De meesterrollen van Cillian Murphy op een rijtje

Thomas fooking Shelby, Oppie, Michael Fisher and so on. Door de jaren heen heeft Cillian Murphy heel wat memorabele rollen achter zijn naam genoteerd.

Wij hebben de balans opgemaakt en zijn beste rollen allemaal even op een rijtje gezet.

Dit zijn de beste rollen van Cillian Murphy

En dat was best een gepuzzel, amigo. Sinds zijn eerste rol in het toneelstuk Disco Pigs uit 1996 is Cillian Murphy namelijk een rising star in de filmindustrie. Na zijn eerste toneelstuk bood regisseur Danny Boyle hem meteen de hoofdrol aan voor de thriller 28 Days Later. Daarna verscheen Murphy in The Wind That Shakes the Barley, dat destijds de boeken in ging als de best verdienende Ierse film ooit

Dat staat natuurlijk niet verkeerd op je curriculum vitae. Logisch dus dat Murphy steeds grotere rollen aangeboden kreeg. Sterker nog, in de loop van de tijd heeft Cillian Murphy zichzelf misschien wel ontpopt tot de favoriete acteur van Christopher Nolan. In totaal heeft het duo al meer dan zes projecten met elkaar. Maar of al die projecten ook terugkomen in dit lijstje, laten we nog maar even achterwege.

Oppenheimer

Deze zag je zeker niet aankomen, hè? Ahem. Goed, inkoppertje natuurlijk. De mensen die Oppenheimer al hebben gezien weten dat deze film misschien wel de beste rol van Cillian Murphy tot nu toe is. Oscar waardig, dat absoluut. Murphy belichaamt tijdens deze film een van de meest controversiële figuren ooit en dat doet hij met verve. Wij vertellen niets meer over Murphy’s rol tijdens deze film: als je er nog niet bekend mee bent, dan moet je Oppenheimer gewoon checken.

Peaky Blinders

Nog zo’n inkoppertje, maar toch: de rol van Cillian Murphy als Tommy fookin’ Shelby was legendarisch goed. Misschien wel té goed, want wij kunnen niet meer rustig door Instagram scrollen zonder geconfronteerd te worden met een eindbazen citaat van Tommy Shelby terwijl Dernierè Dans op de achtergrond speelt. Afijn, dat is dan ook de enige negatieve bijkomstigheid van Cillian Murphy zijn rol in Peaky Blinders. En dan te bedenken dat er ook nog een spin-off van deze geweldige serie komt. We can’t wait.

Inception

We moeten heel eerlijk bekennen dat, de eerste keer toen we Inception keken, we toch minder naar de performance keken van Cillian Murphy en meer naar die van Leonardo DiCaprio. Achteraf gezien doodzonde, want Murphy zette als main target Robert Michael Fischer wederom een ware masterperformance neer. Leonardo en zijn crew proberen Fischer ervan te overtuigen om het bedrijf van zijn vader te vernietigen, maar of dat plan ook daadwerkelijk zo uitpakt, laten we nog maar even in het midden. Aan spoilers doen we hier niet.

In Time

Wij kwamen er tijdens het maken van dit lijstje eigenlijk pas achter in hoeveel legendarische films Cillian Murphy een aandeel heeft. Ook tijdens In Time levert Murphy exact wat we van Murphy verwachten. Tijd is binnen deze film de belangrijkste valuta, en als je tijd op is, dan sterf je. Wanneer Will Salas, a.k.a. Justin Timberlake, een ongekend geldbedrag ontvangt, gaat Raymond Leon, a.k.a. Cillian Murphy, op onderzoek uit.

Batman Begins

Misschien was jij hier helemaal niet bekend mee, maar Cillian Murphy heeft in 2005 gewoon in Batman Begins gespeeld. Dat was destijds de eerste van Nolans gerenommeerde Batman-trilogie. Murphy speelde hier als The Scarecrow, dat daarna nog meermaals terugkeerde in onder andere The Dark Knight. Uiteindelijk verloor Murphy helaas zijn rol aan Christian Bale, al was dat volgens Cillian zelf het beste.

Disco Pigs

Zoals we al hebben vermeld is Disco Pigs de eerste rol van Murphy op het witte doek. Het verhaal over twee tienervrienden uit Cork genaamd Pig en Runt dat in de derde versnelling raakt als ze 17 jaar worden, wordt zodanig goed gespeeld door Cillian Murphy dat hij daarna meteen de hoofdrol van een grote thriller aangeboden krijgt. Als een ware eindbaas.

28 Years Later

Als wij wakker werden uit een coma om vervolgens begroet te worden door moordlustige en geïnfecteerde mensen, dan zochten we meteen weer een manier om zo snel mogelijk verder te slapen. Wij zijn maar al te blij dat Cillian Murphy daar tijdens 28 Years Later niet voor koos en zijn overlevingsinstinct aanwakkerde. Anders hadden we zijn legendarische performance moeten missen.

LEES OOK
peaky blinders seizoen 6
F*ck yeah: Peaky-film officeel naar Netflix
In de doorgedraaide geruchtenmolen uit Birmingham volgde het ene nieuwtje op het andere. Telkens, en ja: wij ook, kopte verschillende media: ‘Peaky Blinders-regisseur heeft heel lekker filmnieuws…