Vergeet de cliches: zo kan gamen goed voor je zijn

Tegenwoordig kan je niet meer normaal zeggen dat je van gamen houdt, zonder dat er allemaal clichés op je geprojecteerd worden.

De gemiddelde Nederlander vergelijkt een GTA-speler al snel met een massamoordenaar en bovendien is gamen alleen voor mannen die met kluizenaarsbaarden nog op de zolder van hun ouders wonen. Het is tijd om eens een einde te maken aan al deze vooroordelen. Gamen kan héél goed voor je zijn.

Gooi die clichÉs maar uit het raam, onderzoeken bewijzen het tegendeel

Een van de grootste clichés die we kennen van gamers is dat ze geen vrienden zouden hebben en hun kamer vol ligt met pizzadozen. Niks is minder waar, want gamen is juist een makkelijke manier om in contact te komen met andere mensen. Online gamen biedt de mogelijkheid om samen te werken en kennis uit te wisselen. Bovendien blijkt uit een onderzoek van The National Library of Medicine dat gamen juist de sociale vaardigheden en prosociaal gedrag versterkt. Want hey, wat vormt een betere band dan samen potjes winnen? Precies, nada.

Gamen, <strong>Vergeet de cliches:</strong> zo kan gamen goed voor je zijn
Foto: HP

“Je krijgt vierkante ogen van dat beeldscherm”

Mmh, nope. Oke, té veel is nooit goed. Maar in welke branche is dat wel?

Sterker nog: gamen verbetert eigenlijk de concentratie, cognitieve skills en zorgt voor probleemoplossend nadenken. Let wel, dit gaat eigenlijk alleen op bij actierijke games, een potje Rollercoaster Tycoon gaat je niet vooruit helpen. Volgens onderzoek is het namelijk zo dat je door gamen leert om je te focussen op één taak en je afleidingen sneller kan weerstaan.

Daarbij komt dat je je bij games snel moet kunnen handelen, en je ruimtelijke vaardigheid aardig op de proef wordt gesteld. Analytisch vermogen, oplossingsgericht denken en planning zijn daarnaast belangrijke elementen tijdens het gamen.

“Je wordt gewelddadig van gamen”

Aha, ja. De klassieker: “gamen zorgt voor agressie.” Wetenschappelijk onjuist, want het kán zorgen voor agressie, maar als je het goed aanpakt is er niets aan de hand.

Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat er weinig bewijs is voor een verband tussen geweld en videospellen. Ook is ondertussen duidelijk dat games leren om met negatieve emoties om te gaan, je hebt namelijk door games meer kans om een level te halen met de gedachte: ‘Ah joh, niemand haalt dit level in één keer’, in plaats van te denken dat je kansloos bent. De kanttekening hierbij is wel dat wanneer iets te lang niet lukt, gevoelens van frustratie en irritatie beginnen op te spelen. En ja, dat is soms ietwat vervelend. De conclusie blijft dus: gamen kan goed voor je zijn, zo lang je het niet té vaak doet.

Gamen, <strong>Vergeet de cliches:</strong> zo kan gamen goed voor je zijn
Foto: HP

Goed gamen met de HP Victus

Enfin, gamen kán dus goed voor je zijn, maar hoe game je nou eigenlijk goed? Dat is misschien nog wel de hamvraag van vandaag, en omdat wij ook niet vies zijn van gamen, hebben wij de antwoorden natuurlijk al klaarliggen.

Allereerst hebben we een perfect voorbeeld van een laptop die alle clichés uit het raam gooit én zorgt voor een goede game-ervaring. De nieuwe Victus-serie van HP. Deze lijn is namelijk speciaal ontworpen om je niet alleen een optimale game-ervaring te geven, maar je ook kennis te laten maken met alle software die je nodig hebt om je intelligentie en creativiteit een boost te geven. Zo is de Victus bijvoorbeeld een van de beste opties voor programma’s als Adobe.

Daarnaast is de HP Victus voorzien van een compact en levendig beeldscherm, dat zorgt voor een luxe uitstraling. Het verlichte toetsenbord doet daar nog een schepje bij bovenop, evenals de ingebouwde speakers die alle laptops van de HP Victus-lijn hebben. Nog een voordeel van de Victus-serie is dat er gebruik wordt gemaakt van de ‘Omen Gaming Hub’ van HP. Daarmee kun je performance-wise je Victus-laptop naar jouw persoonlijke voorkeuren instellen. Denk hierbij aan de keuze voor verlichting, beeldresolutie, temperatuur en ga zo maar door. De Victus-lijn heeft het allemaal. Dat  beamen ook gaming-influencers. Welke gameskills jij kan leren met HP Victus laten influencers Wouter en Creffie met verschillende masterclasses.

Mooi meegenomen: Black Friday staat voor de deur, en HP doet mee. Op 25 november krijg je hele fijne kortingen op de Victus-lijn, dus be sharp!

Kleine bijkomstigheden

Goed, met een degelijke gaminglaptop ben je al een heel eind, maar de finish is nog niet in zicht. Naast een goede gaminglaptop heb je namelijk nog een stabiele internetverbinding nodig, een kwalitatieve gaming chair, een prima monitor en een bureau die niet al half gesloopt is door je controller. (Games maken niet agressief hé.) Voor je internetverbinding is het handig om rekening te houden met minimaal 50 Mb/s om een beetje een degelijke game-ervaring te krijgen. Voor je gaming chair is het echt helemaal aan jezelf, maar we adviseren in ieder geval geen krukje neer te zetten om even een paar uurtjes op te knallen.

[/alert] Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HP