Interview met Mick, van Mick’s Rijmwoordenboek!

De tijd van het jaar is daar. Met pakjesavond in aantocht, zijn de rijmpjes soms vergezocht. Maar alles voor die rijm. En dat we al jarenlang hulp hebben, is geen geheim. Mick, de man achter Mick’s Rijmwoordenboek is de redder in nood. Zijn site www.rijmwoordenboek.nl stopt elk jaar weer woorden in ons potlood. Maar wie is de mysterieuze man, die schuil gaat achter deze immens populaire site? Misschien wil hij zijn verhaal ook wel eens kwijt! We benaderde hem voor een goed gesprek, over zijn succes en high-tech. We deden een verzoek en ziehier:

Een interview met Mick van Mick’s rijmwoordenboek!

Hi Michael (Mick), wanneer is het allemaal begonnen? Of belangrijker nog: hoe heb je het allemaal verzonnen?
“In 1999 al. Het is eigenlijk ontstaan uit een soort grap. Het dateert nog uit mijn studententijd, toen we limericks maakte voor vrienden die afstudeerden. Van te voren werd er druk heen-en-weer gemaild met flauwe limericks en die waren veelal hetzelfde genre. Ik had toen voor de grap een computerprogrammaatje gemaakt dat uit bestaande limericks nieuwe genereerde, met het idee dat die gegeneerde limericks niet heel veel slechter zouden zijn dan dan flauwe (en schunnige) limericks die heen-en-weer werden gemaild. Ik had daarvoor een leuk algoritme bedacht om te kijken of zinnen op elkaar rijmen. De grap was een groot succes binnen mijn vriendenkring en ze zeiden: dat moet online! Toen ik dat overwoog zag ik dat er niet eens een rijmwoordenboek op internet was. En aangezien ik daar toch al een leuk trucje voor had bedacht…

De eerste versie ging dus online in 1999, ergens begin november, en had zo’n 2000 woorden (die kwamen allemaal uit de limericks. De schunnige woorden waren toen ook wat over-vertegenwoordigd…).  En dat was direct een schot in de roos zo vlak voor Sinterklaasavond.”

Hoe komt het dat je site al zo lang een succes is? Door het tijdloze design, omdat je de eerste was of ben je met SEO en Google gewoon heel fris?
“In het begin zeker omdat ik de eerste (en enige) was en daardoor ook een goede URL te pakken had. Aan SEO heb ik nooit veel hoeven doen, dat ging vanzelf doordat mijn site snel werd gelinkt vanuit heel veel andere sites.

Maar ik denk dat in de loop der tijd de populariteit behouden is gebleven door niet te veel te wijzigen aan de site, gewoon een ding doen: rijmwoorden leveren en zo simpel mogelijk.”

Je hebt al 17 jaar een super strak ontworpen site. Ben je daar zelf verantwoordelijk voor of werd dat door een derde partij geleid?
“Nou ja, ‘strak’… het is meer ‘retro’! Ik heb dat design zelf gemaakt in 2001, toen was een dergelijke indeling van een site vrij gangbaar. Daarna is het nooit meer aangepast, maar wel een aantal maal overwogen, aangezien ik op een gegeven moment vaak e-mail kreeg van gebruikers dat ze de lay-out te gedateerd vonden. Echter, na verloop van tijd kreeg ik weer steeds meer e-mail dat men het eigenlijk wel geniaal vond dat de site er nog net zo uit ziet als 15 jaar geleden en dat dat vooral zo moet blijven (past goed bij het traditionele van Sinterklaas).”

Hoe voelt het dat het er elk jaar er weer naar uit zag, dat de site er tijdens Sinterklaasavond weer uit lag? Volgens mijn, moet dat magisch zijn?
“Ja, dat blijft geweldig. Ik heb zelf wel voor de grap over mijn jaarlijkse ‘one-week-of-fame’, dan vragen veel mensen zich weer af wie die ‘Mick’ is. Het blijft toch leuk om de statistieken te volgen en te kijken wat er allemaal op Twitter wordt gezegd.”

meterkast_ Micks rijmwoordenboek
De ‘server’ stond in het begin gewoon in de meterkast

Inmiddels heb je een constructie bedacht dat je site sowieso in de lucht blijft, ook vannacht. Toch?
“Ongeveer, maar het blijft elk jaar weer de uitdaging om meer bezoekers te kunnen bedienen dan het jaar ervoor. Er staan nu rond Sinterklaas een aantal servers parallel te rijmen ‘in de cloud’, zo wordt de belasting verdeeld. Maar ook de ‘verdeeldoos’ krijgt het zwaar te verduren en kon vorig jaar de piekbelasting even niet meer aan. De site klapt er dan niet echt uit, maar een aantal bezoekers konden dan niet worden bediend.  Dit jaar heb ik ook de virtuele verdeeldoos dubbel uitgevoerd en die verdeeldozen hebben ook weer een ‘fallback’ als ze er uitklappen, maar die fallback neemt het pas over als de verdeeldoos ca. 5 minuten niet reageert. Ben benieuwd hoe dat dit jaar gaat uitpakken…”

Top, maar denk je ook aan the next step? Met andere woorden: heb je ook een app?
“Er bestaat al heel lang een desktop variant en sinds 2011 ook een mobiele app voor Android en iPhone/iPad. Echter de iPhone/iPad versie hield er mee op nadat Apple’s iOS 8 update. Ik zal daar ooit weer een nieuwe versie van maken, maar dat kost toch weer veel tijd en dat is een schaars goed (het Rijmwoordenboek is allemaal in de avond-uurtjes, ik heb gewoon een voltijds baan)”

Dan gaan we het nu even zoeken in een andere hoek. Want wie is de persoon achter Mick’s Rijmwoordenboek? We beginnen met een vraag die ik van een lezer had gehoord: wat is je favoriete rijmwoord?
“Hmm, meestal iets in de hoek van traktatie / felicitatie. Dat komt omdat ik nog steeds met mijn studievrienden van toen, vaak e-mail of whatsapp in limerick-vorm, meestal ter ere van een verjaardag o.i.d.”

Gebruik je zelf ook je Rijmwoordenboek of ga je zelf naar het juiste rijmwoord op zoek?
“Rond Sinterklaas wel. Maar als ik een limerickje op Whatsapp zet, doe ik het uit mijn hoofd. De truc die ik daarbij toepas – als ik de rijmklank weet – is heel snel het alfabet langslopen in mijn hoofd voor de letter die voor de rijmklank komt.”

Man hand holding a pen writing on the notebook, Vintage style.

Buiten de zaken om. Sinterklaas of Kerst? Waarom?
“Sinterklaas! Van jongs af aan hebben we altijd Sinterklaas uitgebreid gevierd, met veel gedichten en surprises. Sinterklaas heeft toch wel een speciale betekenis voor mij. Vooral door de vele herinneringen aan de leuke vieringen met met ouders en twee zussen, maar ook omdat mijn ouders elkaar hebben leren kennen op Sinterklaas (mijn vader was toen verkleed als Piet). Bij Sinterklaas moet ik veel aan mijn moeder denken, die helaas zeven jaar geleden is overleden. Zij zorgde er altijd weer voor dat pakjesavond een topavond was, met veel surprises en prachtige gedichten, daar was ze een kei in. 

Nu ik zelf kinderen heb (6 en 9), ben ik rond Sinterklaas vooral bezig om leuke grappen te verzinnen voor de kinderen rond het schoenzetten en pakjesavond (speurtochten, verstopte schoenen, etc). Blijft een leuk festijn!”

Mooi dat je er zo voor gaat, maar dan rest me nog de vraag: word je, als de Nederlandse Mark Zuckerberg, vaak herkent op straat?
“Nee, gelukkig niet. Kennissen komen er meestal ook pas na een tijd achter dat ik ‘Mick’ ben van het Rijmwoordenboek. Laten we Mick maar net zo geheimzinnig houden als Sinterklaas ;-).”

Heb je verder nog grootse plannen met Mick’s Rijmwoordenboek? Want we hebben namelijk nog één verzoek: verander nooit wat aan de look!
“Geen grootse plannen, ik wil de site gewoon zolang mogelijk in de lucht houden. Wie had ooit kunnen denken in 1999 dat deze site na meer dan 15 jaar nog steeds in dezelfde vorm zou bestaan? Ik niet! Hooguit dat ik nog wat extra rijm functionaliteit toevoeg, zo staat de optie op ‘klinker rijm’ al een tijd op de lijst. En bij deze: ik beloof het uiterlijk niet aan te passen!”

20160521_175748_fotor

Dit rijmende artikel is tot stand gekomen door het gebruik van Mick’s Rijmwoordenboek

Total
0
Share