Monogamie | Manify Interests #32

CREDITS: Analise Benevides
[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Monogamie

Vorige keer: Calisthenics[/powerkit_alert]

To be monogaam or not to be monogaam, that’s the question. Althans voor sommige mensen, want het merendeel van de mens is monogaam. Er zijn culturen waar monogamie niet aan de orde is, hier is men polygaam. Maar waarom zijn we monogaam? Is dit slim? Zijn we altijd al monogaam geweest? Wij zoeken het voor je uit!

Monogamie

Wat is monogamie en polygamie?

Zoals bij heel veel moeilijke woorden kent het woord monogamie zijn herkomst uit de Griekse taal. Het woord ‘monos’ betekend namelijk ‘enkel’, en het woord ‘gamos’ betekend ‘huwelijk’. En je had het natuurlijk kunnen verwachten, maar ‘poly’ is Grieks voor ‘veel’. We kunnen dus het oude Grieks herleiden naar ‘enkel huwelijk’ en ‘veel huwelijken’.

Het ontstaan van monogamie

We vermoeden dat monogamie ongeveer 10.000 tot 5.000 jaar geleden zijn intreden heeft gemaakt. Toen we er met zijn allen achter kwamen dat we niet perse hoefden te jagen maar ook boer konden worden, besloten we om het bed maar met één partner te delen. Eigenlijk best wel gek, want binnen de dierenwereld leeft slechts 3% monogaam. De rest wipt zo’n beetje alles wat los en vast zit. Al zijn er natuurlijk genoeg mensen die dat ook doen…

Monogamie in de samenlevingen

In Nederland leven we natuurlijk monogaam, dat is algemeen bekend. Het is zelfs verboden om met meer dan één partner tegelijk te trouwen. Doe je dat toch, dan riskeer je vier jaar gevangenisstraf en een boete van 20k. Gek of heel normaal? Jij mag het zeggen.

Er zijn verschillende culturen waar monogamie helemaal niet zo vanzelfsprekend is. In grote delen van Afrika en het Midden-Oosten is polygamie legaal en algemeen geaccepteerd. Denk maar eens aan de harems van rijke oliesjeiks. Ook in India is polygamie toegestaan, echter wel alleen voor moslims.

Waarom is er dan toch zo veel kritiek als er in zoveel landen aan polygamie gedaan wordt? Dat heeft er in ons land onder andere mee te maken dat wij van oorsprong een Christelijk land zijn. De Rooms-Katholieke kerk verbied namelijk polygamie. Daarnaast zijn veel van de polygame huwelijken vaak gedwongen. Over het algemeen gaat het over één man die met meerdere vrouwen trouwt. En die vrouwen hebben vaak weinig tot geen zeggenschap in zo’n huwelijk.

monogamie, Monogamie | Manify Interests #32
Foto: Duy Pham

Evolutionaire homerun

Volgens onderzoekers was het hebben van veel vrouwen helemaal niet zo’n pretje, hoor mannen. Je moet iedereen maar tevreden zien te houden, waken voor andere boys die je meissie willen kapen en eten op tafel zetten. Dit was enorm gevaarlijk werk. Daarom is het monogaam worden een evolutionaire homerun wat wetenschappers betreft.

Laten we ook eerlijk zijn, monogamie is niet zo monogaam als iedereen denkt hè. Ja, true, we zijn met één persoon getrouwd. Maar op de jaarlijkse kerstborrel wisselen we wel lichaamssappen uit met de secretaresse van de manager. Wie is er nou monogaam?

Wat blijkt, ieder sociaal systeem wat we kennen heeft zijn oorsprong te danken aan monogamie. Onder andere een van de meest uitgebreide en complexe sociale netwerken is te danken aan monogamie. Bijvoorbeeld je schoonvader! Lucky you! Elke andere primatensoort kent alleen familie aan de moederskant van de familie, maar wij mensen onderkennen verwantschap via beide ouders. Op deze manier laten we die stamboom generatie na generatie lekker groeien!

monogamie, Monogamie | Manify Interests #32
Foto: Johannes Plenio

Is monogamie nog wel van deze tijd?

Je hebt al enorm lang een relatie, je carrière verloopt soepel, toch trouwen steeds minder stellen met elkaar. Wat ook opvallend is, is dat steeds meer getrouwde koppels uit elkaar gaan. Kijk maar eens om je heen, hoeveel personen ken jij die gescheiden zijn? Daarnaast is vreemdgaan een groot taboe in onze samenleving, maar veel voorkomend.

De vraag of monogaam zijn nog wel van deze tijd is lijkt lastig te beantwoorden. Logisch ook want de definitie van vreemd gaan is heel lastig te bepalen. Ga je vreemd als je zoent? Seks hebt? Je diepste verhalen en gevoelens met een ander deelt? Wat ons betreft ga je pas vreemd als je grenzen overschrijdt die je samen hebt afgesproken. Doe je het toch? Dan kan je maar beter eerlijk zijn, want erover liegen zorgt vaak voor nog meer complicaties. Zo lang je elkaar gewoon kan vertrouwen is eigenlijk niets aan de hand. Ook al spreken jullie af dat je regelmatig met een ander onder de lakens duikt.

Open relatie

Een open relatie is niet hetzelfde als polygamie, want je hebt geen twee huwelijken (althans in de meeste gevallen in de westerse samenleving). Tóch hebben jullie afgesproken om niet helemaal monogaam te zijn.

Voor veel mannen is een open relatie een utopie. Vanaf het ontstaan van de mens willen we blijkbaar nou eenmaal veel seks, met veel verschillende vrouwen. Maar daarnaast willen we ook iemand die voor ons zorgt, die ons lief heeft en we lief kunnen hebben. Het eeuwenoude mannenparadox. Een open relatie lijkt de oplossing, maar weinig kerels kunnen er tegen als hun favoriete chick bovenop een andere man kruipt. Al is het maar om de wetenschap dat de veel vrouwen wél pas met iemand naar bed gaan als ze diegene ook écht leuk vinden. Competitie!

Daarnaast gaan sommige vrouwen waarmee jij het bed deelt ook dingen van je verwachten en ben eens eerlijk: hoe groot is de kans dat je zelf gevoelens gaat krijgen voor een van deze meiden? Stiekem best groot hè? Zo’n koude kikker met een hart van ijs en alleen maar denkt met z’n lul, ben je nou ook weer niet.

Dus is een open relatie hét? Meestal niet. Is complete monogamie dan de beste vorm van samen zijn? Meestal ook niet. Moet je dan liegen? Zeker niet. Wat nu? Geen idee, laat het ons weten! Bedankt.

monogamie, Monogamie | Manify Interests #32
Foto: @mari lezhava