De 10 beste, meedogenloze gangsterfilms volgens Rotten Tomatoes

CREDITS: Screenshot The Sting | Universal Pictures

Niets is sterker dan de mening van gevestigde critici in combinatie met de publieke opinie. Rotten Tomatoes brengt deze twee opinies samen. Op basis daarvan krijgen films een beoordeling. De website werkt samen met duizenden critici die films en series kijken als levensdoel zien. Op die manier probeert Rotten Tomatoes titels écht te beoordelen.

Naast dat er critici worden ingeschakeld, krijgen films en series ook een audience score. Het idee is simpel: hoe hoger de score, hoe beter. Filmliefhebbers zijn dagelijks op zoek naar de beste titels op Rotten Tomatoes.

Wij zochten de tien beste gangsterfilms voor je op. Er staan een aantal héérlijke klassiekers tussen, dus: clear your schedule. Vanavond verschijnt er een gangsterfilm op je tv.

Top 10 gangsterfilms volgens Rotten Tomatoes

10. The Departed | 2006 | 91% Rotten Tomatoes score

Een real classic. In de film uit 2006 schitteren grote namen als Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson. De film draait om Colin Sullivan die werkt voor de beruchte gangster Frank Costello. Sullivan krijgt de taak om in het geheim binnen te treden bij de politie in Boston. Terwijl undercover-agent Billy Costigan steeds meer furore maakt in de wereld van Costello. Een klassiek kat-en-muisspel dat nooit gaat vervelen.

9. Pulp Fiction | 1994 | 91% Rotten Tomatoes score

Introductie nodig? Eigenlijk niet hè… Pulp Fiction van Quentin Tarantino werd genomineerd voor zeven Oscars, waarvan er één daadwerkelijk werd gewonnen. De misdaadfilm uit ’94 bestaat uit vijf individuele verhaallijnen die elkaar uiteindelijk allemaal kruisen. Een geniale film die niet voor niets wordt gezien als één van de beste films ooit.

8. Reservoir Dogs | 1992 | 92% Rotten Tomatoes score

Nog een film van the one and only Quentin Tarantino. Reservoir Dogs was het regiedebuut van de legendarische regisseur. De film kent veel klassieke kenmerken van Tarantino. Zo heeft de film, net zoals Pulp Fiction, een verhaallijn dat is opgebouwd rondom verschillende personages. Daarnaast staat de film bol van bruut geweld. Een must-watch voor iedere liefhebber.

7. The Sting | 1973 | 94% Rotten Tomatoes score

Eén van de meest succesvolle films ooit. En daarmee ook meteen één van de beste gangsterfilms ooit. The Sting won namelijk in ’73 maar liefst zeven(!) Oscars. Bizar. Het verhaal is geïnspireerd op de waargebeurde oplichterspraktijken van de gebroeders Fred and Charley Gondorf. Een schitterend verhaal die iedere man een keer gezien moet hebben.

6. Mean Streets | 1973 | 95% Rotten Tomatoes score

Mean Streets heeft Martin Scorsese en De Niro op de kaart gezet. Vooral omdat de film goede kritieken kreeg van de – destijds – invloedrijke filmcriticus Pauline Kael. In de film zien we een jonge Italo-Amerikaan, Charlie, die hoge ogen wil gooien in de gangsterwereld. Daarin wordt hij tegengehouden door zijn roekeloze vriend Johnny Boy. Hij bekommert zich om hem, terwijl hij er een zooitje van maakt.

De film Mean Streets was zo’n succes dat het team later weer bij elkaar kwam voor die andere klassieker: Taxi Driver (1976).

5. Goodfellas | 1990 | 96% Rotten Tomatoes score

Scorsese en gangsterfilms gaan natuurlijk hand in hand. Daar is Goodfellas – die zeventien jaar na Mean Streets verscheen – hét bewijs van. De keiharde film was lange tijd recordhouder als ‘film met de meeste scheldwoorden’. Zo kwam alleen het woord fuck al 246 keer voor in Goodfellas. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Henry Hill. Mocht je ‘m nog niet gezien hebben, shame on you.

4. The Killing | 1956 | 98% Rotten Tomatoes score

Vroeger was alles beter. Zo ook de oudste film uit dit lijstje: The Killing. Deze film noir uit ’56 van Stanley Kubrick gaat over een crimineel die meteen na zijn tijd in de gevangenis weer nieuwe plannen maakt. Het mooie aan de film is de opbouw. The Killing is namelijk opgebouwd in drie delen: de voorbereiding, de uitvoering en wat er daarna van overvallers terechtkomt. Vooral het eerste deel is indrukwekkend, het is bijna in documentaire-achtige stijl gefilmd.

3. The Godfather Part II | 1974 | 98% Rotten Tomatoes score

The Godfather Part II is zowel een vervolg als een prequel op de klassieke film uit ’72. Vaak valt een vervolg tegen, maar The Godfather Part II is ook een échte classic geworden. Zo staat de film in de top vijf beste films ooit van Internet Movie Database.

De film toont parallel het leven van maffiabaas Michael Corleone na de gebeurtenissen in de eerste film, terwijl ook een tweede verhaallijn over de jonge jaren van zijn vader Vito Corleone in beeld wordt gebracht. In een woord: legendarisch.

2. The Godfather | 1972 | 98% Rotten Tomatoes score

Dat The Godfather Part II zo’n succes was, heeft natuurlijk álles te maken met The Godfather zelf. De film is een van de beste films – zo niet de beste – ooit. Alleen al de quote: ”I’m gonna make him an offer he can’t refuse” hoor je nu nog steeds dagelijks. De legendarische film werd genomineerd voor elf Oscars en won er uiteindelijk drie. Misschien wel te weinig prijzen gezien de impact achteraf…

1. Le Samouraï | 1967 | 100% Rotten Tomatoes

Tja, je zou The Godfather natuurlijk op plek 1 qua beste gangsterfilms verwachten. Maar op Rotten Tomatoes staat toch écht Le Samouraï bovenaan. De film krijgt namelijk een 100% score. Het verhaal gaat over een huurmoordenaar die zich áltijd tot in de puntjes voorbereidt. De oude film is voor veel regisseurs een voorbeeld geweest, zoals Jean-Luc Godard en later Quentin Tarantino.