De iPhone 12 geruchtenmolen: dit kunnen we gaan verwachten

CREDITS: David Hurley

We moeten er nog even op wachten, maar de geruchtenmolen over de iPhone 12 draait al op volle toeren. Elk jaar rond september lanceert Apple hun volgende reeks smartphones, maar door het coronavirus heeft de productie van de nieuwe iPhone-serie vertraging opgelopen. Waar Apple de afgelopen jaren steevast drie nieuwe modellen op de markt bracht, lijkt daar dit jaar veranderingen in te komen. Meerdere geruchten wijzen er namelijk op dat de iPhone 12-serie uit vier modellen gaan bestaan.

Houd wel een slag om der arm, het gaat hier namelijk om geruchten en geen bevestigde informatie. Daar doet de tech-gigant namelijk niet graag aan.

Geruchten iPhone 12

4 modellen

De definitieve namen zijn uiteraard nog niet bekend, maar voorlopig zijn dit de  grootste kanshebbers:

  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max

Als deze informatie klopt komt er dit jaar dus één model bij: de iPhone 12 mini. Dit toestel schijnt met zijn schermformaat van 5,4 inch net iets schappelijker in de hand te liggen dan de overige modellen. De iPhone 12 is de directe opvolger van de iPhone 11 en vormt daarmee het instapmodel. Diezelfde vlieger gaat op voor de iPhone 12 Pro en Pro Max. Deze toestellen volgen de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max op.

iPhone 12
Foto: Tyler Lastovich

Oled schermen

Apple gaat volgens geruchten dit jaar hoogwaardige oled-panelen gebruiken voor haar instaptoestel. Dit soort panelen leveren onder meer mooiere kleuren, diepere zwarttinten en betere contrastwaarden op. Volgens de geruchten krijgt de iPhone 12 Pro een 6,1 inch-scherm. Dit is een stukje groter dan het 5,8 inch-paneel van de 11 Pro. De iPhone 12 Pro Max gaat er zo’n 0,2 inch op vooruit en heeft dus een 6,7 inch-scherm. De iPhone 12 mini schijnt net iets groter te worden dan de iPhone SE 2020, die in april is uitgekomen.

ProMotion voor iPhone 12 Pro & Pro Max

De iPhone 12 Pro en Pro Max lijken hun naam waar te maken dankzij de toevoeging van ProMotion. Deze speciale schermtechniek brengt een hoge ververssnelheid van 120Hz met zich mee. Dit betekent dat het scherm 120 keer per seconde ververst.

Zo’n hoge ververssnelheid merk je bijvoorbeeld tijdens het scrollen: beelden zien er veel vloeiender uit. De huidige iPhones hebben een ververssnelheid van 60Hz. De ProMotion-schermtechniek kennen we overigens al van de iPad Pro 2020, die het beeld 120 keer per seconde ververst.

Qua resolutie belooft de iPhone 12-serie er overigens niet op vooruit te gaan. Meerdere bronnen geven aan dat de ppi-verhoudingen namelijk hetzelfde blijven. Ppi staat voor de verhouding tussen schermgrootte en het aantal pixels. Hoe hoger de ppi, hoe scherper het scherm oogt.

Design

De afgelopen was het qua design van Apple maar karig, met weinig verrassende dingen. Het lijkt erop dat dit met de iPhone 12-serie gaat veranderen. Alle vier de modellen schijnen namelijk gebaseerd te zijn op de good old iPhone 4, het iconische toestel uit 2010. Als deze informatie klopt krijgen de 2020 iPhones een ontwerp met harde, in het oog springende randen, een metalen frame en een platte achterkant.

De voorkanten schijnen zo goed als voorkantvullend te worden. Deze designkeuze is mogelijk dankzij de kleinere notches, de inkepingen in het scherm waardoor de schermrand aan de bovenkant smaller wordt. In deze uitsnede zitten alle benodigde sensoren om Face ID goed te laten werken. Hoe Apple het precies voor elkaar gaat krijgen om de notches van de 2020 iPhones te verkleinen is nog niet duidelijk.

Touch ID komt terug

Het lijkt erop dat alle vier de toestellen uit de iPhone 12-serie een Face ID-camera krijgen, zodat je ze kunt ontgrendelen met je gezicht, maar Apple wil een stapje verdergaan. Na jaren van geruchten lijkt het erop dat het bedrijf de Touch ID-sensor wil terugbrengen, maar dan verstopt onder het scherm.

De scanner zie je dus niet zitten, maar hij is onder het scherm wel aanwezig. Als je één van de iPhone 12-modellen wilt ontgrendelen, leg je jouw vinger op een specifieke plek op he scherm neer. De Touch ID-scanner onder het scherm belooft daarmee een fijn alternatief te worden voor wanneer Face ID niet goed werkt.

iPhone 12
Foto: Tyler Lastovich

Camera

In 2019 voerde Apple een aantal grote veranderingen door op cameragebied. De kans is daarom groot dat het dit jaar waarschijnlijk wat minder spectaculair wordt.  De iPhone 12 en iPhone 12 mini zouden daarom, net als de iPhone 11, een dubbele cameralens krijgen. Deze module blijkt te bestaan uit een hoofdcamera en groothoeklens. Laatstgenoemde is ideaal voor het vastleggen van grote groepen of het maken van landschapsfoto’s. Maar we weten ook dat je deze alleen zult gebruiken om je hele squad vast te leggen op je favoriete festival.

De iPhone 11 Pro kreeg vorig jaar een grote camera-upgrade door de toevoeging van een derde cameralens. Volgens geruchten gebruikt Apple dit jaar hetzelfde camerasysteem, maar plakt hier een extra LiDAR-sensor bij. Deze sensor kennen we van de iPad Pro 2020 en zorgt ervoor dat de camera afstanden kan meten. Ook de Portretmodus belooft er met de toevoeging van een LiDAR-sensor op vooruit te gaan.

5G?

Het Nederlandse 5G-netwerk krijgt in Nederland steeds meer vorm. Het is dus logisch dat Apple achter de schermen al jaren aan de nieuwe communicatiestandaard sleutelt. Volgens meerdere geruchten zullen de toestellen uit de iPhone 12-serie klaar zijn voor 5G. Het 5G-netwerk gaat voor sneller internet zorgen, al zal je hier in de praktijk weinig van merken omdat nog niet alle providers hier klaar voor zijn.

iOS 14 en A14-chip

De vier iPhones die in september onthuld worden draaien allemaal standaard op iOS 14, de grote software-update die in juni tijdens WWDC (Worldwide Developers Conference) onthuld wordt. De nieuwe update schijnt geen spectaculaire vernieuwingen door te voeren, maar vooral de stabiliteit van het besturingssysteem te verbeteren.

Verder is het de verwachting dat de iPhone 12-serie wordt aangestuurd door de A14-chip, Apples nieuwste processor en de opvolger van de A13-chip. Laatstgenoemde kon vorig jaar op de nodige complimenten rekenen. De A13-processor was namelijk niet alleen een stuk sneller dan voorgangers, maar wist ook het maximale uit de accuduur van iPhones te halen. Naar verwachting bouwt de A14-processor op dit stabiele fundament voort.

Prijs

Last but not least: de prijs. Wat betreft de prijs gokken we dat Apple op hetzelfde punt zal blijven hangen. De iPhone 11 begint momenteel bij 809 euro, de iPhone 11 Pro bij 1159 euro en de iPhone 11 Pro Max bij 1259 euro.

Er is echter één bron die zegt dat het materiaal voor de iPhone 12 meer zal kosten, waardoor het eindproduct in de winkel eveneens duurder zal zijn.

Echt zakken in prijs zal waarschijnlijk niet gebeuren. De Apple-fans die voor weinig geld willen genieten van lange software-ondersteuning kunnen immers terecht bij de nieuwe iPhone SE 2020. Deze telefoon is april 2020 verschenen en kost nog geen 500 euro. Een koopje in de wereld van Apple.

iPhone 12
Foto: Oliver Pecker
LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…