je kan bij het barretje goedkope Corona’s halen. Waarom is dit nog meer een aanrader? Op deze plek je het beste de 7 tinten blauw zien waaruit de laguna bestaat.

bacalar, Bacalar: de Malediven van Mexico en een heel stuk goedkoper

Beste restaurants in Bacalar

Het centrum van Bacalar is heel klein en goed te lopen. Zit je wat verder weg? Geen probleem, want taxi’s zijn spotgoedkoop. Je vindt in het centrum dan ook geen overkill aan restaurants, maar er is genoeg keuze.

Mr. Taco

Deze mag je niet overslaan! Mr. Taco is de gezelligste tacotent van heel Bacalar en ligt aan het centrale plein tussen de souvenirswinkeltjes in. Op het menu staan twaalf soorten vulling die je als taco, quesedillas of burrito kan bestellen. Het is er zó goedkoop dat je met een tientje het volledige menu aan taco’s kan bestellen en dan nog geld over hebt voor twee biertjes! Toen we eenmaal onze keuzes geproefd hadden, twijfelde we serieus even om dit te doen… Want wat kunnen deze gasten koken zeg!

La Piña

Hip, vaak live muziek en gezond. De binnentuin van La Piña is super sfeervol en het eten is heel lekker. We gaan je eerlijk zeggen dat het verbleekt bij het bovenstaande restaurantje, maar het is een verademing om af en toe iets gezonds te eten als je lang op reis bent en dat kan bij La Piña heel goed.

La Playita

Niet te missen in Bacalar is La Playita. Als je van het centrale plein naar de laguna loopt, kom je deze gezellige ‘beachbar’ vanzelf tegen. De prijzen zijn wat hoger, maar nog steeds niet gek, en het eten heerlijk. Ideaal om een hele dag aan het water te gaan chillen, wat te eten en Mexicaanse biertjes te klappen.

bacalar, Bacalar: de Malediven van Mexico en een heel stuk goedkoper

Enamora

De beste koffie van heel Bacalar vind je hier. Daarnaast kan je er ook heel goed ontbijten!

El Manati

El Manati is veruit dé hipste tent van Bacalar, wat je terug ziet aan een toffe inrichting, het verrassende menu en het gebrek aan locals als klanten. Dit is veruit ons favoriete ontbijttentje, maar vrijdag tot en met zondag kan je er ook heel goed dineren! Daarnaast is het ook een kunstgallerij en kan je er troep kopen.

I Scream Bar

Bacalar is absoluut geen party-bestemming, maar als je toch wat uit de avond/nacht wil halen is de I Scream Bar de place to be. Het is een zitgelegenheid, maar de muziek staat hard, de mezcal vloeit rijkelijk en het personeel maakt er een feestje van. Daarnaast kan je er heel bijzonder ijs eten!