Iconische plaatjes die de wereld hebben veranderd

2,7 miljard. Zo onwerkelijk veel foto’s schieten wij er in een dag(!) tijd doorheen via onze smartphone. Toegegeven, we genieten van een hoop plaatjes hoor. Dat bewijzen we dan ook graag via onze Weekend Desires. Tegelijkertijd is het wel zo dat foto’s tegenwoordig veel minder betekenis hebben. En dat is zonde. Doodzonde.

Ons ‘digitale fotoboek’ van de meest iconische plaatjes ooit

‘Vroegâh’ was alles dan ook beter. In 1826 werd het eerste kiekje geschoten – door Fransman Joseph-Nicéphore Niépce – en fast-forward naar 2022 zijn er heel wat iconische plaatjes geschoten. En nee, dan hebben we het niet over de ‘iconische plaatjes’ die er tijdens jouw befaamde vakantie met de boys geschoten zijn. Zullen vast ook iconisch zijn, maar laat die maar over voor de groepschat. Of laat een fotoboek maken…

Wij hebben het over foto’s die de wereld hebben veranderd. Dit is ons digitale fotoboek van de acht meest iconische foto’s ooit.

  1. The Terror of War, 1972 – Nick Ut

Een foto dat een complete oorlog veranderde. Zo is ‘The Terror of War’ a.k.a. ‘Napalm Girl’ wel te noemen. Deze foto van Nick Ut laat het moment zien dat de VS een napalmbom op Vietnam dropte. De ‘Napalm Girl’ was destijds 9 jaar en overleefde de aanval door haar kleding uit te trekken. De 21-jarige fotograaf Nick Ut hielp haar daarna naar het ziekenhuis waar ze 14 maanden lang heeft gerevalideerd. Door de foto werden er vraagtekens gezet bij de oorlogsvoering van de VS waarna er mede door deze foto een einde is gekomen aan de Vietnamese oorlog.

  1. Mushroom Cloud over Nagasaki, 1945 – Lieutenant Charles Levy

74.000 doden en 75.000 zwaargewonden. Dat is het resultaat van de atoombom die op dit plaatje haarfijn gecatched is. Twee dagen na de nucleaire bom in Hiroshima, was Nagasaki op 9 augustus het doelwit. De Amerikanen waren wederom ‘schuldig’ aan dit feit. Direct na dit bombardement gaf Japan zich over, en ongelijk kan je ze absoluut niet geven. De foto laat het enorme geweld van de explosie zien en is daarmee één van de meest gebruikte foto’s in de geschiedenisboeken.

  1. A Man on the Moon, 1969 – Neil Armstrong

“De maanlanding was fake” – menig complotgekkie. Goed, als we de foto van Neil Armstrong moeten geloven dan kunnen we al die complottheorieën zo aan de kant schuiven. Op 20 juli werd hij tijdens de Apollo 11 missie de éérste man die voet zette op de maan. En ja, daar hoort natuurlijk een kiekje bij. Met zijn 70MM Lunar Surface camera heeft Neil Armstrong een foto gemaakt van zijn mede-astronaut Buzz Aldrin en maakte daarmee een foto die een grote stap voor de mensheid benadrukte.

  1. Falling Man, 2001 – Richard Drew

Amerika blijkt toch wel de rode lijn te zijn binnen deze geschiedenisles. Ook de vierde foto is namelijk van Amerikaanse origine. We zijn vorige week weer herinnerd aan de tragedie die zich nu al meer dan 21 jaar geleden afspeelde in New York. De foto van de ‘Falling Man’ schetste het gevoel dat alle slachtoffers gevoeld moeten hebben: wanhoop. “It is in terror and confusion that history is made”, zo vertelde de fotograaf over deze iconische foto. En helaas, is dat inderdaad vaak het geval.

  1. View From The Window At Le Gras, 1826 – Joseph Nicéphore Niépce,

Goed, we maken even een sprongetje naar het nog verdere verleden. Naar ‘A view from the window’, om precies te zijn. Dat vonden wij trouwens een vrij enthousiaste titel. Een view kan je het amper noemen namelijk. Tegenwoordig heb je misschien een filmmodus, ultragroothoeklens en weten wij veel wat voor high-tech troeven jij allemaal op je mobieltje hebt. Maar goed, vroegâh was dat natuurlijk niet zo. In 1826 schoot Joseph Niépce door middel van ‘heliografie’ – a.ka. ‘schrijven met de zon’ – het eerste plaatje ter wereld.

  1. Flag Raising on Iwo Jima, 1945 – Joe Rosenthal

We weten dus dat op 6 augustus de ‘Mushroom Cloud’ over Nagasaki viel en dat Japan daarna capituleerde. Maar goed, daar ging nog heel wat aan vooraf. Zo ook te zien op dit iconische plaatje dat geschoten is op 23 februari. De Amerikanen hadden die dag hun eerste stap gezet richting de overwinning en betekende misschien wel het keerpunt in de oorlog voor de VS. Deze foto symboliseert dan ook ‘veerkracht’, en zorgde voor extra motivatie bij de militairen om door te gaan.

  1. Lunch Atop a Skyscraper, 1932 – Lewis Hine

Toen we deze voor het eerst zagen, dachten we even aan Photoshop. Maar goed, in 1932 hadden ze die technologie natuurlijk nog niet ontdekt. Het is wel een onwerkelijk beeld: elf bouwvakkers die rustig hun bammetje naar binnen werken met beneden hun enkele honderden meters om naar beneden te kukelen. Geef ons maar gewoon een stoel op vastegrond om de lunch te verwerken. Nog een leuk feitje: de foto werd genomen op de 69e verdieping. Nice.

  1. Gandhi and the Spinning Wheel, 1946 – Margaret Bourke-White’s

Gandhi, da’s natuurlijk al een icoon van zichzelf. Dit plaatje van hem uit 1946 met een spinwiel erbij beloofde vanaf het begin al een legendarische foto te worden met veel impact. Op het eerste oog lijkt het een nonchalante look-away foto, maar hey: Gandhi die doet het niet voor de insta-likes. De foto dient als ‘nationalistische bindingsmethode’ en toont een politieke message richting het publiek. Spinnen werd gezien als een klassiek Aziatische activiteit, en door hiermee op de foto te gaan toonde Gandhi als ware een anti-koloniale movement. Een vreedzaam protest dus, precies zoals we Gandhi kennen.