De Wilhelm Scream: de schreeuw die in meer dan 100 Hollywood films wordt gebruikt

CREDITS: Alex Iby

Wat hebben Star Wars, The Lord of the Rings, Pirates of the Caribbean, Toy Story, Titican, 22 Jump Street en meer dan honderd andere films met elkaar gemeen? De Wilhelm Scream. De wat? De Wilhelm Scream dus. Dit is een geluidseffect dat al decennia lang in allerlei verschillende Hollywood films wordt gebruikt. Het geluid, de schreeuw van een vallende man, werd voor het eerst in 1951 gebruikt in de western Distant Drums van Gary Cooper.

De Wilhelm Scream

De kans is groot dat je ‘m ooit eerder hebt gehoord maar dat je hem simpelweg niet hebt opgemerkt. De Wilhelm Scream is een stock geluidseffect dat al meer dan zestig jaar in zowel grote producties als low-budget films en series wordt gebruikt. Je hoort hem voornamelijk wanneer er iemand op het scherm wordt neergeschoten of van een grote hoogte naar beneden valt.

Wanneer je de Wilhelm Scream in onderstaande video hoort is de kans groot dat je hem herkent. Kijken is op eigen risico want volgens filmfanaten leidt hij af van de film wanneer je hem eenmaal gehoord hebt.