Thunderdome Never Dies: Een ode aan Hardcore

CREDITS: Thunderdome Never Dies | Just Entertainment

Thunderdome Never Dies draait nu twee weken in de bioscoop. De docu over het ontstaan van het feest en de reïncarnatie ervan geeft je een unieke kijk in de wereld van de bedenkers van Thunderdome. Daarbij komt degene die Thunderdome nu nieuw leven heeft ingeblazen ook uitgebreid aan bod. Francois Maas zijn bloed stroomt met 180 BPM door zijn aderen en dat komt terug in de wedergeboorte van het feest.

Thunderdome Neves Dies: Van examenfeest tot grondlegger van Nederlandse EDM

Thunderdome wordt ook wel gezien als de geboortegrond van hardcore, maar ook van de feesten en festivals die we vandaag de dag kennen. Niet alleen de snoeiharde hardcore, maar ook trance, techno en house vloeien voort uit Thunderdome. Dit concept staat eigenlijk aan de basis van waar Nederland de wereld mee heeft veroverd: de hedendaagse dance muziek.

De grootste editie tot nu toe.

Op 26 oktober zette Francois Maas die nu brand manager is, de grootste editie van Thunderdome neer tot nu toe. 50 duizend hardcore liefhebbers meldden zich aan de deuren van de Jaarbeurs in Utrecht. Oude bekenden maar ook jong talent mocht zijn beats laten dreunen door de enorme geluidsinstallatie die was opgebouwd. Een kanon van een stage en verlichting in overvloed konden natuurlijk niet ontbreken. Dit is niet te vergelijken met 1992 waar het allemaal begon.

Thunderdome Never dies
Poster: Thunderdome Never Dies

Thunderdome Never Dies

In 1992 kwamen Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie (ID&T) op het idee, niet wetende dat ruim 27 jaar na dato Thunderdome nog steeds begrip is onder de hardcore-liefhebbers. Dit voortbestaan van het feest hebben we te danken aan Francois Maas die hardcore door zijn aderen heeft stromen. Anders was het waarschijnlijk gebleven bij The Final Exam in 2012. In de documentaire Thunderdome Never Dies komen alle hoofdrolspelers aan bod, afgewisseld met beelden van vroeger. Hier stond nog niet iedereen met zijn mobieltje in de lucht en naar de DJ te hakken, maar met elkaar. Deze samenhorigheid is overigens nog steeds terug te vinden op Thunderdome, maar iets minder dan vroeger.

De docu

Het logo van Thunderdome, ook wel The Wizard genoemd, de merchandise machine en de geboorte van de partyfotograaf. Alles komt in deze docu aan bod. Je krijgt een goed beeld van hoe een drift om gave feestjes te organiseren uitgroeit tot een koploper in de dance industrie. Wat de onderlinge spanningen waren en waarom de stekker er ooit uitgetrokken is. Voor het hele verhaal van Thunderdome check je de film!