Amateurs in space: Een jongens droom wordt werkelijkheid

Droomde je er vroeger niet van om als kleine jongen de ruimte in te vliegen? Helaas is dit maar voor een beperkt aantal mensen van onze aarde weggelegd. Twee Deense vrienden namen het heft in eigen handen. Zij bouwde dankzij algemeen bouwmateriaal, een werkende ruimteraket. In de documentaire ‘Amateurs in space’ volg je de vrienden in hun voor en tegenspoed.

Amateurs in space

In de documentaire volg je de beginjaren van de Copenhagen Suborbitals. Dit is het eerste en enige amateuristische ruimtevaartprogramma ter wereld. Ontstaan uit een jongensdroom, verwezenlijkt met een fractie minder hulpmiddelen dan NASA. De Amerikaanse ruimte reis met de Apollo zou zo’n honderd miljard dollar hebben gekost. De twee vrienden Peter Madsen en Kristian von Bengtson vonden dat, dat wel met minder geld kon. Daarbij werkte zij niet samen met 400.000 mensen, zoals op dit moment bij NASA, maar een veel kleinere groep collega-amateurs.

Kristian heeft zelf bij NASA gewerkt, dus hij had al ervaring met het idee. Daarnaast wist hij te vertellen dat een groot deel van de materialen makkelijk te halen zijn bij een ‘doe-het-zelf’ zaak. Peter bouwde al sinds hij klein was, dus dat zu ook wel goed komen. De slagingskans daarentegen was minder zeker. Zes jaar lang werd het duo gevolgd door Max Kestner, die het proces van dichtbij meemaakte. Hij legde op camera vast hoe een groep enthousiaste mensen te hulp kwam. Je snapt natuurlijk wel dat niet alles goed kan gaan bij een bijzonder project als deze. Na de eerste proeflancering breekt er dan ook een hanengevecht uit en dreigt de vriendschap naar de maan te gaan.

Total
0
Share