ISO, sluitertijd en diafragma simpel uitgelegd in een video

Iedereen is tegenwoordig ‘fotograaf’, maar toch pik je een amateur er zó uit. Waar smartphones fotograferen juist toegankelijker en makkelijker maken voor iedereen, krijgen DSLR camera’s juist steeds meer instellingen. Niet om het lastiger te maken, maar omdat je door de ontwikkelingen gewoon veel meer mogelijkheden hebt. De drie belangrijkste instellingen hebben alles te maken met lichtinval: aperture, shutter speed en ISO, ofwel diafragma, sluitertijd en uhm.. ISO!

In het kort: diafragma heeft te maken met de hoeveelheid licht dat toegelaten wordt in de lens, de sluitertijd is hoe lang het licht wordt toegelaten en ISO is de lichtgevoeligheid, ofwel wat gebeurt er met het licht als het in de camera komt. Alle drie de instellingen hebben veel invloed op elkaar, waardoor het vaak een beetje verwarrend wordt. De onderstaande video geeft heel simpel weer hoe deze driehoeksverhouding in elkaar zit en hoe ze elkaar beïnvloeden.

Als je dit onder de knie hebt, is het alleen nog een kwestie van een goede compositie, timing en wilskracht en je hebt de basis van fotografie te pakken.

 

Total
1
Share