De beste podcasts over muziek

CREDITS: Tanner Boriack

In Nederland zijn we gek op efficiëntie en daarom is het niet gek dat podcasts steeds populairder worden, al heeft het best even geduurd. Tijdens het commuten, sporten en koken kan je lekker alleen zijn met je gedachte, zingen of naar onzin op de radio luisteren. Maar je kan ook naar iets luisteren dat je interesseert, waar je nieuwe insights van krijgt en je ook gewoon even vermaakt. Podcasts zijn wat ons betreft de ideale oplossing hiervoor.

In de serie ‘De beste podcasts…’ nemen we je mee in de tofste podcasts die bij elk interessegebied horen. Deze week:

De beste podcasts over muziek

Om nieuwe muziek te ontdekken had je vroeger de radio en de platenzaak. Sinds de komst van het internet hebben we het heft in eigen handen genomen en Spotify heeft dit alleen maar makkelijker gemaakt. Wat dat betreft leven we in een heerlijke tijd! Lekker diggen door lijsten, waar geen einde aan komt.

Maar om een beetje achtergrond informatie te krijgen, is het soms ook wel lekker om professionals aan het woord te laten en daar zijn podcasts natuurlijk ideaal voor! Dit zijn de tofste podcasts over muziek:

30 Jaar Dutch Dance / Rewind

Wij Nederlanders geven onszelf graag een schouderklopje en als het om dance-muziek gaat, zijn we first in line. We durven graag te roepen dat we pioniers zijn in deze tak van de muziek-industrie en tot op zekere hoogte is daar niks aan gelogen. Er is geen land dat zoveel succesvolle DJ’s heeft en ook op het gebied van festivals en sub-genres hebben we over de wereld onze stempel gedrukt. En nog steeds.

Deze podcast van de VPRO gaat over waar dit allemaal begon. In een prachtige tijdlijn ga je van Eddy de Clercq naar Hardwell en van Multigroove tot de dag dat club Trouw z’n deuren sloot.

Rewind is het vervolg van deze podcast en neemt je mee naar cruciale dagen in de Nederlandse dancegeschiedenis.

Je zal merken dat je de vorige generatie niet minder hard feestte dan wij. Integendeel zelfs!

Luister op: VPRO | Apple Podcasts (alleen Rewind)

Disgraceland

In een half uurtje nemen ze je tijdens elke aflevering mee naar de schaduwkant van artiesten. Van Frank Sinatra tot John Lennon en van Tupac tot Bob Marley.

Deze Engelstalige podcast komt met interessante feiten over de duistere kant van de muziekindustrie, die jou weer wat voeden voor saaie verjaardagen met ongemakkelijke stiltes.

Luister op: Spotify | Apple Podcasts

FunX Base

Iedere zondagavond komt er een nieuwe aflevering van FunX Base online. Host Sigrid Carter en Pim Lauwerier praten over hot topics, in voornamelijk de muziekindustrie. Ze hebben vaak toffe gasten en weten duidelijk waar ze het over hebben. De podcasts duren soms wat lang, maar als je er klaar mee bent zet ‘m gewoon uit. Het fijne aan podcasts is dat je ‘m altijd weer kan oppakken. Viva la tecnologia!

Luister op: Spotify | Apple Podcasts

, De beste podcasts over muziek
Foto: Ross Sneddon

De Machine

Om de week wordt de Nederlandse muziek- en festivalindustrie besproken door kenners Atze de Vrieze en Niels Aalberts. Wil je weten hoe Ticketswap garen spinde bij een regenachtige Lowlands, wat Dekmantel zo goed maakt, wat voor een auteursrechtendrama zich afspeelt op de dansvloer of wat er allemaal gaande is tijdens ADE? Check De Machine.

Luister op: Spotify | Apple Podcasts

Song Explorer

Het concept is heel eenvoudig: artiesten leggen de gedachte achter hun hits uit in een kwartiertje tot twintig minuten. Zoek of jouw favoriete tracks ertussen staan en check hoe ze ooit bedoeld zijn.

Luister op: Spotify | Apple Podcasts

#NIETTEMISSEN

In één uurtje bijgepraat over de nieuwste releases.

Luister op: Apple Podcasts | VPRO

KINK Festivalpodcast

Muziek staat centraal in deze toffe podcast over festivals. En dan vooral gitaarmuziek. Van Down The Rabbit Hole tot Sziget Festival, hosts Jos willemsen en Julia Gieskens nemen artiesten, optredens en festivalorganisaties onder de loep op een entertainende manier. Ze bespreken daarnaast nieuws (al is dat bij podcasts niet altijd nieuws meer) en gaan ze in op specifieke boekingen of ontwikkelingen op festival-gebied.

Luister op: Spotify | Apple Podcasts

Switched On Pop

Deze podcast gaat wat dieper en zoekt uit waarom hits aanslaan. Liedjes worden in deze Engelstalige podcast volledig geanalyseerd door muzieknerds Nate Slogan en Charlie Harding. Altijd al willen weten waarom ‘All I Want For Christmast’ elk jaar gewoon weer lekker klinkt?

Luister op: Spotify | Apple Podcasts

Sunday Snooze

Wederom eentje van de VPRO – gemaakt van belastinggeld, dus de podcast is ook van jou en van mij. Maar het is een heerlijke hoor. Maak een feestje van je brakke zondag met de mixtapes van Sunday Snooze. In elke aflevering hebben ze een andere DJ en een ander genre, maar altijd tof om naar te luisteren voor de échte muziekliefhebber. De gasten zijn verre van standaard, maar vrijwel altijd tof!

Luister op: Apple Podcasts | VPRO

Ook de eerder benoemde ‘Yous & Yay: New Emotions’ van Sef en Faberyayo en ‘Wilde Haren de Podcast’ van Jiggy Djé, hebben vaak artiesten te gast en gaan diep op de muziek in!

En daarnaast zijn er natuurlijk nog honderden, zo niet duizenden, DJ’s en collectieven die zich met mixtapes (proberen te) profileren via podcast apps. Super nice, maar volledig afhankelijk van je smaak. Check Spotify > Podcasts > Muziek en maak je keuze.

Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten!

, De beste podcasts over muziek
Foto: Travis Yewell
LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…