‘Het is veel op je bek gaan’ – Een gesprek met Bjorn van der Doelen

Precies op tijd komt ‘ie aanlopen. Lange haren, dito baard en een spijkerjekkie. We hebben afgesproken bij Piet Hein Eek in Eindhoven, zijn thuisbasis. Björn van der Doelen, ooit publiekslieveling bij PSV, heeft zijn voetbalschoenen ingeruild voor de gitaar. Van 60.000 toeschouwers in de Champions League naar bescheiden optredens in de regio. Deze man heeft een verhaal!

Voormalig profvoetballer bij PSV, een echte family-man, goeie kop erop en nu lekker aan het touren met je band. Dat klinkt als een sprookje.
“En als ik de Lotto win, begin ik een lunchcafé met mijn vriendin. Nee hoor, ik ben op mijn plek als muzikant. En fijne werktijden ook: ’s avonds op pad en overdag thuis bij de kiendjes. Ik tel mijn zegeningen.”

Alles gaat je voor de wind, waar haal je dan nog je inspiratie vandaan?
“Uit de dingen om me heen. Een vriend die me in de steek laat bijvoorbeeld, de liefde voor mijn moederke, een flesje wijn van de Jumbo of mijn wens om Bruce Springsteen te zijn.”

‘Mijn publiek komt niet voor een gelikte show, het mag schuren. Het leven is ook niet perfect, daar zing ik graag over.’

Dit jaar is z’n derde album uitgekomen: ‘Caballero zonder filter’. Een nostalgische plaat waarin Björn terug verlangt naar de tijd waarin iedereen nog rookte, want dat was zo gezellig. Een warme plaat met Brabantse Americana liedjes over het kleine leed.

Het beste dat ik tot nu toe gemaakt heb. Het is één geheel, rustig en fijn. De eerste twee platen waren minder, dat zeg ik eerlijk, ik was zoekende. Maar ik moest ze blijkbaar eerst maken om erachter te komen wat ik goed kan.”

En vooral ook wat je niet kunt?
Precies! Ik ben geen zanger, dan moet ik dat niet doen. Het is ook vreselijk om vals te zingen, je kunt je nergens achter verschuilen. Maar mijn lage, rauwe en hese stem is wel geschikt voor wat ik noem praatzang. Dat is moeilijker dan je denkt. Engels zingen doe ik ook niet, het past niet bij mij.”

‘Ga je nou leuke muziek spelen, Björn?’

Daar draait het toch om: dicht bij jezelf blijven. Het zijn lastige presentaties als je als architect niet helemaal achter je ontwerp staat bijvoorbeeld.
“Zo ook op het podium, daar prikken mensen meteen doorheen. En dán heb je een probleem. Ik heb een hele periode praatjes voorbereid tussen de liedjes. Dat doe ik nu niet meer. Ik hou het spontaan en blijf dicht bij mezelf. Ik ben niet bang voor fouten. Mijn publiek komt niet voor een gelikte show, het mag schuren. Het leven is ook niet perfect, daar zing ik graag over.”

Je krijgt ontzettend goede recensies. Is het talent of hard werken?
“Het is vooral heel veel meters maken. Zoals ook in mijn voetbaltijd. Op mijn tiende ging ik naar PSV. Dat was iedere ochtend om 6 uur op, veel eten, krachtoefeningen, school, huiswerk, eten, weer trainen… Tropenjaren waren het. De mensen vergeten vaak dat ik als jong menneke keihard heb moeten werken.”

Zo ook als muzikant?
“Ik speel al 22 jaar gitaar. Ik heb in veel coverbands gespeeld, van The Rolling Stones bijvoorbeeld. Dan speel je in zo’n dampend hol en komen ze in een konijnenpak voorbij gecrowdsurft, prachtig! Een coverband moet je vooral voor de lol doen. Met vrienden bier zuipen en een leuke avond hebben.”

Mooi toch?
“Ja, maar ik wil zelf creëren, mijn eigen liedjes schrijven en zingen. Toen ik voor het eerst alleen op het podium stond, dacht ik: ‘Wat doe ik hier?’ Waarschijnlijk dachten ze in de zaal hetzelfde. Ik vond het doodeng. Het is veel op je bek gaan en toch weer spelen.”

Zoals je ook bij je PSV-debuut tegen de grond ging?
“Inderdaad, Edwin Gorter prikte met zijn vinger in mijn oog. Mijn vriendin pest me er nog weleens mee; ‘Dat zal wel heel erg pijn hebben gedaan…’.”   

Björn over de Manify Fitgirls: ‘Ik ben eerlijk gezegd niet zo van de afgetrainde vrouwen, er is er maar één de baas, haha! Doe Carolina maar, ik denk dat ze naar mijn muziek aan het luisteren is.’

Trap je nog weleens een balletje?
“Ja, met een vriendenteam bij PSV, maar dat slaat helemaal nergens op.”

Volg je het voetbal nog wel?
“Nauwelijks, de charme is grotendeels verdwenen. Er zijn ook te veel wedstrijden op tv. Ik herinner me het EK van ’88. Twee poules van vier landen, kruisfinales en een finale. Daarnaast zijn veel voetballers van tegenwoordig verwende gasten, met een veel te hoog salaris. Ik snap het ook wel. Je bent al jong beter dan de rest en spelen voor 60.000 man doet wat met je. “

Een heel stadion dat ‘Doeluh… Doeluh!’ schreeuwt? Het contrast is groot als je speelt voor een halfleeg buurthuis.
“Aantallen maken me eigenlijk geen zak uit! En ik speel op heel veel toffe plekken. Het is fijn om je verhaal te kunnen vertellen aan een groep mensen die speciaal voor jou komt. Prachtig die wisselwerking, dan doe je het echt met elkaar. Laatst stond ik op een podium voor een grote club mensen met veel poen. Strompelt er een vrouwke het podium op, ladderzat. ‘Ga je nou leuke muziek spelen, Björn?’ Toen flikkerde ze achterover van het podium, met haar hoofd tussen de klapstoelen. Haha! Ik speel liever voor tien man die echt luisteren, dan voor duizend man die alleen met zichzelf bezig zijn.”

Maar je hoeft dit toch allemaal niet meer te doen?
“Jawel, ik wil verder, wil me blijven ontwikkelen. Daarom ben ik bezig met mijn vierde album, de eerste liedjes zijn al geschreven. Ik ben ook altijd benieuwd naar de recensies van muziekbladen, maar ook de reacties na een live optreden. Laatst zei iemand dat het leek alsof ‘ie met mij aan de keukentafel stond te kletsen. Dat vond ik een prachtig compliment. Ik ken mijn plek ook wel, ik ben geen Bruce Springsteen.”

Wereldberoemd in Brabant?
“Inderdaad! En nou moet ik de kiendjes van school halen!”

Zo blijkt: Björn van der Doelen is geen verwende voetballer. Deze sympathieke rocker staat met beide benen op de Brabantse grond. Hij wil vooral zichzelf blijven ontwikkelen; zonder filter en af en toe hard op z’n bek gaan.

Eind volgend jaar verwacht Björn met zijn band Allez Soldaat een nieuw album klaar te hebben. In het voorjaar staat hij in het voorprogramma van de clubtour van Guus Meeuwis. Kijk voor meer informatie op: www.bjornvanderdoelen.nl

Total
0
Share