De 10 beste Christopher Nolan-films, volgens IMDb

Over smaak valt niet te twisten. De favoriet van de één is een afschuw voor een ander. Waar niet over valt te discussiëren is het feit dat Christopher Nolan kaskrakers uit zijn mouw schud alsof het niks is.

Jezelf branden aan welke film nou écht de allerbeste is altijd tricky, want het is de puurste vorm van subjectiviteit. Gelukkig hebben we IMDb nog.

Christopher Nolan betekent kijkplezier op je beeldscherm

Het zien van een film waar Christopher Nolan achter de knoppen heeft gezeten smaak vaak naar meer. Of het nou draait om drama, thriller, actie, misdaad of een sciencefiction, Christopher krijgt het voor elkaar. De ene na de andere lyrische beoordelingen krijgt hij binnen. En dat doet hij allemaal met een lach, want zoals zijn eigen bekende gezegde luidt: Why so serious? 

Omdat Oppenheimer nu eindelijk op het witte doek verschijnt, zetten we zijn beste werken uit het verleden op rij. Om de meestercreaties te kunnen beoordelen, heb je meer nodig dan een ongezouten mening. Gelukkig heeft de Internet Movie Database een lijst opgesteld waar je echt mee kan werken. De beoordelingen van alle films zijn bij elkaar gepakt en hebben geleid tot de volgende lijst. Kijk goed welke topper je uit deze lijst nog mist. Gegarandeerd dat een film uit deze lijst zal leiden tot een goed filmavondje.

10. Tenet

We beginnen met nummer tien, Tenet. Onderaan het lijstje betekent immers niet dat je te maken hebt met een matige vertoning. In deze combi van actie en sciencefiction word je meegenomen in een missie om de aarde te redden. Spionage is het middel waarmee ten strijde wordt getrokken. De creatie van Nolan met onder anderen John David Washington en Robert Pattinson weet met een 7.3 een plek in de lijst te bemachtigen.

9. Following

Niet alleen de nieuwste films en bijbehorende technologie weet de top 10 te bestormen. De iets meer dan één uur durende Following uit 1998 behaalt bijna 25 jaar na dato nog steeds de shine. In deze misdaadthriller krijgt een jonge schrijver te maken met een misdadiger. Met een 7.5 voor dit avontuur deed Christopher ook al in de vorige eeuw niet aan half werk. Met een studenttien – aka zesje – komt hij dan ook liever niet thuis.

8. Dunkirk

Vanwege de connectie met onze zuiderburen zal Dunkirk voor velen bekend zijn. In deze Tweede Wereldoorlog-film neemt Christopher je mee in een geschiedenisles. Hiermee levert hij levend bewijs dat geschiedenis echt niet zo saai hoeft te zijn als middelbare schoollessen. De film neemt je volledig mee in de aanval van de Duitsers tegen de Britten en Fransen aan de Belgische kust.  Dunkirk scoort een 7.8 op IMDb.

7. Batman Begins

Op plek zeven zijn we beland bij een klassieker. Een superheld welteverstaan. In Batman Begins heeft Christopher Nolan meer gecreëerd dan een film. Gotham City krijgt hulp van de zogeheten Batman na vele trainingen van zijn mentor. Volop actie en het tegengaan van de corruptie wordt beloond met een 8.2. De beoordeling zal Nolan weinig doen, maar wij vinden het een mooi cijfer!

6. Memento

We vergeten allemaal wel eens iets. Bijvoorbeeld de verhalen die je maat tegen je stond te vertellen na vijftien bier in de club. In Memento heeft Christopher een andere draai gegeven aan vergeetachtigheid. In deze thriller gaat een man met een kortetermijngeheugenverlies op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw. Knap lastig, maar dit is een man op een missie. Niet te stoppen dus.

Hopen dat de hoofdpersoon nog wel kan herinneren dat hij een 8.4 binnen heeft weten te slepen met zijn acteerskills.

5. The Dark Knight Rises

Batman was een groot succes voor Christopher Nolan. Waarom brengen we dit succes niet nog naar een hoger level, zal Nolan gedacht hebben. En hoe kan dat beter dan Batman samen met The Joker te laten schitteren in Gotham City? The Dark Knight Rises is het antwoord. In deze kaskraker word je op het puntje van je stoel gezet wanneer Batman de terrorist Bane te lijf probeert te gaan. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot. Christopher Nolan wist in ieder geval met het meesterwerk dat hij op papier had gezet wel een flinke slag te slaan. Met een gemiddelde 8.4 van maar liefst 1.7 miljoen kijkers gaat deze klassieker goed de geschiedenisboeken in.

4. The Prestige

Ondanks de datering van The Prestige uit 2006, word je in de film meegenomen in de wereld van twee goochelaars uit 1890. Na een zwaar ongeluk tijdens een show gaan twee goochelaars de strijd met elkaar aan om de meest onvergetelijke illusie te ontwikkelen. Vrienden veranderen in vijanden. Deze strijd tussen de rivalen verloopt alles behalve vriendschappelijk. Ze gunnen elkaar immers het licht niet. Deze drama in een sciencefiction-jasje wordt beoordeeld met een 8.5.

3. Interstellar

In het meesterbrein van Christopher Nolan blijkt er geen gebrek te zijn aan een flinke portie fantasie. Ook op nummer drie vinden we een sciencefiction creatie. En ook ditmaal zeker niet de minste. Tijdens het kijken van Interstellar waan je jezelf namelijk letterlijk in een andere wereld. Nolans verhaal neemt je mee in een avontuur in de ruimte waar een team ontdekkers een poging doet om de overleving van de mensheid veilig te stellen. Om dit te bedenken hebben Christophers hersens letterlijk en figuurlijk moeten spacen. Deze plek in de top drie wordt dan ook beloond met 8.6 volgens 1.8 miljoen kijkers.

2. Inception

Het meesterbrein, ervaring en vaardigheden van Christopher Nolan gecombineerd met de skills van Leonardo DiCaprio en Elliot Page is hét recept voor succes. Dat bewijst de film Inception. De in 2010 verschenen actiefilm neemt je samen met meneer DiCaprio en Page mee in één groot drama. Een snoepje uit de winkel stelen, fine. Bedrijfsgeheimen stelen is een ander verhaal. In Inception heeft een dief dit toch op zijn geweten genomen. De onmogelijke taak een idee in het hoofd van de CEO te krijgen gaat niet zonder slag of stoot. Het leidt zelfs tot het in gevaar brengen van de missie én zijn team. Je kunt je voorstellen dat de spanning hoog zit tijdens deze sensatie op je beeldscherm. En dat voor maar liefst twee en een halfuur lang. Nolan krijgt het gewoon voor elkaar. Niet gek dat maar liefst 2.3 miljoen kijkers de film beoordeeld hebben met een 8.8. Petje af.

1. The Dark Knight

Er kan er maar één echt de beste zijn. Toch bestaat de sleutel tot succes uit meerdere figuren. Batman en The Joker. Christian Bale en Christopher Nolan: The Dark Knight is ongekend populair. Niet gek als je kijkt wat uit de studio’s is gerold. Vraag dat maar aan de 2.6 miljoen liefhebbers die de film naar een beoordeling van een 9.0 hebben gebracht. The Joker maakt Gotham onveilig op een manier die je nog nooit heb gezien. Batman neemt de taak op zich alles uit zichzelf te halen om dit onrecht te lijf te gaan.

Ongeacht je favoriet, de cijfers van IMDb én meningen van miljoenen kijkers weerspiegelen de legacy die Christopher Nolan heeft gecreëerd.

LEES OOK
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…