De beste Tiny Desk-concerten, van Alicia Keys tot Mac Miller

CREDITS: Bigstock

Concepten die ergens nieuw leven inblazen. Die zichzelf onderscheiden van de rest en het lef hebben om bewust anders te zijn. Daar zijn wij fan van.

Niet heel gek dus dat we maar geen genoeg krijgen van NPR’s Tiny Desk-video’s.

Tiny Desk is sinds 2008 een wereldwijd begrip

In 2008 was NPR Music-redacteur Stephen Thompson er he-le-maal klaar mee. Nadat hij South by Southwest had bezocht was hij pissed off, omdat hij de artiest niet eens kon horen wegens het lawaai van het publiek. Hij grapte dat de zangeres, Laura Gibson, maar eens langs moest komen om gewoon aan zijn bureau te spelen. Zo gezegd, zo gedaan. Laura trad op aan Thompons bureau en de opname kwam online als ‘Tiny Desk Concert’, sindsdien is Tiny Desk een begrip geworden in de Youtube-community.

De beste Tiny Desk concerten (volgens ons)

Fast forward naar 2023: NPR Music heeft ondertussen meer dan acht miljoen abonnees and as we speak meer dan 2,6 miljard weergaven verdeeld over 900 video’s. In het begin van de Tiny Desk-concerten werden er voornamelijk alternatieve artiesten opgetrommeld, maar door de loop van de jaren nemen er steeds vaker hiphop- en rockartiesten plaats aan het befaamde bureau van Thompson. Zelfs Fred Again die alleen maar elektronische muziek produceert zat laatst livemuziek te spelen. Tijd voor ons om onze juryrol aan te nemen en de beste Tiny Desk-concerten op een rijtje te zetten. En niet op je teentjes getrapt zijn als jouw favoriete artiest er niet tussenstaat. Dit soort lijstjes maken blijft altijd een dingetje.

Mac Miller, 2018

Iedereen die een beetje passie voor muziek heeft, weet wat voor legendarische status Mac Miller heeft. In het begin werd hij voornamelijk geliefd door hiphop fans, maar in de loop van de jaren heeft Mac Miller zich ontpopt tot veel meer dan ‘alleen maar een rapper’. Zijn Tiny Desk concert uit 2018 is daar hét bewijs van. Misschien wel onze favoriete Tiny Desk ooit. Rest in peace, legend.

T-Pain, 2014

Mr. Autotune. Althans, zo stond T-Pain altijd bekend. Tegenwoordig gebruikt bijna elke artiest wel een béétje autotune, maar T-Pain was toch wel de artiest die het gebruik mainstream maakte. Omdat T-Pain altijd autotune verwerkte in zijn nummers, dachten mensen dat hij zelf niet écht kon zingen. Tot 2014 waarschijnlijk, want toen kwam deze Tiny Desk online.

Tash Sultana, 2017

Man, man, man. Wat een stem heeft deze dame. Tash Sultana is misschien voor sommigen een onbekende, maar deze lady is een grootheid in Australië. Sinds haar derde(!) speelt ze elke dag gitaar en bovendien heeft ze een stem die je in een trance zet.

Jorja Smith, 2018

Wat ons betreft heeft Jorja Smith een van de beste stemmen op aarde. Dat laat ze tijdens haar Tiny Desk concert dan ook heel goed horen. Toegegeven, dit is ook een van onze favoriete Tiny Desk concerten omdat Jorja Smith naast een heerlijke stem ook nog eens een héél knap koppie heeft. En dat Britse accent van haar maakt het daarnaast nog lastiger om niet spontaan verliefd te worden.

Lewis Capaldi, 2023

Ook dit jaar hebben we al weer een paar legendarische Tiny Desk concerten voorgeschoteld gekregen. Fred Again…, Ab-Soul, Karol G en vooral Charlie Wilson hadden net zo goed in dit lijstje kunnen staan. Maar voor ons is het Tiny Desk optreden van Lewis Capaldi toch de echte winnaar van dit jaar. Check zelf maar waarom.

Tom Misch, 2018

2018 was toch wel het gouden jaar van Tiny Desk. Want naast Jorja Smith en Mac Miller, verdient het Tiny Desk concert van Tom Misch ook zeker een plekje in dit lijstje. De muziek van Tom Misch is laid back met een hele chille en bovendien vrolijke vibe erbij. Exact zoals Tiny Desk bedoeld is. Een match made in heaven dus.

Alicia Keys, 2020

Last but not least geven we Alicia Keys nog een plekje in dit lijstje. Eerlijk is eerlijk, normaal zijn we niet eens zo’n enorme fan van de muziek van Miss Keys, maar haar performance tijdens deze opname is buitengewoon goed. Haar stem galmt heerlijk door het kleine kantoor heen en bovendien zorgt haar extreem positieve aura ook gewoon voor een heerlijke video.