De beste films van Matthew McConaughey

CREDITS: Denis Makarenko

Vandaag: de beste films van Matthew McConaughey. De man met de onmogelijke achternaam werd ooit vooral gespot in veel romantische komedies. Zo leerden vrouwen van hem hoe ze in tien dagen van ons af moeten komen bijvoorbeeld. Thanks, mate. Inmiddels staat hij om hele andere rollen bekend.

Dit zijn de beste films van Matthew McConaughey

Matthew McConaughey koos de afgelopen tien jaar voor serieuzere rollen die hij met veel toewijding speelt. Inmiddels heeft de acteur met zijn Texaanse accent een paar kaskrakers en zelfs een Oscar op zijn naam staan. Daarnaast is het vast niemand ontgaan dat hij zelfs in de rol van een professor gaat kruipen aan de Universiteit van Texas. Maar dan echt.

Een ware naam in de industrie dus. Als je deze kunt uitspreken dan. Allright, allright, allright, tijd om zijn beste films op een rijtje te zetten.

1. Interstellar

In deze film vertolkt McConaughey de rol van een oud-NASA piloot, Joseph Cooper. Hij is een weduwnaar die zich met zijn twee kinderen terug getrokken heeft op het platteland. Als de wereld in gevaar is, wordt hij echter opgeroepen om zijn oude functie weer te vervullen en on top of that de wereld te redden. Of eigenlijk: te verplaatsen. De astronaut gaat op zoek naar een alternatieve planeet voor de mensheid. Kortom, een hele spannende film waarin de acteur zijn hero-skills laat zien.

2. Dallas Buyers Club

De acteur speelt in deze film Ron Woodroof, een AIDS-patient in de jaren ’80. In deze tijd was AIDS een heel controversieel onderwerp en zijn leven stond dan ook op zijn kop na zijn diagnose. Bovendien was medicatie onvoldoende bereikbaar voor velen. Woodroof neemt het heft in eigen handen en smokkelt drugs uit Mexico voor zijn lotgenoten. Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Matthew McConaughey speelde de rol met heel veel toewijding en viel er zelfs 20 kilo voor af. Zo kaapte hij hiermee ook een Oscar voor Leonardo Dicaprio’s neus weg in 2014.

3. Dazed and Confused

Dit was de eerste film waarin Matthew McConaughey verscheen. Het was een kleine rol waarmee hij veel indruk maakte. Zo worden zijn quotes uit deze film nog veel gebruikt. Bovendien was zijn catch phraseallright, allright, allright” geboren. Sindsdien kunnen we het dan ook alleen in zijn Texaanse accent en stem horen.

De film werd bovendien regelmatig geprijsd als één van de beste komedies. Een lichtvoetige klassieker dus voor een filmavondje. Wellicht voor na de zwaardere films in dit lijstje.

4. A Time to Kill

Matthew McConaughey, Sandra Bullock en Samuel L. Jackson spelen de hoofdrollen in deze film. Kon eigenlijk niet mis gaan, toch? Klopt. Het is één van de beste films van Matthew McConaughey.

De acteur speelt in deze film een advocaat in een rechtszaak waarbij een donkere vader zijn verkrachte dochter heeft willen wreken. Hij vertegenwoordigt het personage van Jackson tegen hun kleine kans in. De film belicht het rassenverschil in het rechtssysteem van Amerika. Spannend, interessant en met de vinger op de zere plek. Eigenlijk moet je de film al zien voor de ijzersterke closing statement van onze beste man.

5. The Lincoln Lawyer

Na vele rom-coms treed McConaughey weer de rechtszaal in voor deze thriller. Geen rijdende rechter, maar een advocaat die werkt in zijn Lincoln. Hij neemt de zaak aan van een rijke jongen die beschuldigt wordt van verkrachting. Wat een simpele zaak leek, wordt veel complexer met veel gevaar voor de advocaat.

De film wordt gezien als een keerpunt voor Matthew McConaughey’s carrière waarna hij niet meer als de smooth-talking lover boy werd gezien. Na het succes van de film wordt er binnenkort misschien zelfs een serie over uitgebracht. Wel zonder McConaughey, die is dat succes inmiddels wel overstegen.

6. Mud

Matthew McConaughey speelt de rol van Mud, een voortvluchtige misdadiger. Hij wordt gevonden door twee tieners die hem proberen te helpen te ontsnappen. Ook schakelt hij hun hulp in om zijn relatie te redden.

7. Killer Joe

Weer een andere kant van Matthew McConaughey laat hij zien in de misdaadfilm Killer Joe. In deze film speelt hij een politie detective met een bijbaantje als huurmoordenaar. Een goede combinatie voor een goede actiefilm.

8. Contact

In deze film speelt McConaughey de love interest van de hoofdrolspeelster, Jodie Foster. Foster speelt in deze science fiction film een wetenschapper die sterk bewijs vindt voor buitenaards leven. Zij wordt dan ook na wat obstakels gekozen om als eerste contact te maken met deze wezens. McConaughey vormt één van deze obstakels als haar christelijke tegenspeler.

9. Amistad

Misschien een verborgen verloren droom, maar ook in deze film speelt McConaughey een advocaat. Wederom in strijd tegen het rassenverschil, maar verder terug in de tijd. Samen met Steven Spielberg en Morgan Freeman was dit een recept voor succes.

10. Free State of Jones

Eindelijk een ander beroep: een verpleger voor oorlogsveteranen tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. McConaughey speelt Jones County, een boer die in opstand komt in deze chaotische tijd na het zien van onrecht in de rassenscheiding van veteranen.