De beste films, series en docu’s over moneys

Money, money, money. Must be funny. In the rich man’s world. Stukje lyrics dat je niet aan zag komen, hè? Tuurlijk wel, en dat is ook niet vreemd: het klopt als een bus.

Want ja, geld heb je nodig om te leven. Om te doen wat je tof vindt. Of om juist te overleven, met de inflatie van vandaag de dag. We zien de headliners morgen wel weer op onze tijdlijn verschijnen: ‘Ook deze kerst een hele kalkoen weer 13% duurder’ of ‘Gulle gevers opgelet: rondje in de kroeg net zo duur als een Rolex.’ Als overdrijven een vak is tenminste…

Beeldmateriaal over geld

Goed, je snap ons punt. Het gaat niet alleen maar over jou en je pinpas. Het gaat over geldleningen, aandelen, inflatie, vraag en aanbod, crowdfundingen, netto, bruto, jaarrekeningen. Van ons mag je zelfs een woordenboek vol met financiële termen erbij pakken. En omdat geld zó belangrijk voor ons is, zetten we de beste films, series en docu’s over dit fenomeen op rij voor je. Met in elke categorie drie toppers: drie films, drie series, drie docu’s.

Margin Call – Film

Er zijn veel classics geld-films. Denk aan Wall Street, The Wolf of Wall Street en The Big Short. Maar goed, die hebben we allang en breed uitgelicht. Deze keer zetten we eens Margin Call uit 2011 op digitaal papier, want die hoort ook in dit rijtje thuis. Deze film beschrijft een volledige dag bij een Wall Street-investeringsbank in de eerste fase van de financiële crisis van 2007-2008. Je krijgt de hebzucht en frauduleuze acties van veel Wall Street-bedrijven te zien. Acties die uiteindelijk hebben geleid tot de ineenstorting van de Amerikaanse economie.

Boiler Room – Film

Fan van morele dilemma’s? Dan zit je met Boiler Room goed. Seth Davis is namelijk een zoon van een gerespecteerde rechter, maar stopt al snel met studeren. Hij gaat als (tele)verkoper aan de slag bij een makelaarskantoor. Hij betrapt de grote man op ‘vieze spelletjes’ en komt daardoor voor een moreel dilemma te staan. Mooi meegenomen: een jonge Vin Diesel.

The Pursuit of Happyness – Film

Deze film gaat niet zo zeer over de stock market zelf, meer over alles wat je eromheen kunt of moet doen om het ver te gaan schoppen. Will Smith speelt de financially troubled Chris Gardner, die samen met zijn zoontje op straat komt te staan. Nu volgt het verhaal van een man met doorzettingsvermogen, die net zo lang doorgaat tot hij op de effectenbeurs zijn centen verdient. Deze film laat je niet heel veel zien over de beurs en beleggen, maar geeft wel veel inspiratie om je droom achterna te gaan.

Suits – Serie

Ja, we hebben ‘m al keer benoemd, maar we doen het nog een keer. Met overtuiging zelfs. Suits laat zien hoe knetterhard, zakelijk, persoonlijk, complex en fraudegevoelig de advocatenwereld is. De hoofdrol is weggelegd voor topadvocaat Harvey Specter. Hij neemt Mike Ross aan: mét fotografisch meesterbrein, zónder diploma. Dat is natuurlijk vragen om problemen, maar ook om veel oplossingen. Samen winnen ze case na case en worden ze één van de bekendste advocatenduo’s van New York.

Freddy – Serie

Eentje van eigen bodem. We mogen namelijk best trots zijn op ons landje. In deze mini-dramaserie wordt aandacht besteed aan hoe Heineken een wereldmerk is geworden onder leiding van Freddy Heineken. De ondernemer pur sang toverde een noodlijdend familiebedrijf om tot een megabiermerk. Deze serie laat je inzien wat vechten voor je merk is, en leert je de waardevolle les over geloven in je project.

Mad Men

Deze serie draait om de medewerkers van een reclamebureau in de jaren ’60. Centraal staat vooral de creatief directeur van het bedrijf, Don Draper. Adverteren gaat om één ding: het overbrengen van het geluksgevoel. In de serie proberen de mannen van het reclamebureau hun slogans en campagnes voor grote bedragen te verkopen, wat ze natuurlijk vaak lukt. Lessen die je uit deze serie kunt halen zijn vooral op het gebied van creativiteit. Draper denkt in Mad Men vaak buiten de lijntjes, neemt grote risico’s, biedt zijn klanten compleet nieuwe invalshoeken en weet hoe hij mensen voor zich kan winnen. De serie staat daarnaast ook nog bol van stijl, woordkeuzes, overmatig alcoholgebruik, sigaretten, neerkijken op vrouwen en vreemdgaan. Deze serie is een échte must-watch, vooral voor ondernemers die veel op safe spelen.

The Ascent of Money – Docu

Als een Harvard-professor je meeneemt in de ‘financiële historie van de wereld’, dan weet je dat het Champions League-niveau is. Niall Ferguson vertelt het verhaal over de opkomst van geld in een 6-delige documentaire. Hij maakt gebruik van héél veel feiten, maar ook van meningen. Niets is zo sterk als de publieke opinie, natuurlijk. De professor beweert dat er achter elk groot probleem een financieel plaatje schuilt. En hij laat zien waarom wij met zijn allen kuddemensen zijn.

Mooi meegenomen: op zijn eigen YT-kanaal heeft Niall Ferguson alle volledige afleveringen gedeeld. Niet in de allerbeste kwali, maar toch. Hieronder alvast Episode 1:

Money, Explained – Docu

Lekker Amerikaans, maar o zo waardevol. Je krijgt waardevolle info over leningen, creditcards, gokken en je pensioen. Allemaal facetten die we hier in Nederland ook veel terugzien. Money, Explained is onderdeel van Explained: een serie van docuseries waarin complexe onderwerpen worden uitgelegd. Daardoor kom je een bekend stem tegen en wordt alles over moneys haarfijn uitgelegd.

Ditry Money – Docu

De titel geeft het al weg: dit gaat over hebzucht, criminaliteit, corruptie, dirty games en héél veel geld. Dirty Money is van de makers van The Smartest Guys in The Room – nog zo’n toffe docu over geld. De documentaire heeft twee seizoenen en geeft je inzicht in de duistere wereld van geld.