Masseren | Manify interests #42

[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Masseren.

Vorige keer: Klussen[/powerkit_alert]

Een massage krijgen is één ding, daar hoef je alleen maar voor te gaan liggen en de masseur of masseuse doet de rest. Een massage geven is een heel ander verhaal en verreist een bepaalde skill set en kennis van het lichaam. En je weet natuurlijk nooit waar het op uit kan draaien ;-).

Masseren, een klein geschiedenislesje

Masseren is al zo oud als de meest bestaat en wordt voor het eerst beschreven in China, ongeveer 3000 voor Chr.: “Vroeg in de ochtend met de palm van de hand strijken na een nacht slapen, als het bloed rust en de stemming ontspannen is, biedt bescherming tegen kou, houdt de organen soepel en voorkomt kleine kwaaltjes”.

Ook in de natuur zie je vormen van masseren terug. Denk aan vlooiende apen, dieren die zichzelf likken en natuurlijk mensen die over een pijnlijk lichaamsdeel wrijven. Masseren is naar alle waarschijnlijkheid een van de oudste vormen van medische behandeling.

Taalkundig gezien vind je de oorsprong van het woord massage terug in het Arabisch: masse (drukken), het Hebreeuws: maschesch (tasten) en het Grieks: massein (kneden).

In het klassieke Griekenland hield Herodicus, tijdgenoot van  Hippocrates, die ook wel de vader van de geneeskunde wordt genoemd, zich bezig met massage. Ook de Romeinen en de Egyptenaren kenden vormen van massage, die werden toegepast om te ontspannen of als behandeling tegen allerlei kwalen.

Eind 19de eeuw werd massage een populaire medische behandeling en werd veel toegepast door chirurgen, cardiologen en huisartsen, die zelf masseerden of anderen (vooral vrouwen) daarvoor opleidden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog masseerde men veel om zenuwinstortingen en shocktoestanden als gevolg van de oorlogservaringen te behandelen.

masseren-5

Voorbereiding

Masseren is meer dan alleen wat kneden en hier en daar wat druk uitoefenen. Het doel is iemand te laten ontspannen en daarom is het totaalplaatje belangrijk. Allereerst heb je een comfortabele plek nodig om iemand te laten liggen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, want een bed kan prima door als massagetafel. Gebruik opgerolde dekens of handdoeken om een comfortabele ligplek te creëren. En vergeet ook niet de temperatuur in de kamer aangenaam te maken, zodat hij/zij niet rillend van de kou op je ‘massagetafel’ ligt.

Om een ontspannen sfeer te creëren kun je zo ver gaan als je wilt, maar zorg er in ieder geval voor dat je een chill muziekje op hebt staan en wat kaarslicht hebt. Op Spotify staan zelfs hele afspeellijsten die zich perfect lenen voor een massage. Typ gewoon ‘massage’ in en er zal van alles naar boven komen. Wil je next level gaan? Maak dan gebruik van een luchtbevochtiger en deurkaarsen of wierook. Klinkt overdreven, maar je meissie gaat hier heel blij van worden. En jij stiekem ook…

masseren-2

Skills

De rug en schouders masseren is niet zo ingewikkeld en kunnen de meesten wel. Maar als het gaat om plekken zoals benen, hoofd en zelfs voeten en handen, weten we vaak niet wat we ermee aan moeten. Gelukkig is daar onze vriend YouTube waar letterlijk duizenden video’s klaarstaan om je de fijne kneepjes van het vak te leren. Met deze tutorials leer je niet alleen de bewegingen, maar weet je ook precies waar ze voor dienen en kun je de massage aanpassen op de behoefte en klachten van je partner.

https://www.youtube.com/watch?v=mS9ZeJxy27A

Hulpmiddelen

Wanneer je verschillende technieken en bewegingen goed beheerst kun je met alleen je handen een heel eind komen. Toch is het de moeite waard om in te investeren in hulpmiddelen. Denk aan een rubberen balletje, massage roller of hot stones. Enkel met je handen masseren kan namelijk best vermoeiend zijn.

masseren, Masseren | Manify interests #42

Voorspel

Door fysiek contact en een naakt lichaam heeft masseren al snel iets erotisch. Maak daar dan ook gebruik van! Spontaan de kleren uit voor een pot seks heeft zo ook zijn charme, maar met een massage bouw je de spanning steeds verder op. Alle zintuigen worden op scherp gezet waardoor ieder contact nog intenser is. Happy end én happy begin!

Do’s and dont’s

Do’s

  • Gebruik al-tijd massageolie: Een massage zonder olie is bij lange na niet zo prettig als een massage mét olie. Het maakt de huid glad maar niet té glad, zodat er toch voldoende wrijving is. Kies voor een natuurlijke olie die prettig ruikt.
  • Zorg ervoor dat je handen warm zijn: Wrijf je handen van tevoren even of elkaar of houd ze onder een warme kraan. Niemand vindt het fijn om een stel ijskoude handen over hun rug te voelen wrijven.
  • Communiceer: Iedereen heeft natuurlijk zijn/haar voorkeuren en die mag je natuurlijk uitspreken. Praat met elkaar en laat weten wat je lekker vindt en zeker ook wat je minder kunt waarderen.

Dont’s

  • Masseer niet alleen me je duimen: Als je veel cirkeltjes maakt met je duimen, worden ze snel moe en pijnlijk. Masseer daarom ook met je volledige handen, op die manier voorkom je dat je zelf een handmassage nodig hebt.
  • Masseer niet door bij pijn. Dat geldt zowel voor jou als voor je partner. Je wilt uiteraard je partner geen pijn doen, maar het is ook niet de bedoeling om jezelf te pijnigen om een goede massage te geven. Jullie moeten beiden van de massage kunnen genieten, dus stop meteen als één van beiden pijn ervaart.
  • Masseer niet op het bot, maar op de spieren. Masseer dus niet op de ruggengraat, maar naast de ruggengraat.
  • Kietel je partner niet, ook niet als een grapje. Gekieteld worden tijdens een massage is niet chill. De spieren zijn in een ontspannen toestand en bij kietelen spannen deze zich ineens aan. Ten eerste is dit niet goed voor de spieren en ten tweede is het ontspannend moment totaal verdwenen en kun j de rest van de massage wel vergeten.

masseren, Masseren | Manify interests #42