De 10 beste films van Matt Damon, volgens IMDb-ratings

CREDITS: Screenshot The Bourne Ultimatum | Universal Pictures

De grote Matt Damon heeft in de loop der jaren een aardig lijstje aan films opgebouwd. Het begon allemaal in ’88. In de film Mystic Pizza kreeg Matt zijn allereerste rol. Naast dat hij steeds meer kleine rollen met zijn grote vriend Ben Affleck ging vertolken, studeerde hij literatuur aan Harvard. In 1996 wist Damon het zeker: hij zou het gaan maken als acteur. Daarom koos hij ervoor om naar L.A. te gaan. En weten allemaal hoe groot het succes is geworden…

Zijn grote doorbraak was de film Good Will Hunting. Deze klassieker schrijf hij samen met Affleck. Uiteindelijk wonnen ze zelfs een Oscar in de categorie ‘Beste Scenario’. Geen slechte start in de film scene voor Matt.

Matt Damon: zijn beste films op een rijtje

De Amerikaan heeft al in meer dan 60 films gespeeld. Daarom is het kiezen van zijn ‘beste film’ best wel een opgave. MANIFY heeft de IMDb-ratings erbij gepakt en zijn beste films op een rijtje gezet:

The Bourne Supremacy – 7.7 IMDb-rating

In deze topper uit 2004 speelt Matt Damon een geheime agent die zijn geheugen is kwijtgeraakt. Samen met zijn vriendin Marie woont hij in India. Bourne wordt beschuldigd van een moord, omdat vingerafdrukken zijn teruggevonden op de plaats van de moord. Terwijl de échte moordenaar het op hem gemunt heeft…

Ocean’s Eleven – 7.7 IMDd-rating

Voor de beste man die deze film niet kent: ‘Heb je onder een steen geleefd ofzo?!’ Ocean’s Eleven is een regelrechte klassieker met de legendarische acteurs George Clooney, Brad Pitt én Matt Damon. Do we need to say more?

The Bourne Identity – 7.9 IMDd-rating

De eerste film van de Bourne-reeks. Matt Damon schittert in alle films, maar in de eerste film is de toon toch écht gezet. Een 7.9 rating op IMDb krijg je niet zomaar; de film werd wereldwijd goed ontvangen. Damon speelt in de film Jason Bourne, een man die met twee kogels wordt opgevist in de Middellandse Zee. Jason lijdt aan geheugenverlies en hij weet niet meer waar hij is. Al snel komt hij erachter dat er jacht op hem gemaakt. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Marie en gaan ze op zoek naar zijn ware identiteit.

The Martian – 8.0 IMDd-rating

Matt Damon speelt in The Martian een astronaut op Mars. Door een zware zandstorm moeten hij en zijn team snel terugkeren. Door de kracht van de zandstorm vliegt er veel puin rond, waardoor de astronaut uiteindelijk wordt geraakt. Het team probeert hem nog te zoeken, maar tevergeefs. Iedereen gaat ervan uit dat hij dood is, terwijl hij nog leeft…

The Bourne Ultimatum – 8.0 IMDd-rating

De derde film uit de Bourne-reeks is volgens de IMDb-rating nóg beter dan de eerste twee toppertjes. In 2007 pakte de film zelfs drie Oscars: die voor Beste Geluid, Geluidseffecten en Montage. Deel twee, The Bourne Supremacy, eindigt met een achtervolging. Deel 3 gaat daar weer verder, evenals Bourne met zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit.

Le Mans ’66 – 8.1 IMDd-rating

Le Mans ’66 is de Benjamin van de groep. In de film neemt Carroll Shelby (Matt Damon) het op namens Ford tegen het grote Ferrari. Het mooie aan deze topper is dat ‘ie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ford tegen Ferarri. Daardoor is de film nóg toffer om te kijken. Naast Damon speelt ook Christian Bale de sterren van de hemel.

Inside Job – 8.2 IMDd-rating

Een documentairefilm over de financiële crisis die is ontstaan in 2008. Of ja, in 2008… Eigenlijk is het ver van tevoren al fout gegaan. En daar gaat deze film over. In vijf delen krijg je het verhaal van financiële crisis voorgeschoteld. Een must-see, want in 2010 kreeg de documentairefilm een Oscar voor Beste Docu.

Good Will Hunting – 8.3 IMDd-rating

Dé film waar het grote werk voor Damon is begonnen. Het verhaal, over een superintelligente conciërge op Massachusetts Institute of Technology, geschreven door Damon zelf en Ben Affleck.

Will Hunting is een conciërge, maar hij heeft meer kennis van hogere wiskunde dan iedereen op de universiteit. In de film moet Will zijn verleden achter zich laten. Alleen dat kost hem veel moeite door zijn intelligentie. Een meeslepend verhaal die iedere man gezien moet hebben.

The Departed – 8.5 IMDd-rating

Vier Oscars. Nou, dan mag je toch wel stellen dat een film is geslaagd. De film van Martin Scorsese gaat over Colin Sullivan die werkt voor de gangster Frank Costello. Hij krijgt de taak om zichzelf te mengen in het politiekorps van Boston. Op hetzelfde moment is undercover-agent Billy Costigan zichzelf aan ’t opwerken in de wereld van Frank Costello. Een mooier scenario is er niet…

Saving Private Ryan – 8.6 IMDd-rating

De film waarvan je wist dat ‘ie ging komen. En daar is ‘ie dan ook: Saving Private Ryan. Waarschijnlijk heb je de film van Steven Spielberg met onder andere Tom Hanks en Matt Damon al gezien. Maar goed, dan kijk je de film nog maar een keer. Deze klassieker gaat namelijk nooit verhalen. Saving Private Ryan is toch écht de beste film van Matt. Volgens ons én volgens IMDb.

Check ook: