Nintendo is 134 jaar oud: de beste games van de laatste eeuw

Van een fabrikant van speelkaarten tot dé gigant in de videogame-industrie.

Dat is het verhaal achter het 134-jarige bestaan van Nintendo.

Nintendo gaat van speelkaarten tot videogames

Nintendo heeft door de jaren heen dus een redelijke transformatie gekend. Toen het revolutionaire bedrijf in 1889 werd opgericht, boekten ze namelijk voornamelijk successen met de zogeheten Hanafuda-kaarten. Destijds werden ze vooral gebruikt in Japanse spelkaarten en had Nintendo buiten haar eigen moederland niet heel veel naamsbekendheid. Dat veranderde in de jaren ’70, nadat Hiroshi Yamauchi in 1956 het bedrijf had overgenomen van zijn oom. Met zijn gedurfde visie maakte hij de overstap naar de videogame-industrie.

Nintendo, <strong>Nintendo is 134 jaar oud:</strong> de beste games van de laatste eeuw
Foto: Jason Leung

De beste spellen van Nintendo ooit

De eerste Arcade-spellen werden in 1974 en 1975 geproduceerd en in 1977 lanceerde het bedrijf de ‘Color TV Game’. Een van ’s werelds eerste videogameconsoles dat wereldwijd gelijk een succes werd. Sindsdien heeft Nintendo heel wat iconische videogames de fabriek uitgepompt. Van Super Smash Bros tot Pokémon Legends: dit zijn de beste videogames van Nintendo ooit.

The Legends of Zelda: Breath of the Wild

Een beetje gamefanaat sluit zich meteen bij onze mening aan als we concluderen dat dit misschien wel de beste game van Nintendo ooit is. Het heeft niet de nieuwste mechanics, ook niet de mooiste visuals en misschien ook niet de beste personages, maar toch: deze game is pure kunst. In 2017 werd de game uitgebracht voor de Nintendo Switch en biedt de beste open-wereld ervaring van alle games ooit. Achter elke hoek schuilt wel een activiteit, een geheim of een zoektocht waar je weer even zoet mee bent, waardoor je eigenlijk nooit uitgespeeld raakt.

Super Mario Odyssey (97)

Mario mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. En met Super Mario Odyssey, staat Mario er dan ook zonder twijfel in. Deze game gaat terug naar de open werelden in Super Mario 64-stijl, waarbij je op verschillende manieren ‘Moons‘ kunt verdienen. Hierbij bestaat er een enorme variatie in gameplay en ontwerp van de wereld. Bovendien moet hij, zoals je mag verwachten, opnieuw Princess Peach redden van Bowser. Dit keer heeft Mario de kracht om vijanden, voorwerpen en NPC’s te bezitten middels Cappy.

Super Mario Galaxy 1 & 2

Het blijft een verschrikkelijke map in Mario Kart, maar de originele Galaxy 1 en 2 games zijn allebei heerlijk om te spelen. Net als in Super Mario Bros en Odyssey probeert Mario weer eens de held uit te hangen voor Princess Peach, maar ditmaal speelt de game zich af in de ruimte. Hier vecht je tegen de verschillende eindbazen, voltooi je missies terwijl je struggled met de zwaartekracht en verzamel je sterren. Naar ons idee zijn dit de twee beste Mario-games ooit.

GoldenEye 007

De Nintendo 64 blijft voor altijd een van onze favoriete consoles. Het absolute kroonjuweel op deze iconische console is toch wel het James Bond-spel GoldenEye 007. De first-person shooter haalde zijn inspiratie uit de film, maar was uiteindelijk misschien nog wel beter. Don’t shoot the messenger. Uiteindelijk werden er meer dan acht miljoen exemplaren verkocht, waarmee GoldenEye 007 het op twee na best verkocht spel was van de console.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Hoe je het ook went of keert: de The Legend of Zelda-reeks heeft voor een paar van de beste spellen ooit gezorgd. Het is dus ook geen wonder dat de reeks meerdere keren in dit lijstje voorkomt. Ook met de Ocarina of Time brachten ze een spel uit dat de geschiedenisboeken ingaat. Volgens de Metacritic-scores is deze game zelfs de beste Nintendo-game aller tijden. Niet heel gek, want het vijfde spel van de serie is de eerste die de sprong maakt naar 3D-graphics. Daarmee legde het de basis voor alle 3D-actiegames die er daarna zijn uitgebracht, middels zijn soepele, analoge besturing en de uitgestrekte wereld waarin je speelt. Een absolute klassieker.

Resident Evil 4

Resident Evil is altijd al een populair spel geweest, maar in 2004 waren mensen al helemaal om. In dit jaar kwam namelijk Resident Evil 4 voor de Gamecube uit en werd het wereldwijd non-stop gespeeld. Het sloeg een actiegerichte richting in, met een over-the-shoulder cameraweergave. Verder is er het handmatig richten waarmee je nieuwe moves kon gebruiken. Elke échte gamer heeft dit spel vroeger compleet kapot gespeeld.