Playboy stopt in V.S. met tijdschrift, Nederlandse versie gaat door

CREDITS: Rob Bogaerts

Hugh Hefner durfde het aan in 1953: hij bracht de Playboy uit in de Verenigde Staten. Nu, zo’n  66 jaar later, heeft het erotisch getinte tijdschrift bekendgemaakt dat er geen fysieke edities meer verschijnen. Tenminste: niet meer maandelijks, er komen nog wel special editions uit. De focus van Playboy verschuift naar online en dat betekend dat het magazine deze week voor het laatst in haar huidige vorm verschijnt in de V.S.

In een open brief heeft de topman van Playboy, Ben Kohn, uitgelegd waarom de keuze is gemaakt. Met veel emotie schrijft hij: “De laatste 66 jaar zijn we veel groter geworden dan alleen maar een magazine. En soms moet je het verleden laten gaan om ruimte te maken voor de toekomst.”

playboy v.s., Playboy stopt in V.S. met tijdschrift, Nederlandse versie gaat door

Nederlandse versie van Playboy gaat door

Als online magazine voor mannen hebben we veel respect voor mensen zoals Hugh Hefner en Ben Kohn. Zij waren hun tijd ver vooruit. Daarom vonden de keuze interessant en zocht Manify contact met de hoofdredacteur van de Nederlandstalige Playboy: Maarten Bloem.

Bloem kwam met goed nieuws: hier in Nederland blijft de papieren versie in de schappen liggen. Je kan de posters uit de Nederlandse Playboy boven je bed blijven hangen. Niet dat we je het aanraden, maar in theorie zou het kunnen.

Op de vraag hoe Playboy ervoor staat in Nederland maakte Bloem ons duidelijk: ”Het nieuwste nummer van Playboy gaat nu naar de drukker. Wij blijven een printeditie maken. Je kunt Playboy dus gewoon nog kopen in de winkel!

playboy V.S.

Connectie V.S. en Nederland

Mocht je denken dat de Nederlandstalige Playboy afhankelijk is van wat in de V.S. wordt besloten, dan kun je dat laten varen. Qua onderwerpen en ideeën staat de versie die hier in de winkels ligt op eigen benen. Maarten zegt daarover: ”We leunen maar minimaal op de Amerikaanse Playboy. Al onze interviews en fotografie komt uit Nederland, of we nemen ze af van partners uit andere landen.”

Niet alleen de blote dames

Voor velen is de belangrijkste inhoud van de Playboy de portretseries van blote vrouwen, met als klapstuk de ‘playmate van de maand.’ Daarentegen besteed Playboy ook veel aandacht aan maatschappelijke onderwerpen. Zo zijn er in elke editie interviews met toonaangevende personen terug te vinden en worden er politieke of culturele analyses uitgewerkt.

Al met al hoopt Manify dat dit niet een startsignaal is voor andere fysieke tijdschriften. Met een magazine in je hand op een strand liggen met een biertje erbij heeft iets magisch. En dat mag niet voorbij gaan.

playboy v.s., Playboy stopt in V.S. met tijdschrift, Nederlandse versie gaat door