Freightened: the real price of shipping

Met de Play Hard mentaliteit houd jij er een lekker levensstijltje op na, logisch want je krijgt wat je verdient toch!? Nu is daar natuurlijk niks mis mee, maar soms vergeten we wel eens stil te staan bij dingen. De laatste tijd ben ik me bijvoorbeeld steeds meer bewust geworden van de consumptiemaatschappij waar we in leven. De documentaire Freightened belicht ‘s werelds grootste industrie, namelijk dat van de scheepvaart.

The real price of shipping

Wist je bijvoorbeeld dat 90% van de producten die we consumeren afkomstig is uit landen vanaf de andere kant van de wereld? Al deze spullen worden per vrachtschip naar Europa verscheept om vanuit daar weer verder gedistribueerd te worden. De scheepvaartindustrie is daarom een van de grootste spelers ter wereld, zonder de scheepvaart zou onze moderne maatschappij er heel anders uit zien. De documentaire Freightened: the real price of shipping werpt een blik op het grimmige business model van deze industrie en gaat na wie er nu echt de touwtjes in handen hebben.

Naast de grote Amerikaanse beleggers belicht de documentaire ook een andere kant van de industrie, namelijk de werknemers die zowel op land als zee zwoegen om deze industrie draaiende te houden. Na jaren intensieve dienst slijten deze grote vrachtschepen. En deze vrachtschepen dienen gedemonteerd te worden zodat bepaalde materialen hergebruikt kunnen worden. Zo bestaat een groot gedeelte van de kust van Bangladesh uit industrie die zich richt op het demonteren van oude schepen. Twee jaar geleden publiceerde National Geographic een artikel gericht op deze business. Het was lastig om te fotograferen maar het is een fotograaf toch gelukt.

Tot voorheen was er nog geen documentaire die deze geheime industrie zo zichtbaar heeft gemaakt. Het is niet zo dat ik onze levensstijl afkeur, maar een beetje bewustwording kan geen kwaad! 😉

Rights: Jana Asenbrennerova

 Rights: Mike Hettwer

 Rights: Mike Hettwer

 Rights: Mike Hettwer

 Rights: Mike Hettwer

 

Total
20
Share