10 films met een hoog interieurdesign-gehalte

CREDITS: Screenshot: The Great Gatsby | Warner Bros. Picture

Films en series zijn meer dan kijkvoer. Het kan ook als inspiratievoer functioneren. Inspiratie voor ondernemerschap bijvoorbeeld, maar ook voor een nieuw interieur. Check  de interieurlessen van Harvey Specter en Don Draper maar eens.

Design erop los

Een aangenaam nestje om thuis te komen willen we allemaal. Maar sommige locaties en ruimtes overtreffen alles. Dat blijkt zeker wanneer je dieper graaft dan de populairste of aanbevolen films op Netflix. Check ze zelf en haal de inspiratie in jezelf naar boven. Wie weet doe je wat woonkamer inspiratie op voor jouw eigen stekkie.

The Grand Budapest Hotel

De naam verraadt al veel goeds. Wie al eens Oost-Europa heeft verkend, weet inmiddels dat Boedapest vergezeld is met genoeg schoonheid. Dat blijkt in The Grand Budapest Hotel meer dan waar te zijn. Tussen de besneeuwde bergtoppen leidt deze film je niet alleen op een komische manier door een moordmysterie heen, maar ook door het hotel. Rode tapijten, marmer, ski resorts en de mooiste verlichting in de lobby. De film is in het Duitse Görlitzer Warenhaus en laat je ogen kennismaken met veel interieurtips.

 

Nocturnal Animals

Je hebt modern, luxe en abnormaal. En dan heb je het gigantische kolos van een huis uit Nocturnal Animals. In deze thriller – van kledingdesigner Tom Ford – voel je je pas echt prinsheerlijk. De villa van beton en glas is gevuld met de meest dure, mooie, moderne meubels. Plus: kunst, veel kunst. Een heerlijk plekje zou je denken. Dat is het zeker, totdat er een brief verschijnt van haar vreemde man.

 

American Psycho

Aah, American Psycho. Een instant classic in het New York van de jaren ’80. Een vooroordeel voor een oudbollig design is net zo waar als een belofte dat je salarisverhoging krijgt. De investment bankier Patrick Bateman heeft die opslag wel gekregen. In zijn appartement midden in The Big Apple heeft hij de droomlocatie van iedere vrijgezelle man. Witte muren, metalen afwerkingen en de meest verfijnde stoelen doen helaas af tegen het gedrag van deze, nou ja psycho.

 

Call Me By Your Name

Met een omweg belanden we in de mediterrane sferen van Noord-Italië. Villa Albergoni van interieurdesigner Violante Visconti Di Modrone is de naam. Deze man mogen we dankbaar voor een verse portie designinspiratie. In de film is het geen museumstuk, maar een villa vol cultuur, antiek, boeken, kaarten en ander design. Tof weetje: de spullen die gebruikt zijn komen uit Di Modrones eigen familie.

 

The Favourite

Koninklijke rijkdom. In The Favourite krijg je hoogstpersoonlijk een kijkje in het paleis van een koninklijke familie. Met de meest verfijnde en beste producten krijg je het vanzelf iets hoger in je bol. Terwijl het verstrengelende verhaal van twee royal familieleden zich afspeelt in de 18e eeuw, is ernaar eigen zeggen een koninklijke stijl ontwikkeld. Hiermee is er het koninklijke verhaal gevolgd in plaats van enkel en alleen de datum. De meest verfijnde details komen voorbij waarna je enkel kan stellen dat productiedesigner Fiona Crumble haar werk akelig goed heeft gedaan.

 

A Clockwork Orange

Voor deze designknaller gaan we terug naar 1975. Het hedendaagse hot topic retro staat centraal in deze crime met een naar randje. Terwijl een gang van jonge mannen een aantal moorden pleegt alsof het niets is, word je meegenomen in typisch en classy retro design. Geen studiowerk, maar opnames in echte huizen zoals in een Hertfordshire pand. Wel is er een uniek decor gebouwd voor de Korova Milk Bar, een plek met tal van naakte poppen…. Wel zo netjes om een dergelijke scène niet af te laten spelen in een iconisch gebouw.

Midsommar

Dat Scandinavische films en series het goed doen tegenwoordig is een feit. Dit geldt ook voor Midsommar uit 2019, waarin het landelijke en volkse interieurdesign van Zweden goed naar voren komt. Gelukkig is het een tikje verfijnder en authentieker dan de showrooms van de Zweedse meubelgigant.

Ondanks de fijne Zweedse cultuur, speelt de film zich af in een horrorverhaal. Maar dan wel in typische, kleine schuren en eeuwenoude Zweedse boerderijen. Knap staaltje speurwerk van de producer. En bovendien een heerlijk design waar wij met het plattelandsleven zich goed in kunnen verplaatsen.

 

Her

Een bijzonder verhaal. Science fiction gemixt met romantiek. In Her wordt een man verliefd op een virtuele assistante.

Je zult het maar bedacht hebben…

Meneer heeft het toch best goed elkaar zonder dat de liefde hem blind maakt. In zijn torenhoge, maar minimalistische, appartement brengt hij zijn tijd door in de nabije toekomst van Los Angeles. Een uitzicht over de skyline van LA wordt hierin gemengd met de stijl van Shangai en haar wolkenkrabbers. Oftewel, een beeld zoals nooit tevoren.

 

Great Gatsby

Jazz. Het is je stijl muziek of niet. Maar er valt niet te discussiëren over het feit dat het garant staat voor eigenzinnige en unieke vormen van interieurdesign. De producent nam destijds ook geen halve maatregelen. Door maar liefst 42 verschillende sets in Jazz-stijl te laten bouwen, brengt de film meer dan genoeg inzichten en inspiratie in het Jazz tijdperk. Herenhuizen gebasseerd op twintigeeuwse woningen uit Long Island en een balzaal met gouden plafond dat dient als inloopkast. Uiteraard voor de honderden typische jazz overhemden van de hoofdpersoon. Niet je dagelijkse kledingkast zullen we maar zeggen.

 

Crazy Rich Asians

In Crazy Rich Asians vliegt een professor uit New York de wereld over voor de liefde van zijn leven.

En hij komt terecht in een extreem rijke familie in Singapore. Ondanks dat het afspeelt in Singapore, is veel van het filmwerk verricht in Maleisië. Hierin word je meegenomen in unieke beelden die je niet eerder hebt gezien. Met verlaten huizen en ex-boutique hotels die omgetoverd zijn tot weelderige huizen. Dit is een uniek pareltje dat je meeneemt in Azië én uniek interieurdesign. Vooral de beschilderde vloeren spreken boekdelen. Wellicht vind je het nu ook tijd voor een nieuwe ondergrond.

 

Source:
De Zeen, Screenshot: The Great Gatsby | Warner Bros. Picture