10 sociale telefoon-regels voor een betere samenleving

CREDITS: Jeroen Noordzij

Het is een datum die de wereld compleet op zijn kop heeft gezet: 14 februari 1876. Op die dag diende Alexander Graham Bell zijn octrooiaanvraag van de telefoon in. De beste man kon toen ook niet weten dat heel de wereld 24/7 op zijn telefoon zou bivakkeren in 2020. Een telefoon brengt veel voordelen met zich mee, maar ook veel knelpunten op het gebied van sociaal contact.

Telefoon-regels in sociale situaties

Als je op een doordeweekse dag rondkijkt op straat heeft negen van de tien mensen een beeldscherm voor zijn/haar neus. En er wordt niet meer genoten van het moment. Het is tijd om een aantal sociale, on- en offline, telefoonregels uit te lichten om het telefoongebruik in sociale situaties behapbaar te maken.

telefoon-regels
Foto: Gian Cescon

Offline telefoon-regels

1. Een telefoon op tafel in de kroeg? Doodstraf.

De kroeg is een sociale ontmoetingsplaats. Stop die telefoon in je broekzak a.u.b. en maak een écht praatje met je maten. De allerbeste anekdotes komen op tafel in de kroeg, dus daar dien je gebruik van te maken. Je telefoon pak je alleen om te laten weten dat je thuis bent gekomen óf om de volgende dag te zeggen dat je een kater hebt. Punt.

2. Zeg goedendag in de lift. 

Je kan net zoals iedereen nog even snel het nieuws checken. Maar je kan het ook eens een keer anders aanpakken. Als je gewoon een keer ‘Goedendag’ zegt in de lift dan ben je anders dan de rest. En dat wil je, toch?

3. Op bezoek bij je (groot)ouders? Kijk ze in de ogen aan.

Je ziet jouw ouders niet meer zo vaak. En als je er dan bent; probeer er dan ook écht te zijn. Neem de tijd om te vertellen hoe het met je gaat en wat voor stappen je hebt gemaakt. Op dat moment zitten ze al jaren te wachten.

4. Booty call? Echte vrienden begrijpen je.

Oké, er is een uitzondering op telefoon-regel 1. Als je in de kroeg staat en je scharrel belt je drie keer voor een booty call, dan moet je er toch echt voor gaan. Echte vrienden begrijpen je.

5. Feliciteer nóóit iemand alleen op zijn Facebook-tijdlijn.

Als je om iemand geeft dan kun je hem/haar het beste offline feliciteren. Een ‘Gefeliciteerd Roel! 🥳’ op zijn tijdlijn is net zo onpersoonlijk als een telefoonaanbieding van een provider. Niet doen dus.

Extra tip: als jij iemand feliciteert in een verlaten Whatsapp-groep, moet de rest ook mee in de malaise. Niet doen dus. Again.

telefoon-regels, 10 sociale telefoon-regels voor een betere samenleving
Foto: Fauxels

Online telefoon-regels

6. Geen stress om vinkjes.

1 vinkje, 2 vinkjes, 10 vinkjes, blinde vinkjes. Wat maakt het uit? Als je jezelf daar druk om maakt heb je een goed leven. Als je een goede relatie met iemand hebt komt de reactie vanzelf.

7. Een vrouw kan ook hoofdpijn hebben tijdens sexting.

Een vrouw ga je waarschijnlijk nooit voor de volle 100% begrijpen. Maar een beetje aanvoelen wat je wél en niet kan maken moet inmiddels met jouw levenservaring wel lukken. Dus; iemand kan ook online even geen zin hebben in seks. Bewaar je pikante berichtjes voor het juiste moment.

8. Je relatiestatus hoeft niet op Facebook.

Doe maar niet.

9. Je bent hier maar één keer, geniet van de natuur.

Er staan veel mooie verhalen en foto’s op het wereldwijde web. Toch is buiten nog steeds inspiratiebron numero uno. Je bent hier tenslotte maar één keer. Geniet van de buitenlucht. Geniet van de natuur. Geniet van je medemensen.

10. Een online berichtje kan totaal verkeerd geïnterpreteerd worden. Communiceer duidelijk. 

Online communiceren gaat nooit meer uit ons leven verdwijnen, dus dan moeten we er goed in worden. Een appje kan totaal verkeerd geïnterpreteerd worden. Het is een kunst om duidelijk te maken wat je écht wil zeggen. Mooi voorbeeld: een ‘Haha’ kan voor de ene persoon té kortaf zijn en voor de ander een bevestiging dat zijn grap grappig was. Lastig hè.

Wat we je willen meegeven; je bent niet op deze wereld gekomen om een relatie aan te gaan met je telefoon. Als je iedere dag om je heen kijkt en een praatje met mensen maakt, dan voel je jezelf een stuk beter. Geloof ons. En ja, we weten het, dit artikel lees je waarschijnlijk op je telefoon. Je kan het daarom zien als een wake-up call. Maak er wat van vandaag door deze telefoon-regels in acht te nemen!

Check ook: Zo ga je minder op je telefoon kijken.

telefoon-regels, 10 sociale telefoon-regels voor een betere samenleving
Foto: Matheus Ferrero
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…