Kennis bijspijkeren: 4 must-see gelddocumentaires

CREDITS: Erik Mclean | Unsplash

Films en series maak je als geen ander soldaat. Alleen waardevolle docu’s willen er nog weleens bij in schieten. Zonde, want juist van documentaires kun je héél veel leren.

Beste money documentaires

Van natuurdocumentaires tot sport en biografieën. Op internet en talloze streamingsdiensten schieten de leerzame documentaires als wilde paddenstoelen uit de grond. Maar met de knaken en centen op je beeldscherm heb je m’ pas echt goed te pakken. Om je oneindige lust voor geld te combineren met een avondje op de bank, zetten we de beste financiële documentaires op digitaal papier. Hierna weet je héél veel meer over moneys. 

Inside job

Een inkoppertje? Misschien. Is dat erg? Nee. Deze Oscarwinnaar moest wel een plekje krijgen in deze lijst. En we hebben ‘m bovenaan gezet.

Deze kaskraker neemt je mee in het gehele verhaal van de financiële crisis van 2008. Je komt alle ins & outs te weten over het ontstaan van de malaise: van misplaatste praktijken tot de veelgemaakte fouten. Oftewel, trek je lessen uit deze gebeurtenis om nooit nog eens voor zo’n verassing te komen staan.

The Ascent of Money

Financieel expert Niall Ferguson vertelt het verhaal van veel sensationele gebeurtenissen waar enorme zakken geld mee gepaard gingen. Van Babylon tot aan de economische catastrofe in 2008, niets zal je ontgaan. Door documentaires als deze kom je alles te weten over de werking en de geschiedenis van de economie. The Ascent of Money heeft verschillende afleveringen over uiteenlopende onderwerpen, voorvallen en financiële situaties.

Mooi meegenomen: alle afleveringen zijn te checken op YouTube, Bijvoorbeeld aflevering 1:

Life and Debt

Jezelf af en toe flink in de watten leggen hoort erbij. Alleen het moet niet uit de hand lopen. De documentaire Life and Debt vertelt je haarfijn welke gevolgen financiële schulden op je levensloop hebben. Zo blijken schulden je leven alsmaar slechter te maken. Met een kleine blik op het witte doek van deze educatieve scenes ontdek je de voor- en nadelen van een tast in de buidel van rode cijfers. Van complete landen, privésferen en zakelijke circuits, schulden maken kent gevolgen.

Commanding Heights

Dat de wereld en haar bevolking groeit en groeit is geen geheim. Maar ja, welke gevolgen heeft dat voor de wereldeconomie? In deze docu word je meegesleurd in het verhaal van de globalisatie en haar gevolgen. Welke impact diverse grootheden en machthebbers op de wereldeconomie uitoefenen is geen overbodige luxe om je kennis mee te verrijken.