Zo worden filmscenes opgenomen om eruit te zien als een take

CREDITS: Screenshot Extraction | Netflix & AGBO

Filmscènes om van te watertanden, dáár worden we blij van. Films zijn één van de belangrijkste pijlers in de huidige maatschappij. Zo komen Marvel-fans samen in Facebook-groepen en in ieder huishouden verschijnt ’s avonds het logo van Netflix in beeld.

Er is vaak – én snel – veel kritiek op films. Tegenwoordig wordt een film in no time omgetoverd tot ‘flutfilm’. Een filmcrew moet dus van goeden huize komen wil het een succes worden. Maar als het goed is, dan is het ook écht goed.

Hoe worden filmscènes opgenomen om eruit te zien als één take?

De mensen achter de schermen zijn geniaal. We hebben het dan niet alleen over de producent, de regisseur en de acteurs, maar ook over de artdirector, set decorator, make-up artiest, chef licht en costume designer. 

En al deze functies vallen in het niet als de cameraploeg zijn werk verprutst. Onder leiding van de technisch regisseur worden scènes opgenomen. Hier komt zó veel bij kijken. Onvoorstelbaar. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat álles op dit moment wordt uitgesteld. Door Corona kunnen deze mensen gewoonweg hun werk niet goed uitvoeren.

filmscènes
Foto: Screenshot 1917 | DreamWorks Pictures & Universal Pictures

Het beste voorbeeld: 1917

Veel scènes zijn opgenomen om eruit te zien als één lange opname. Filmmakers nemen onbewerkte segmenten op, om deze vervolgens weer samen te voegen. Makers doen de gekste dingen om tot een goed shot te komen. Zo moest regisseur Sam Hargrave zichzelf vastbinden aan ’t dak van een auto voor één actie, maar daarna moest hij snel wegrennen om een ononderbroken foto van Chris Hemsworth te maken.

Sommige films zijn volledig opgenomen aan de hand van de one-take illusion. Daar is bijvoorbeeld Oscar-winnaar 1917 van Sam Mendes een voorbeeld van. De film kreeg uiteindelijk ook de Oscar voor Beste Camerawerk.

Deze video van Insider laat zien hoe filmscènes worden opgenomen om eruit te zien als één take. Je krijgt acht bekende scènes te zien uit geniale films. Heb je vandaag ook weer wat geleerd…

LEES OOK
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…