Film review + interview: De Surprise

Vorige week zijn wij naar de persvoorstelling van de Nederlandse film ‘De Surprise’ geweest. De hoofdrolspelers zijn Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan. Geniaal duo! De film wordt gepresenteerd als een romantische komedie, maar het is zeker meer dan dat. We hebben we een leuk interview gehad met Jeroen van Koningsbrugge over de film, waar hij verder mee bezig is en over wat hij in de toekomst nog gaat doen.

De Surprise

Jacob Van Zuylen de With (Jeroen van Koningsbrugge) is erfgename van een gigantisch landhuis. Jacob heeft geen gevoel en zelfs na de dood van zijn moeder heeft hij geen emoties. Hij heeft nog nooit een vriendin gehad tot hij Anne de Koning (Georgina Verbaan) ontmoet. Onverwachts wordt het leven toch leuk, maar zitten ze beiden vast aan een contract dat ze hebben getekend met een bedrijf wat hen op verrassende wijze naar de andere wereld zou helpen. Ze hebben beide getekend voor een reis die ze maar één keer kunnen maken, ook wel ‘De Surprise’ genoemd. Hoofdregel van het contract: als je eenmaal getekend hebt, kan je niet meer terug.

De film krijgt op een duur een andere draai. Veel actie, humor maar toch ook dat beetje romantiek. Verder zul je jezelf geen seconde vervelen aan de beelden die voorbij komen, van luxe auto’s, landhuizen en meer rijkdom! Om meer te weten te komen over deze film hebben wij het Jeroen van Koningsbrugge zelf maar even gevraagd.

Interview Jeroen van Koningsbrugge

We meeten met Jeroen in het chique Amstelhotel te Amsterdam, op de dag van de premiere. De setting was lekker gemoedelijk, zoals je dat verwacht met deze gezellige mede-Brabander.

Hi Jeroen, alles goed?
“Ja, gaat lekker! Vanavond de premiere, heb ik veel zin in!”

Waar is de inspiratie voor de film vandaan gekomen?
“Daar zou je eigenlijk bij Mike van Diem (regisseur) moeten zijn. Hij wilde deze film 20 jaar geleden al maken, maar hij kreeg daar al die tijd de rechten niet voor. Tot het jaar 2000, toen kreeg Mike de rechten en is hij volop bezig geweest met deze film. Je denkt dat de film gaat over de dood, maar eigenlijk gaat het over het leven. Hier kan eigenlijk iedereen zich wel in vinden, toch?”

Waar speelt de film zich af?
“De film is opgenomen in Duitsland, België en Ierland. Je denkt dat we in Luxemburg, Frankrijk of België zitten en er worden talen gesproken zoals Frans, Duits en Engels. Waar we exact zitten, laten we liever in het midden. Hierdoor wordt het een tijdloze, internationale film.”

En bestaat het landhuis echt, die we te zien krijgen in de film?
“Ja, het landhuis bestaat echt, maar het zijn er eigenlijk twee. We hebben in de film landhuizen in Ierland en België aan elkaar gelinkt. Het huis met poort waar ik aan kom rijden na de begrafenis van mijn moeder, is het landhuis in België en het andere gebouw is in Ierland.”

paleis

Sprak de rol van Jacob je meteen aan?
”Ja! Sterker nog, toen ik het voor het eerst las kreeg ik het Engelse script en toen dacht ik gelijk: ”Woooow, mag ik dit spelen?”. Ik dacht gelijk, dit is echt te gek. Ik ging het vergelijken met Jim Carry, een man die in zijn eigen wereld zit. Dit vind ik echt te gek.”

De Surprise 4Haha, is het niet te zoetsappig voor je ;-)?
“Nee, de film heeft een soort romantiek die we niet meer kennen. Je ziet in de film ook dat ik Anne lang aanspreek met ‘u’ totdat er gezegd wordt dat ik haar met ‘je’ mag aanspreken.”

Heb je eigenlijk zelf veel inbreng gehad in de film?
”Ja, Mike en ik zijn er ongeveer drie jaar mee bezig geweest. We wisten gelijk dat we dit samen gingen doen, alleen wisten nog niet wie wat allemaal ging spelen. We zijn door het script heen gegaan en dan kom je wel dingen tegen en kom je samen met ideeën. Dit moet zo en dat moet zo. Nadat we gingen filmen hield Mike wel het script aan en had ik minder inbreng. Het enige wat ik daarna als inbreng had, was hoe Jacob zou praten en of dit wel lekker bekte.”

Wij vroegen ons, tijdens het zien van de film, meteen iets af: Reed Georgina Verbaan echt in de auto?
”Ja, Georgina reed echt. In dat stuk dat ze omhoog reed in de garage en waar ze slipte op het terrein van het landhuis en hard weg reed, heeft ze allemaal zelf gedaan. Ik was heel jaloers op haar, ik wilde dat ook. Helaas stond dit niet in mijn script.”

Helaas, volgende keer beter! Hoe was de samenwerking tussen jullie eigenlijk?
”Echt te gek! Ik kende haar al wel een beetje, maar meer van groeten en ze heeft een keer een klein rolletje meegespeeld in Neon Letters. Zo leer je iemand niet echt kennen. Tijdens de audities hadden we gelijk een klik en voelde elkaar gelijk aan. Dit was ook tijdens het opnemen van de film! Georgina is hilarisch! Ik heb ontzettend gelachen met haar op de set en mooie intense scenes met haar kunnen spelen. Het is heel fijn en prettig werken met haar.”

De Surprise 3

Als je terug denkt aan de film. Wat vond je het tofste om te doen?
”Ik heb niet echt één ding wat ik te gek vond, alles was leuk. We hadden een super tof team en die zie ik vanavond eindelijk weer. Het is namelijk een jaar geleden dat de film is opgenomen dus vanavond worden we nog een keer herenigd op de première. Ik vond het wel eigenlijk heel tof om  al die oude en luxe auto’s te mogen rijden! Het was echt waanzinnig! ”

Wat vind je eigenlijk leuker om te doen? Het tv programma ‘Ik hou van Holland’ of de opnames van de film ‘De surprise’?
”Dit is zo verschillend, hahaha! Maar in de kern eigenlijk ook hetzelfde. Het gaat er uiteindelijk om dat je dingen doet die je leuk vind om te doen. In mijn geval kan ik het allemaal, dus hoef ik niet te kiezen. Zo’n film als van Mike, hebben we jaren voorbereid en is er weinig ruimte voor improvisatie. Er is geen tijd voor een grapje. Er was bij de film niet echt ruimte voor een extra punt of komma. Mike heeft tegen mij gezegd, voordat we de film gingen opnemen: ‘Ik wil jou voor de hoofdrol, maar ik wil Jeroen hierin niet zien’. ‘Ik hou van Holland’ is juist het tegenovergestelde. Linda weet hoe het spel loopt, er komen vragen terwijl ik van niks weet. Ik roep maar wat en maak er een puinhoop van tijdens het programma. Hier kan ik ook echt van genieten. Het is dus eigenlijk niet te vergelijken. Misschien komt er in de toekomst een moment dat ik zou moeten kiezen, maar dat zie ik dan wel. Nu geen idee.”

De Surprise 5

Welke projecten zitten er nog aan te komen? Ga je nog programma’s of films doen of iets anders?
”We zijn net begonnen met zes nieuwe afleveringen van ‘Draadstaal’, waar ik echt heel veel zin in heb! Aankomende week komt al de eerste aflevering op televisie. In September ga ik Riphagen doen, een hele heftige oorlogsfilm. Hierin heb ik de hoofdrol en speel ik Riphagen, de grootste oorlogscrimineel van Nederland. Het is een waanzinnig script, geschreven door Thomas van de Ree en het wordt geregisseerd door Pieter Kuijpers. Voor deze film ben ik enorm aan het trainen. Zo’n vijf dagen in de week, ik moet een soort Vin Diesel worden. Dit betekent elke dag spierpijn, heeeerlijk!” 

Je hebt al veel gedaan en je gaat nog veel dingen doen. Maar is er nog iets wat je heel graag zou willen doen in de toekomst?
“Ik doe het eigenlijk allemaal al. Alleen maar leuke dingen. Op het moment ben ik bezig met een nieuwe uitdaging. Ik heb zelf een serie geschreven en dit is zo goed als verkocht in Amerika. Blijkbaar een schot in de roos!”

En dan de laatste vraag. Wie is jou grote voorbeeld?
“Mijn grote voorbeelden zijn Peter Sellers van de Pink Panther en Being there. Jim Carry is ook echt een voorbeeld, zeker toen hij serieuzere films ging doen.”

Thanks Jeroen!!

 

 

Total
0
Share