Wat acteurs daadwerkelijk roken, snuiven, drinken en spuiten in films

CREDITS: Screenshot The Wolf Of Wall Street | Universal Pictures

Acteurs doen álles om het zo echt mogelijk te laten lijken. Zelfs het roken van een sigaret. Hoewel je weet dat tabak slecht voor je is, heeft het toch iets cools als een acteur rookt. Alleen kan je als regisseur zijnde het niet maken om een acteur 20 échte sigaretten te laten roken. Laat staan een paar envelopjes coke… Maar wat wordt er dan wel ingezet, zodat acteurs niet knetterstoned en retestrak over de set lopen?

Alcohol en drugs in films: wat nemen de acteurs daadwerkelijk?

Drank en drugs worden vaak genoeg in een verhaallijn van de film gebruikt. Of ze nu symbool staan voor een tragische ondergang van een personage of de drijvende kracht is achter een jaren ’50 film. Drugs, sigaretten en drank leveren altijd interessante verhalen op als het goed wordt gedaan. Dit drinken, roken en snuiven acteurs daadwerkelijk in films.

drugs in films, Wat acteurs daadwerkelijk roken, snuiven, drinken en spuiten in films
Screenshot Scarface | Universal Pictures

Sigaretten in films

Tot de jaren negentig was het heel normaal om gewoon een sigaret op te steken op de set. Iedereen deed het eigenlijk, zonder te accepteren dat het onwijs slecht voor je was. Wanneer er een film werd gedraaid waarbij veel gerookt werd, belde je een sigarettenmerk en werden er hele pakketten afgeleverd.

Nu is het natuurlijk not-done om echte sigaretten op te steken op de filmset. Zelfs als acteurs in het echte leven rokers zijn, is een sigaret op de werkvloer aansteken geen goed idee. Daarom gebruiken ze vaak kruidensigaretten. Deze bevatten geen tabak of nicotine. De sigaretten zijn gemaakt van niet-verslavende kruiden en plantaardige materialen zoals rozenblaadjes, marshmallow blad, kamille, zoethout of salieblaadjes. Deze waren vooral heel populair voor de cast van Mad Men, waarbij in totaal zo’n 200.000(!) sigaretten zijn gerookt.

Carrière
Post Mad Men | AMC

Drank in films

Bij drank is het natuurlijk niet zo moeilijk. Het is logisch dat één drankje wel moet lukken, dan wordt er niet zo nauw gekeken. Maar als er liters bier weggespoeld worden, dan wordt een alcoholvrije variant vaak geprefereerd. En dan is het maar een kwestie van een beetje creatief zijn. Whiskey en rum worden thee of appelsap, bier wordt alcoholvrij bier en gin of wodka wordt vervangen door water. Simple as that!

Wiet in films

In Amerikaanse films en series waarin joints gedraaid worden, wordt er vaak nep-marihuana ingezet. Deze nep-marihuana kan je gewoon op internet kopen waarbij wordt verteld dat het hoogwaardige, goedkope en legale knoppen bevat. Het levert een natuurlijke soort ‘high‘ zijn op, maar zorgt ervoor dat de acteur niet zijn take verpest.

In ’t echte leven worden steeds vaker vaporizers discreet ingezet om in openbare ruimte te ‘vapen’. In films worden er ook gedroogde basilicum, oregano of kruidentabak gebruikt om het zo echt mogelijk te laten lijken. Al is er wel verschil te zien met het echte spul. Wanneer er daadwerkelijk wiet gerookt moet worden, wordt de inhoud van bovenstaande kruidensigaretten gebruikt.

drugs in films, Wat acteurs daadwerkelijk roken, snuiven, drinken en spuiten in films
Screenshot The Big Lebowski | PolyGram Filmed
Entertainment

Cocaïne in films

Tot de jaren tachtig werd vooral poedermelk en bakpoeder gebruikt als nose candy. Daarna werd er een poeder, genaamd inositol, ingezet. Het is een vitamine B-poeder dat licht energieopwekkend kan zijn. Het is eigenlijk het belangrijkste ingrediënt in ‘energy shots‘.

Het feit dat dit spul niet echt is, betekent niet dat er geen serieuze problemen kunnen zijn om het te snuiven. In ‘Wolf of Wall Street‘ werd er vitamine D ingezet. Dat is onschadelijk voor het lichaam als het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen. Maar daar was in deze film natuurlijk geen sprake van. Co-ster Jonah Hill vertelt zelfs dat hij met bronchitis in het ziekenhuis werd opgenomen: “Zeven maanden lang moest ik elke dag van dat vitaminepoeder snuiven. Het is vitaminepoeder, maar dat doet er niet toe. Als je zoveel materie in je longen binnen krijgt, word je vanzelf wel ziek”.

Daarnaast is het lichaam niet gewend om van alles via de neus binnen te krijgen. Het kan ervoor zorgen dat nassale passages jaren later compleet in de war zijn

Heroïnegebruik

Voor heroïne kan kunnen veergeladen spuiten ingezet worden. Dit betekent dat de naald als een soort veer werkt, waardoor het lijkt alsof de naald in de huid zit. In werkelijkheid schuift de naald zichzelf gewoon naar binnen.

Ook kan de daadwerkelijke injectienaald in de huid worden geïmplementeerd. Wanneer de naald in de huid wordt gezet, draait de camera weg en gaat het door naar de volgende scène. Als de film wél wil laten zien dat de heroïne in het bloed wordt vermengd, dan wordt een spuit ingezet en gevuld met geverfd, fysiologisch water. Dit is een onschadelijke vloeistof waar geen verdere gevolgen aan vastzitten. De zuiger kan je dan op en neer trekken waardoor het lijkt alsof het bloed zich vermengd met de vloeistof. Dit moet wel ingespoten worden door iemand met een verpleegkundige opleiding, waardoor de drugs in films op een juiste manier wordt toegepast.

Zo dan weet je dat ook weer. En: don’t do drugs kids.

https://www.youtube.com/watch?v=hMmSjqBiF1U