Zo schiet je de ultieme foto’s met je telefoon, volgens topfotograaf William Rutten

Een topfoto- en videograaf op zak. Klinkt onwerkelijk, is meer dan mogelijk. Alleen het is pas binnen handbereik als je de fijne kneepjes van ’t vak kent. En eigenlijk hebben we het over twee ‘vakken’: de smartphonebranche in combi met fotografie. Sommige smartphones hebben namelijk vandaag de dag hoogwaardige camerasystemen waar catwalkfotografen in Milaan jaloers op zijn. Het is nu alleen aan jou om er op de juiste manier gebruik van te maken.

Cameratips van de Nederlandse topfotograaf William Rutten

En wie van kan je die fijne kneepjes van ’t vak leren? Van een topfotograaf natuurlijk. Bij het woord topfotograaf maken je hersenen gelijk de associatie met Nederlands trots William Rutten. De beste man heeft zo’n beetje elke BN’er op zijn geheugenkaart staan én hij is als jurylid betrokken bij ‘Het Perfecte Plaatje’. 

Deze man mag je met recht een pionier noemen op het gebied van fotografie. Hij weet als geen ander hoe je de ultieme foto schiet. Dat doet hij met zijn camera, maar dat doet hij ook met zijn OnePlus 9 Pro. Rutten deelt met liefde zijn tips & tricks voor het schieten van de ultieme foto’s met je telefoon.

William Rutten, Zo schiet je de ultieme foto’s met je telefoon, volgens topfotograaf William Rutten
Foto: OnePlus

Macrostand for the win

Macrostand is het summum van camerastanden. Voor William Rutten is het een favoriet: ”De macrostand is voor mij een van de favoriete standen omdat je kleine details perfect in beeld kan brengen.” In macrostand kan je in de natuur de kleinste schepsels vastleggen, maar deze stand is ook perfect voor food photography. Je switcht in no time van de gewone stand naar macrostand, waardoor je direct vlijmscherpe detailshots schiet.

Nightscape zorgt voor licht in donkere tijden

De mooiste foto’s schiet je in donkere lichtomstandigheden. Tenminste als een nightscape-modus hebt waar je u tegen zegt. Met de OnePlus 9 Pro haal je het allerbeste uit je foto, óók als je denkt dat het onmogelijk is qua licht.

Onze eigen Rutten zegt daar het volgende over: ”Met lastige lichtomstandigheden zie je dat de camera het corrigeert, als ik dan een foto maak dan zie je dat de camera de sluitertijd heel langzaam maakt. Daarna gaat ‘ie even uitrekenen en uiteindelijk krijg je dan een perfect belichte foto.”

Jouw ultieme cameradroom is vanaf nu prachtige stadsoverzichten maken als je in Parijs, Amsterdam of New York bent. In deze steden kan je spelen met kleine lichten als nooit tevoren.

William Rutten
Foto: OnePlus

Karakteristieke portretten schieten doe je zo

Karakteristieke portretten zijn hét ultieme doel voor een portretfotograaf. Nu is ’t tijd om zelf een portretfoto te maken die bij jouw aan de muur kan. Met portrait mode kun je gebruikmaken van gestimuleerde scherptediepte. Hierdoor krijg je jouw hoofdonderwerp ongekend scherp in beeld, terwijl de achtergrond juist onscherp wordt. Het fijne aan deze camera in samenwerking met Hasselblad is dat je met één klik de belichting kan corrigeren.

William Rutten a.k.a. ’s werelds beste portretfotograaf: ”In portrait mode kan ik de diafragma aanpassen, wat superfijn is in verschillende lichtomstandigheden. In werkelijkheid fotografeer ik met een échte camera i.p.v. een telefoon.”

De nieuwe OnePlus 9-serie beschikt over de beste camera’s van dit moment. Het merk heeft namelijk samengewerkt met de Zweedse camerafabrikant Hasselblad. De 9 Pro heeft vier lenzen, en zijn kleintje broertje heeft er drie.

OnePlus 9 Pro:
48-megapixel hoofdcamera
50-megapixel groothoekcamera
8-megapixel telelens met 3,3x-zoom
Monochroomcamera

OnePlus 9:
48-megapixel hoofdcamera
50-megapixel groothoekcamera
Monochroomcamera

William Rutten
OnePlus

Échte kleuren maken het verschil

Hoe je het ook wendt of keert, in het échte leven draait het om echtheid. En dat is niet anders in de wereld van fotografie. Met de functie True Colors worden de échte kleuren weergegeven die je terugziet bij de foto’s van professionele fotografen.

Door de kleuroplossing True Colors kun je werken als een echte pro. William Rutten daarover: ”Je hebt alles zelf in de hand. Je kunt je ISO aanpassen. Je kunt je automatische witbalans aanpassen. Je kunt je sluitertijd aanpassen. Het is dus niet een telefoon, het is echt een camera. Eigenlijk is dit het mooiste van de camera. Alles wat ik in ’t echt zie, zie ik ook op camera terug.”

Extra tof: Je kunt nu een wereldreis én de OnePlus 9 Pro winnen door een foto via Insta te delen met #TrueColorsNL of #TrueColorsBE

https://www.instagram.com/p/CNFyBMnAAYt/

Ultiem schieten met een ultra groothoeklens

Een fashionfotograaf is jaloers op de Ultra Wide Angle Lens van de nieuwe OnePlus. En met deze uitspraak doen we de camera nog te kort. Ook museumfotografen moeten namelijk oppassen voor hun baantje. Met een ultra groothoeklens van 50-megapixel kan je een extreem grote ruimte in één beeld schieten. Als Rembrandt dit had geweten was de Nachtwacht nog wat groter geworden.

Topfotograaf Rutten deelt nog één laatste tip over de ultra groothoeklens: ”Er zijn zó veel toepassingen te verzinnen, één druk op de knop en de wereld gaat voor je open. Je krijgt écht het effect wat je vroeger kreeg bij rapfoto’s van Eminem and Run-DMC. Die kwamen allemaal in de lens hangen en je zag dingen groter worden onderin. Dat geeft natuurlijk een heel cool effect.”

OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro

De nieuwe paradepaardjes van OnePlus is de ‘gewone 9′ en de 9 Pro. Door de fantastische camera’s heb je eigenlijk gewoon een échte, hoogwaardige camera bij de hand. De bovenstaande tips van William Rutten gaan je helpen om álles uit jouw nieuwe telefoon te halen.

De OnePlus 9 is beschikbaar vanaf €699. Zijn grotere broer, de OnePlus 9 Pro, tik je op de kop vanaf €899. 

Beelden zeggen meer dan woorden. Deze fantastische shots zijn geschoten met de OnePlus 9-serie met Hasselblad Camera for Mobile:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met OnePlus.
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…