Gamecontroller kapot? Zo fix je het

CREDITS: Glenn Carstens-Peters | Unsplash

Je staat op het punt een missie te beëindigen en opeens begint je personage allerlei rare bewegingen te maken. Controllers van consoles als de PlayStation, Switch en Xbox zijn erg gevoelig. Dit kun je doen wanneer jouw controller ineens kapot is of gaat spacen.

Kapotte PlayStation, Nintendo of Xbox controller? Zo kun je hem fixen!

Per merk verschilt het een beetje wat het driften van een controller kan veroorzaken. Natuurlijk kunnen er zich ook andere problemen voordoen. Per merk zetten we de fixes op een rijtje.

PlayStation-controllers

De meeste DualShock- en DualSense-controllers hebben een klein gaatje achterop waarmee je de controller opnieuw kunt opstarten. Wanneer je te maken hebt met problemen met de controller kun je door middel van dit knopje veel problemen verhelpen. Dit knopje kun je via het gat indrukken met een paperclip of een simkaart tooltje. Houdt het knopje enkele seconden vast.

Hierna sluit je de controller met een USB-kabel aan op de console. Voordat je dit doet moet je eerst je console uitzetten. Problemen zoals het niet kunnen vinden van de PlayStation los je hiermee al op.

Playstation controller
Foto: PlayStation

Heb je last van lichte driftproblemen dan kun je in-game de zogenoemde deadzone of input threshold instellen. Hiermee stel je af wanneer de controller een beweging registreert. Mocht je echt last hebben van hangende joysticks kun je de controller schoonmaken. Dat doe je zo.

Neem de controller af met een microvezeldoek voor zover dat mogelijk is. Vervolgens kun je de joystick met een wattenstaafje en schoonmaakalcohol schoonmaken langs de randen. Werkt dat niet, dan kun je bij computerspeciaalzaak een busje perslicht halen om stof weg te krijgen. Het openmaken van je controller raden we af, dan vervalt namelijk de garantie. Mochten eerder genoemde stappen niet werken, dan kun je het beste contact opnemen met de supportafdeling van je gamingsysteem.

controller kapot, Gamecontroller kapot? Zo fix je het
Foto; PlayStation

Nintendo Switch

Nintendo kampt al vier jaar met de zogenoemde Joy-Con drift. Je personage beweegt in het spel terwijl je de sticks niet aanraakt. Experts zijn er nog steeds niet uit wat dit probleem veroorzaakt. Het kan liggen aan stof, maar ook aan het verslijten van de contacten in de controllers. Ook kan het voorkomen dat de software niet meer up-to-date is.

Controller kapot - MANIFY
Foto: Antonio Manaligod

Check altijd of de software actueel is en over er geen stof tussen de sticks en de behuizing zit. Mocht dat niet werken dan heb je een hardware probleem. Nintendo vervangt of repareert de Joy-Cons vaak gratis wanneer je ze opstuurt.

Xbox

Nintendo is niet de enige maker van game consoles die kampt met drift. Ook de Xbox van Microsoft heeft last van dit probleem. Vuil in de behuizing kan de controller behoorlijk ontregelen.

Probeer eerst de sticks met schoonmaakalcohol en een wattenstaafje schoon te maken. Daarnaast kunnen zwakke batterijen zorgen voor het uitvallen van de controller of het niet verbinding willen maken met de console. Check vervolgens de firmware.

Is dit alles tevergeefs, dan kun je de kapotte controller opsturen naar Xbox. Op de website kun je controleren of je nog binnen de garantie valt.

Xbox Series S
Foto: Xbox